Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon11252024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Marea Neagră, din cea mai neexplorată zonă cu potenţial energetic din Europa, e acum în trend. Exxon va investi 735 mil. dolari lângă blocul Neptun

Marea Neagră, din cea mai neexplorată zonă cu potenţial energetic din Europa, e acum în trend. Exxon va investi 735 mil. dolari lângă blocul Neptun

Exxon

Doar două zone cu potenţial energetic încă neexplorat serios există în Europa: Marea Neagră şi regiunea arctică. Marea Neagră este însă mult mai accesibilă, a declarat Iain Pyle, analist la Sanford C. Bernstein & Co din Londra. Dar este aproape neatinsă de industria de petrol, dacă e să facem comparaţie cu alte zone. Concret, comparativ cu peste 7.000 de sonde forate în Marea Nordului, Marea Neagră are mai puţin de 100. Iar atractivitatea crescândă a Mării Negre din ultima perioadă este pusă de analişti şi pe seama începerii procesului de dereglementare a pieţei de gaze naturale  din ţările din zonă precum România, Turcia, Ucraina. Liberalizarea preţului gazelor din aceste ţări deschide o piaţă de desfacere pentru marii investitorii care şi-au anunţat deja prezenţa în zonă prin mari investiţii. Fără liberalizare, investitori precum Exxon, OMV, Chevron sau Petroceltic nu ar mai investi pentru că nu s-ar putea baza pe un preţ de piaţă la care să-şi vândă petrolul sau gazele descoperite.

O dovadă în plus a atractivităţii Mării Negre este aceea că după investiţiile uriaşe făcute de curând, o altă mare investiţie tocmai a fost anunţată. Astfel, Exxon va cheltui 735 milioane de dolari pentru forarea a două puţuri de mare adâncime în Marea Neagră, lângă blocul Neptun, scrie Bloomberg. Asta după ce a făcut recent o mare descoperire de gaze naturale în România la Domino-1, destul de mare pentru a furniza jumatate din consumul ţării. Cele două puţuri de mare adâncime din Marea Neagră sunt în largul coastei Ucrainei.

Cheltuielile includ un bonus de 335 milioane dolari pentru guvernul Ucrainei pentru semnarea licenţei şi o promisiune de a investi încă 400 milioane dolari pe studii seismice şi de foraj la cele două sonde, a declarat un oficial al Ministerului Energiei din Ucraina.

Ucraina intenţionează să semneze un acord de explorare completat cu Exxon in cursul acestui an, înainte de a oferi mai multe blocuri de explorat. Zona Skifska, care face obiectul de licenţei, este lângă blocul românesc Neptun, în care Exxon şi OMV Petrom au descoperit gaz la Domino-1 anul trecut.

"Explorarea de adâncime necesită un uriaş buget de investiţii, de care nici una dintre societăţile naţionale nu dispun", a declarat Oleg Galbur, un analist de petrol şi gaze naturale de la Raiffeisen Bank din Viena. "Preţurile la petrol şi gaze din urmă cu 10 ani nu ar fi justificat asemenea investiţii atunci, dar acum situaţia e diferită", a adăugat Galbur.

Regiunea Mării Negre a fost până de curând ignorată de companii precum Exxon sau Royal Dutch Shell din cauza faptului că România, Ucraina şi Bulgaria au reuşit până în urmă cu câţiva ani să-şi satisfacă cererea de petrol şi gaze din combinaţia producţiei interne cu importurile din Rusia. În prezent însă, lucrurile s-au schimbat şi toate aceste ţări au ca scop declarat independenţa de Rusia astfel că au nevoie de marile companii internaţionale cu tehnologia, banii şi know-how-ul lor pentru forările la mare adâncime, a declarat Pyle.

Tag Cloud