Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Sterling Resources: Vânzarea unei părți din blocul Midia către OMV Petrom și ExxonMobil se va finaliza cel mai devreme la jumătatea anului

Sterling Resources: Vânzarea unei părți din blocul Midia către OMV Petrom și ExxonMobil se va finaliza cel mai devreme la jumătatea anului

Sterling Petrom Exxon

Tranzacția prin care compania canadiană Sterling Resources vinde către OMV Petrom și ExxonMobil o parte din perimetrul de gaze naturale Midia din Marea Neagră, anunțată inițial în octombrie anul trecut și pentru care canadienii au încasat deja un avans de aproape 29,25 de milioane de dolari, va fi finalizată cel mai devreme la jumătatea acestui an, după ce viitorul Sterling Resources a fost o vreme în dubiu, ca urmare a unei propuneri de preluare venite din partea traderului elvețian de țiței Vitol, acționar al Sterling.

„Procesul de vânzare a fost afectat negativ de recenta incertitudine în legătură cu viitorul Sterling, datorată propunerii de preluare venite din partea Vitol. Sterling a fost foarte aproape de încheierea unui acord în acest sens, însă ulterior propunerea de preluare a fost retrasă. În prezent se derulează o revizuire a opțiunilor. Finalizarea vânzării unei porțiuni din blocul Midia către ExxonMobil și OMV Petrom, anunțată prealabil și care a generat plata unui avans de 29,25 de milioane de dolari, nu este așteptată mai devreme de finalul lunii iunie 2013”, se arată într-un comunicat al Sterling Resources.

Cei de la Sterling adaugă că, pentru finalizarea tranzacției, mai este nevoie și de obținerea aprobărilor legale din partea autorităților din România.

În octombrie anul trecut, Sterling Resources a semnat un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului Midia, la un preţ între 29,5 milioane dolari şi 79 milioane dolari, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii.

Se învecinează cu un zăcământ important

Porţiunea de perimetru are o suprafaţă de 125.000 de acri (46.539 ha), sau 11% din suprafaţa totală a concesiunii Midia şi Pelican. Porţiunea de perimetru vizată de tranzacţie se învecinează cu blocul Neptun al Exxon şi OMV Petrom, unde anul trecut cele două companii au descoperit resurse importante de gaze naturale, producția anuală potențială fiind estimată la 6,5 miliarde de metri cubi.

Sterling deţine 65% din consorţiul care operează blocul Midia. Partenerul Sterling în consorţiu, Petro Ventures Europe BV, cu o participaţie de 20%, va parte de asemenea la tranzacţia cu Exxon şi OMV Petrom.

Sterling va primi de la Exxon şi OMV Petrom 29,5 milioane de dolari la finalizarea tranzacţiei, încă 29,5 milioane de dolari la îndeplinirea unor condiţii legate de o descoperire de hidrocarburi în porţiunea de perimetru tranzacţionată şi o altă sumă, de 19,5 milioane de dolari, la începerea producţiei comerciale.

Terenuri pentru conducte și terminal de procesare

În ultimul raport trimestrial al Sterling Resources se spune că, în acest an, Sterling are în plan, pentru România, achiziționarea de terenuri pe care urmează să se construiască o conductă terestră, precum și un terminal de procesare a gazelor naturale, necesare pentru viitorul proiect de dezvoltare a gazelor de la Midia.

De asemenea, cei de la Sterling vor să vândă părți din concesiunile de gaze naturale pe care le dețin în România.

În a doua jumătate a lui 2013, Sterling vrea să deruleze prospecțiuni seismice în unele zone ale perimetrelor Midia și Pelican, să finalizeze studiul seismic la blocul Luceafărul și să foreze o sondă de explorare în blocul Muridava. Toate aceste perimetre sunt situate pe platoul continental al Mării Negre.

Canadienii mai au în plan derularea de lucrări de planificare inginerească în vederea dezvoltării perimetrelor offshore Ana și Doina. 

Au fost nevoiți să se împrumute pentru activitățile din România

În raportul pe anul trecut al Sterling Resources se menționează că, în toamna lui 2012, Sterling a început forajul a două sonde de explorare în sectorul românesc al Mării Negre, respectiv Ioana-1 în perimetrul Midia și Eugenia-1 în perimetrul Pelican.

„Aceste sonde ne-au furnizat informații excelente pentru a ne continua operațiunile de explorare și testare din sectorul românesc al Mării Negre, unde noi deținători de licențe contribuie la o majorare semnificativă a nivelului de activitate”, se spune în documentul citat.

Acum, în raportul pe trimestrul I 2013, Sterling afirmă că, la începutul acestui an, compania și subsidiara sa din România, Midia Resources, au contractat un credit-punte în sumă de 12 milioane de dolari de la unul dintre acționarii săi, traderul elvețian de țiței Vitol, bani care au fost utilizați în principal pentru a finanța costurile de foraj neacoperite la sondele Ioana și Eugenia, alte costuri de explorare aferente concesiunilor de petrol și gaze din România, precum și pentru rambursarea unui credit contractat în decembrie 2012, tot pentru lucrările de explorare din România, luat de la subsidiara Sterling din Marea Britanie. 

Creditul de la Vitol, cu o dobândă reprezentând Libor + 1 punct procentual, a fost contractat pe 8 ianuarie și a fost rambursat în totalitate pe 22 martie, fiind garantat cu licențele de petrol și gaze din România, cu acțiunile Sterling la Midia Resources, precum și cu veniturile viitoare rezultate din vânzarea unei porțiuni din blocul Midia către OMV Petrom și ExxonMobil.

Pentru a rambursa împrumutul și pentru a finanța diferite lucrări la concesiunile din România și Marea Britanie, Sterling Resources a derulat în februarie o ofertă de vânzare de acțiuni, în urma căreia a obținut 59,1 milioane de dolari.

Activitățile din România le-au adus canadienilor pierderi de 919.000 de dolari în T1 2013. Anul trecut, aceste pierderi s-au ridicat la 2,611 milioane de dolari, mai mult decât dublu față de 2011 (1,165 milioane dolari).

Creditori, dar și pețitori

Tot în februarie anul acesta, elvețienii de la Vitol, care sunt acționari ai Sterling, au anunțat că oferă 190 de milioane de dolari pentru a prelua controlul asupra companiei, fiind interesați în special de licențele de petrol și gaze ale acesteia din Marea Nordului.

În aprilie, însă, cei de la Sterling au dat un răspuns negativ ofertei, considerând că suma oferită nu reflectă valoarea companiei. Pe de altă parte, Vitol nu și-a îmbunătățit oferta și a abandonat deal-ul, nemulțumiți de faptul că cei de la Sterling nu au acceptat un audit independent pentru evaluarea companiei.

Prețul acțiunilor Sterling la bursă s-a prăbușit cu peste 50% în ultimele 12 luni. La finalul anului trecut, datoriile totale ale companiei se cifrau la 135 de milioane de dolari.

În aprilie anul acesta, Sterling a emis obligațiuni în valoare de 225 de milioane de dolari, banii fiind necesari pentru dezvoltarea câmpului de gaze Breagh din Marea Nordului, unde startul producției a fost amânat de mai multe ori.

Potrivit ultimelor declarații ale conducerii companiei, producția de gaze naturale în Mrea Nordului ar urma să demareze în luna august.

Tag Cloud