Aproape două treimi din megaproiectele de exploatare de petrol și gaze își depășesc costurile planificate, în medie cu 59%
- Detalii
- Publicat în 21 August 2014
Aproape două treimi dintre proiectele mari din industria globală de petrol şi gaze continuă să depăşească bugetele planificate, iar 73% nu sunt finalizate la termen, se arată într-un raport al Ernst & Young.
Studiul a analizat 365 de proiecte, fiecare având o valoare de peste 1 miliard dolari. În cazul a 65% dintre proiecte se depăşeşte bugetul aprobat, ceea ce "costă" industria de petrol şi gaze peste 500 miliarde dolari la nivel global.
"Costurile suplimentare generate de finalizarea proiectelor sunt, în medie, cu 59% mai mari decât estimarea iniţială. În termeni absoluţi, costul cumulat al proiectelor analizate în cadul acestui raport a crescut la 1,7 mii de miliarde dolari, de la estimarea iniţială de 1,2 mii de miliarde dolari (...), potrivit raportului.
Din punct de vedere geografic, cel mai mare procent al proiectelor care se confruntă cu depăşiri de costuri este în Orientul Mijlociu (89%). Urmează zona Asia-Pacific (68%), Africa (67%), America de Nord (58%), America Latină (57%) şi Europa (53%).
Perspectivele pe termen mai lung indică faptul că rata de succes a încheierii de proiecte este în scădere, mai ales în anumite sectoare ale industriei.
"Există mai mulţi factori interni şi externi care influenţează succesul unui megaproiect. Printre factorii interni se numără planificarea nepotrivită, accesul la finanţare, un management defectuos al procesului de achiziţie al contractorilor şi al relaţiei cu aceştia, estimările agresive, optimismul exagerat şi schimbarea apetitului pentru risc. Multe din aceste zone pot fi abordate printr-o planificare iniţială detaliată şi un management de proiect solid, prin aceasta îmbunătăţindu-se performanţa proiectului în ansamblul său", se precizează în studiu.
Cei de la Ernst & Young arată că numărul de proiecte finalizate cu succes este în scădere, mai ales în anumite segmente ale industriei, cum ar fi exploatările offshore de mare adâncime, unde complexitatea și riscurile sunt considerabil mai mari. Managementul defectuos și slaba execuție pot face un proiect necompetitiv din punct de vedere economic, afectând rezultatele financiare globale ale companiei, se subliniază în raport.
"Companiile de petrol și gaze nu se mai pot baza pe creșterea continuă a prețurilor la țiței și gaze, creșteri care, în trecut, reușeau să camufleze consecințele depășirilor de bugete la megaproiectele de exploatare de hidrocarburi. Descoperirile de resurse neconvenționale au afectat deja viabilitatea economică a multor megaproiecte și va fi din ce în ce mai dificilă obținerea de finanțări pentru capital de lucru, dacă firmele nu vor reuși să-și respecte deadline-urile de execuție și bugetele planificate", conchide studiul.