Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Guvernul Ponta vrea sa negocieze cu OMV si majorarea anticipata a redeventelor

Guvernul Ponta vrea sa negocieze cu OMV si majorarea anticipata a redeventelor

Arnold Schwarzenegger, incurajandu-l pe Victor Ponta sa se comporte cu OMV ca un adevarat Terminator

Guvernul nu se multumeste cu sumele obtinute prin introducerea noilor impozite in domeniul energetic, premeirul Victor Ponta anuntand azi la Viena ca vrea sa negocieze cu OMV si posibilitatea majorarii in avans a redeventelor. Declaratia a fost facuta catre presa romana, inaintea intalnirii pe care primul-ministru al Romaniei a avut-o cu CEO-ul OMV Gerhard Roiss.

"Este intentia noastra, nu doar de a creste redeventele, lucru care este posibil din 2014, dar inclusiv daca gasim o solutie ca aceasta crestere sa fie aplicata mai repede decat era prevazut in contractul de privatizare. Dar asta trebuie negociat", a declarat Ponta, sustinand totodata ca niciuna dintre taxele nou introduse nu sunt redevente, nici macare cea privind impozitarea cu 0,5% aplicat veniturile obtinute pe exploatarea titeiului. "Acelea nu sunt redevente", a sustinut Ponta.

Este insa putin probabil ca OMV sa se negocieze cu guvernul Ponta majorarea redeventelor la numai o saptamana dupa ce acesta a intros noi impozite care urmeaza a-i afecta valoarea de piata. 

Este intentia noastra, nu doar de a creste redeventele, lucru care este posibil din 2014, dar inclusiv daca gasim o solutie ca aceasta crestere sa fie aplicata mai repede decat era prevazut in contractul de privatizare. Dar asta trebuie negociat", a declarat Ponta, sustinand totodata ca niciuna dintre taxele nou introduse nu sunt redevente, nici macare cea privind impozitarea cu 0,5% aplicat veniturile obtinute pe exploatarea titeiului.

  Victor Ponta

Potrivit unui raport Erste, nici macar liberalizarea preturilor la gaze nu va compensa efectele masurilor adoptate. "Singura schimbare pozitiva ar fi majorarea pretului la gaze in Romania, desi Guvernul a anuntat recent ca va impune o taxa de 60% pe veniturile suplimentare ale producatorilor de gaze rezultate ca urmare a liberalizarii pretului, de la 1 februarie, precum si o redevente suplimentare de 0,5% pentru productia de petrol, pana la sfarsitul lui 2014, astfel incat compania nu va putea profita de cresterea pretului la gaze". Potrivit Erste Group, este putin probabil ca demersurile de explorare ale Petrom sa poata fi transformate in profituri inainte de 2016. Potrivit sursei citate, cele mai promitatoare prospectiuni sunt cele legate de zacamintele romanesti offshore de gaze naturale, insa costurile de dezvoltare ale acestora sunt mari, asa ca nu exista motive de a investi in acest sector atata vreme cat preturile interne la gaze din Romania sunt departe de nivelul celor din import.

Tocmai de aceea, pentru ca investitiile sa fie efectuate, neexistand motivatia financiara a majorarii pretului, ar trebui ca investitorii din energie din Romania sa beneficieze de un cadru fiscal prietenos.

Lucru recunoscut, cu jumatatede gura si de Ponta: "Trebuie sa vedem, din punct de vedere al veniturilor bugetare, care este solutia incepand cu 2014, cum sa facem, pe de o parte sa incurajam in continuare invest in energie, nu doar ale OMV-ului, ci si ale tuturor celorlalte companii, iar pe de alta sa avem si incasari bugetare, pentru a sustine programele economice, sociale si de investitii". Cu alte cuvinte, premierul recunoaste ca din veniturile obtinute din impozitarea sectorului energetic, statul doreste sa cumpere voturi (programe sociale) si sa-ti plateasca sponsorii electorali (investitii publice). Si pentru asta, sacrifica investitiile private din domeniul energetic, in pofida faptului ca seful delegatiei FMI la Bucuresti, Erik de Vrijes a identificat acest sector drept motorul cresterii economice a Romaniei in viitor.

 

 

Tag Cloud