Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Investițiile totale ale OMV Petrom au crescut cu 17,6% în 2014, cele în upstream - cu 22%. În 2015 va fi o scădere, dar se mențin proiectele din Marea Neagră

Investițiile totale ale OMV Petrom au crescut cu 17,6% în 2014, cele în upstream - cu 22%. În 2015 va fi o scădere, dar se mențin proiectele din Marea Neagră

Ocean Endeavor

Investițiile totale ale OMV Petrom au crescut cu 17,6% în 2014, la 6,239 miliarde lei, cele în explorare și producție majorându-se cu 22%, la 5,349 miliarde lei, se arată în raportul pe trimestrul IV 2014 al companiei.

Potrivit documentului citat, în 2014, investițiile totale au crescut la valoarea de 6,239 miliarde lei, față de 5,303 miliarde lei în 2013, ca urmare a investițiilor semnificativ mai mari în explorare și producție.

"Investițiile în explorare și producție (5,349 miliarde lei) au reprezentat 86% din valoarea totală înregistrată pentru anul 2014, cu 22% peste nivelul din 2013, și au fost direcționate către forajul sondelor de dezvoltare, proiecte de redezvoltare a zăcămintelor, lucrări de reparații capitale și operațiuni de adâncime, instalații de suprafață, precum și către operațiunile din Marea Neagră", se afirmă în raport

Activele totale ale OMV Petrom au crescut cu 3,078 miliarde lei față de sfârșitul anului 2013, la valoarea de 43,125 miliarde lei, ca urmare a creșterii nete a imobilizărilor corporale și necorporale cu 2,472 miliarde lei, investițiile realizate fiind mai mari decât amortizarea și deprecierea activelor în această perioadă. Creșterea semnificativă a imobilizărilor necorporale și corporale se datorează extinderii operațiunilor din Marea Neagră, prin reluarea forajului în blocul Neptun Deep și prin achiziția licenței de explorare în blocul Midia.

“În 2014 am continuat eforturile de stabilizare a producției, înregistrând al doilea an consecutiv de creștere marginală a producției de hidrocarburi din România comparativ cu anul precedent. În explorare am efectuat cele mai ample investiții onshore și offshore de după privatizare și am înregistrat o rată de succes de 60% în activitatea de explorare clasică, excluzând zona offshore de mare adâncime. Am reluat activitatea de forare în blocul Neptun, săpând două sonde noi, Domino-2 și Pelican South-1. În 2015 vom continua programul de explorare conform planificării“, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Aceasta a adăugat că, având în vedere mediul volatil și o probabilă menținere a condițiilor de piață deteriorate, OMV Petrom își reduce planurile de investiții pentru 2015 și își intensifică programele de optimizare a costurilor, menținându-și, totodată, proiectele cu potențial de creștere din Marea Neagră.

Programul actual de investiții este estimat în intervalul 0,8 – 1,1 miliarde euro pentru 2015, în scădere cu 25-30% față de 2014, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din segmentul de explorare și producție.

“În 2015, ne așteptăm ca discuțiile publice referitoare la mediul fiscal și de reglementare să continue, așa cum a fost anunțat de către autorități, și vizăm obținerea unui cadru stabil, predictibil și favorabil investițiilor, o condiție-cheie pentru investițiile viitoare”, a spus Mariana Gheorghe.

OMV Petrom estimează că, în 2015, prețul mediu al țițeiului Brent va înregistra o valoare medie de 50 - 60 dolari/baril, iar diferențialul Brent-Urals va rămâne relativ mic. Compania mai estimează că marjele de rafinare vor scădea de la maximele recente, ca urmare a persistenței supracapacității de rafinare pe piețele locale și europene.

"Ca urmare a scăderii cotației țițeiului, se estimează că prețurile mai reduse ale produselor petroliere vor susține cererea din marketing, în contextul unei concurențe sporite", spun cei de la OMV Petrom.

Tag Cloud