Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Romgaz a pus în exploatare experimentală două noi zăcăminte de gaze naturale, în Suceava și Mureș, care acoperă 3% din producția zilnică a companiei

Romgaz a pus în exploatare experimentală două noi zăcăminte de gaze naturale, în Suceava și Mureș, care acoperă 3% din producția zilnică a companiei

Romgaz salariati salarii

Romgaz a finalizat, luna aceasta, lucrările necesare punerii în exploatare experimentală a două noi acumulări de gaze naturale descoperite în Platforma Moldovenească şi Bazinul Transilvaniei, pe raza localităţilor Frasin (județul Suceava), respectiv Criş (județuș Mureş).

Sonda de la Frasin, forată la o adâncime de 4.100 de metri, se află în perimetrul de explorare-dezvoltare-exploatare RG 04 Moldova Nord, zonă în care Romgaz extrage gaze naturale încă din anul 1972. Prin acest foraj, finalizat în cursul lunii ianuarie 2015, a fost pus în evidenţă un zăcământ de gaz-condensat pentru care în acest moment se află în derulare programul de dezvoltare, se arată într-un comunicat al companiei.

Sonda de la Criş (comuna Daneş, județul Mureş) este realizată la adâncimea de 2.600 de metri şi este cuprinsă în perimetrul RG 03 Transilvania Sud, unde există unele dintre cele mai vechi zăcăminte de gaze naturale din România. Descoperirea, realizată în cursul lunii ianuarie 2014, a identificat un nou zăcământ de gaze naturale, pe care în acest moment se desfăşoară forajul mai multor sonde, care vor permite evaluarea şi dezvoltarea completă a acestuia, se mai spune în documentul citat.

Producţia zilnică realizată prin aceste două sonde noi este de peste 2.600 de barili echivalent petrol pe zi, adică aproximativ 3% din producţia zilnică de gaze naturale a Romgaz. Ambele zăcăminte se înscriu în ceea ce înseamnă zăcăminte convenţionale de hidrocarburi.

„În ultimii ani, unul dintre cele mai importante obiective ale managementului Romgaz a fost şi continuă să fie creşterea portofoliului de resurse şi rezerve de gaze, prin descoperirea unor zăcăminte noi şi prin dezvoltarea şi îmbunătăţirea recuperării resurselor deja descoperite”, a declarat directorul general adjunct al Romgaz responsabil cu explorarea și producția, Dumitru Rotar.

În acest scop, spune Rotar, compania a alocat resurse în creştere pentru reabilitarea şi modernizarea facilităţilor existente, precum şi pentru noi investiţii în special în explorare geologică şi exploatare. Astfel, în anul 2014, Romgaz a realizat investiţii de 1,0855 miliarde lei, din care cheltuielile pentru explorare geologică şi exploatare au reprezentat circa 54%.

„Anularea declinului de producţie realizată în ultimii 4 ani confirmă potenţialul existent în perimetrele de explorare şi în cele aflate în faza de dezvoltare-exploatare şi ne încurajează să intensificam eforturile pentru valorificarea acestui potenţial. În continuare, ne vom concentra pe căutarea de soluţii atât pentru creşterea productivităţii şi a gradului de recuperare a zăcămintelor vechi, cât şi pentru descoperirea de noi zăcăminte de ţiţei şi gaze”, a conchis directorul general adjunct al Romgaz.

Producătorul de gaze naturale Romgaz, controlat de statul român, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 4,49 miliarde lei, în creştere cu 15,4% faţă de anul 2013, şi un profit de 1,43 miliarde lei, în creştere cu 44%, indică raportul anual preliminar al companiei.

Anul trecut, Romgaz a produs 5,66 miliarde metri cubi de gaze naturale şi avea, la 30 septembrie, potrivit ANRE, o cotă de 47,4% din vânzările de gaze provenite din producția internă.

În 2014, compania și-a continuat operaţiunile petroliere pentru consolidarea nivelului de producţie. Astfel, activitatea de explorare a identificat resurse prospective de circa 2 miliarde mc și resurse contingente confirmate de circa 5 mld. Mc. De asemenea, Romgaz a derulat prospecțiuni seismice 3D pe o suprafaţă de 1.200 kmp şi a demarat forajul primei sonde în Marea Neagră, în perimetrul Rapsodia.

În ceea ce privește activitatea de exploatare a Romgaz, au fost reparate un număr de 175 sonde, au fost conectate la sistemul naţional de transport 12 sonde noi de exploatare şi au fost puse în exploatare experimentală patru descoperiri de gaze naturale (Armeni, Jibert, Mecea şi Caragele Est- blocurile Nordic şi Vestic ), prin 7 sonde noi. În acest fel, s-a reuşit obţinerea unei rate de înlocuire a rezervelor de circa 90%, precizează Romgaz.

Tag Cloud