Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Producție de hidrocarburi în scădere a OMV Petrom în primul trimestru al acestui an

Producție de hidrocarburi în scădere a OMV Petrom în primul trimestru al acestui an

petrom-2

OMV Petrom și-a redus cantitatea de hidrocarburi produsă în primul trimestru al acestui an cu 8 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi) comparativ cu perioada similară a anului trecut și cu 3 mii bep/zi, comparativ cu producția din ultimul trimestru al anului trecut.

Dacă producția de petrol din primul trimestru al anului a rămas similară celei din ultimul trimestru al anului trecut (73 mii bep/zi, cu 3 mii bep/zi mai redusă decât cea din primul trimestru din 2017), cea de gaze naturale (89 mii bep/zi) s-a micșorat atât în comparație cu cea din trimestrul al patrulea (-3 mii bep/zi), cât și cu perioada similară a anului trecut (-5 mii bep/zi).

Evoluția producției a fost compensată însă de cea a prețului realizat la vânzarea țițeiului: de 57,36 dolari pe baril.

Prețul de vânzare obținut a fost cu 27,2% mai ridicat decât cel din primul trimestru al anului trecut și cu 9% peste cel din trimestrul al patrulea din 2017.

Leul s-a apreciat la rândul său în raport cu dolarul, moneda de referință de pe piața petrolului, cu 10,8%, de la 4,246 lei pentru un dolar în perioada similară a anului trecut, la 3,786 lei pentru un dolar.

În pofida unei rate de utilizare a rafinăriei relativ constante (94%, cu 1% sub cea din trimestrul 1 2017 și cu 3% față de cea din ultimul trimestru al anului trecut), vânzarea de produse rafinate s-a redus cu 10 mii de tone în comparație cu perioada similară a anului trecut și cu 140 mii de tone față de vânzările din ultimul trimestru al lui 2017. Ca urmare a majorării prețului materiei prime (țiței) indicatorul marjei de rafinare a fost, la rândul său, mai mic (6,56 dolari/baril) față de cel din primele patru luni ale lui 2017 (7,58 dolari/baril), chiar dacă s-a majorat față de nivelul înregistrat în ultimele patru luni ale anului trecut (6,16 dolari/baril).

OMV Petrom și-a redus și vânzările de gaze către terți, comparativ cu primul trimestru al lui 2017 (-1,6 TWh), majorându-și în schimb producția de energie electrică (cu 0,14 Twh).

Tag Cloud