Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Marea Neagră provoacă și dezamăgiri: Petroceltic a abandonat o sondă de explorare din apele bulgărești. Va continua căutările în România, alături de Grup Servicii Petroliere

Marea Neagră provoacă și dezamăgiri: Petroceltic a abandonat o sondă de explorare din apele bulgărești. Va continua căutările în România, alături de Grup Servicii Petroliere

GSP Petroceltic BUUN

Compania irlandeză de petrol și gaze Petroceltic a anunțat că a abandonat sonda de explorare Kamchia-1, forată în apele teritoriale ale Bulgariei din Marea Neagră, după ce prospecțiunile derulate au dus la concluzia că zăcămintele de gaze naturale de acolo nu au potențial de exploatare comercială. Irlandezii au în prezent în plan să transfere echipamentul de foraj utilizat la Kamchia-1, deținut și operat de firma românească Grup Servicii Petroliere (GSP) a lui Gabriel Comănescu, pentru forarea a două sonde de explorare în perimetrele Cobălcescu Est și Muridava de pe platforma continentală românească a Mării Negre.

Sonda de explorare Kamchia-1 a fost forată la o adâncime totală de 2.887 de metri și a descoperit doar straturi de gaze neexploatabile comercial, astfel încât a fost astupată și abandonată.

Petroceltic analizează în prezent datele rezultate din lucrările de explorare derulate prin intermediul sondei, pentru a-și updata modelul geologic asupra zonei și a decide dacă mai merită să se folosească de ultimii doi ani de extindere a licenței de explorare deținute pentru perimetrul Galata, unde a fost forată sonda, se arată într-un comunicat al Petroceltic.

„Suntem dezamăgiți de rezultatele de la Kamchia-1 și intenționăm ca mai întâi să finalizăm analiza post-foraj, urmând ca ulterior să decidem în privința viitorului explorărilor pe concesiunea Galata. Ca informație pozitivă, echipamentul de foraj va fi transferat pentru a finaliza o sondă de exploatare la zăcământul descoperit la Kaliakra. Ulterior, platforma va fora primele două sonde de explorare offshore din România în vara aceasta, pentru a testa potențialul zăcămintelor din perimetrele Cobălcescu Est și Muridava”, a declarat directorul general al Petroceltic, Brian O’Cathain.

Eșecul s-a simțit pe burse

Acțiunile Petroceltic au scăzut cu 3,7% pe bursa din Dublin și cu 8,5% la Londra după anunțul eșecului explorărilor din perimetrul Kamchia-1 din apele teritoriale bulgărești.

Implicațiile anunțului asupra evaluării companiei sunt limitate, însă un rezultat pozitiv al explorărilor din Bulgaria ar fi ajutat la menținerea optimismului cu privire la producția Petroceltic din această țară, a declarat un analist de la firma Davy din Dublin.

„Rezultatul negativ anunțat ne reamintește că avem de a face cu o activitate marcată de incertitudini, chiar și atunci când există mari așteptări de succes”, a adăugat analistul citat.

Se mută în apele românești

Lucrările de foraj din sectorul românesc al Mării Negre vor fi efectuate de platforma de foraj GSP Prometeu, deținută și operată de firma românească Grup Servicii Petroliere (GSP) a omului de afaceri Gabriel Comănescu.

Aceasta va fora două sonde de explorare. Prima, Cobălcescu Sud-1 cu o adâncime planificată totală de 3.100 de metri, este creditată cu șanse de succes între 23 și 36%, urmând să exploreze straturi cu rezerve certe estimate de gaze naturale de peste 11 miliarde de metri cubi. Forajul va dura circa două luni.

A doua sondă de explorare, Muridava-1, care va presupune foraj la 3.300 de metri, tot în circa două luni, va explora straturi cu rezerve certe estimate de gaze de 4,7 miliarde de metri cubi.

Speranțe mari în România

Potrivit unei prezentări a Petroceltic, irlandezii au planificat pentru anul acesta cheltuieli totale de capital în România în sumă totală de 20 de milioane de dolari.

În 2012, Petroceltic a derulat lucrări de prospecțiune seismică 3D în cadrul blocurilor Muridava și Cobălcescu Est din Marea Neagră, obținând date de o „înaltă calitate”, a anunțat compania, cu ocazia prezentării rezultatelor pe anul trecut.

Petroceltic deține participații de câte 40% la fiecare dintre cele două blocuri. La Muridava, restul drepturilor de participare sunt deținute de cei de la Sterling (tot 40%) și Petromar (20%), iar la Cobălcescu Est – de Beach și Petromar (câte 30%).

Acordurile de concesionare a perimetrelor Muridava și Cobălcescu Est au fost semnate de către Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM) în 2010, cu britanicii de la Melrose Resources. Inițial aceștia aveau o participație de 80% la acestea, iar cei de la Petromar – 20%. La acea dată, concesionarii anunțau investiții în explorare de 60 de milioane de dolari în 3 ani.

Anul trecut, irlandezii de la Petroceltic au preluat compania Melrose Resources, în cadrul unui deal constând exclusiv în schimb de acțiuni între acționarii celor două firme, evaluat la circa 210 milioane euro.

Tag Cloud