Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie OMV a achiziționat întregul bussines Shell de upstream din Noua Zeelandă, cu o producție echivalentă cu o treime din cea a OMV Petrom

OMV a achiziționat întregul bussines Shell de upstream din Noua Zeelandă, cu o producție echivalentă cu o treime din cea a OMV Petrom

OMV Australia

OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a achiziționat contra a 578 milioane de dolari întregul business din sectorul upstream al Shell din Noua Zeelandă. Tranzacția majorează rezervele recuperabile de hidrocarburi ale companiei austriece cu aproximativ 100 de milioane de barili echivalent petrol și reprezintă un important pas în vederea dezvoltării Australasiei într-o zonă principală de producție a companiei austriece.

Potrivit unui anunț adresat investitorilor al companiei austriece, zăcămintele achiziționate au avut în primele două luni ale acestui an o producție medie de 31.000 de barili echivalent petrol pe zi, aproximativ o treime din producția OMV Petrom din România.

OMV a achiziționat participația Shell de 48% din exploatarea zăcământului Pohokura, cel mai mare din Noua Zeelandă, și o alta de 83,75% din exploatarea zăcământului Maui, precum și infrastructura conexă pentru producție, depozitare și transport. OMV era deja acționar la cele două proiecte, cu cote de 26% la Pohokura și 10% la Maui. Data efectivă a tranzacției este 1 ianuarie 2018.

Totodată, în urma tranzacției, OMV are a dobândit, de asemenea, o participație de 60,98% a companiei Shell la blocul de explorare Great South Basin (GSB). Transferul a majorat participația OMV în respectivul proiect la 82,93%.

“Această achiziție este un pas important pentru dezvoltarea Australasiei într-o regiune de bază, în conformitate cu noua noastră strategie”, a declarat CEO-ul OMV Rainer Seele.

"Această achiziție se bazează pe capabilitățile noastre de operare în Noua Zeelandă, adaugă până la 100 milionae de barili echivalent petrol resurse recuperabile și îmbunătățește calitatea portofoliului nostru upstream”, a precizat și Johann Pleininger, membru al consiliului de administrație al OMV rsponsabil pentru upstream, care joi a renunțat la poziția de membru al consiliului de supraveghere al OMV Petrom, pentru a se concentra probabil pe business-ul companiei mamă.

Începând de anul trecut, principala zonă de producție a OMV nu mai este România, ci Rusia, OMV semnând un acord cu Uniper SE în vederea achiziționării unei participațiuni de 24,99% dintr-un proiect de exploatare din vestul Siberiei, contra unei sume de 1,85 miliarde de dolari (1,749 miliarde euro). În urma acestei tranzacții, OMV anticipează că își va majora producția de gaz cu un volum aproximativ egal cu cel pe care-l obține din România, 100.000 de barili echivalent petrol pe zi.

Tag Cloud