Producție de hidrocarburi în scădere a OMV Petrom în primul trimestru al acestui an
- Detalii
- Publicat în 16 April 2018
- Scris de Florin Rusu
OMV Petrom și-a redus cantitatea de hidrocarburi produsă în primul trimestru al acestui an cu 8 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi) comparativ cu perioada similară a anului trecut și cu 3 mii bep/zi, comparativ cu producția din ultimul trimestru al anului trecut.
Dacă producția de petrol din primul trimestru al anului a rămas similară celei din ultimul trimestru al anului trecut (73 mii bep/zi, cu 3 mii bep/zi mai redusă decât cea din primul trimestru din 2017), cea de gaze naturale (89 mii bep/zi) s-a micșorat atât în comparație cu cea din trimestrul al patrulea (-3 mii bep/zi), cât și cu perioada similară a anului trecut (-5 mii bep/zi).
Evoluția producției a fost compensată însă de cea a prețului realizat la vânzarea țițeiului: de 57,36 dolari pe baril.
Prețul de vânzare obținut a fost cu 27,2% mai ridicat decât cel din primul trimestru al anului trecut și cu 9% peste cel din trimestrul al patrulea din 2017.
Leul s-a apreciat la rândul său în raport cu dolarul, moneda de referință de pe piața petrolului, cu 10,8%, de la 4,246 lei pentru un dolar în perioada similară a anului trecut, la 3,786 lei pentru un dolar.
În pofida unei rate de utilizare a rafinăriei relativ constante (94%, cu 1% sub cea din trimestrul 1 2017 și cu 3% față de cea din ultimul trimestru al anului trecut), vânzarea de produse rafinate s-a redus cu 10 mii de tone în comparație cu perioada similară a anului trecut și cu 140 mii de tone față de vânzările din ultimul trimestru al lui 2017. Ca urmare a majorării prețului materiei prime (țiței) indicatorul marjei de rafinare a fost, la rândul său, mai mic (6,56 dolari/baril) față de cel din primele patru luni ale lui 2017 (7,58 dolari/baril), chiar dacă s-a majorat față de nivelul înregistrat în ultimele patru luni ale anului trecut (6,16 dolari/baril).
OMV Petrom și-a redus și vânzările de gaze către terți, comparativ cu primul trimestru al lui 2017 (-1,6 TWh), majorându-și în schimb producția de energie electrică (cu 0,14 Twh).