Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Romgaz va participa cu 20.000 euro la majorarea capitalului companiei care va implementa proiectul AGRI

Romgaz va participa cu 20.000 euro la majorarea capitalului companiei care va implementa proiectul AGRI

AGRI BUN

Acționarii producătorului de gaze naturale Romgaz au aprobat, luni, participarea companiei cu 20.000 de euro la majorarea capitalului AGRI LNG Project Company SRL, responsabilă cu dezvoltarea proiectului omonim de transport de gaze naturale lichefiate din regiunea caspică în Europa.

Astfel, acționarii Romgaz au decis în unanimitate ca reprezentanții companiei controlate de statul român să voteze pentru majorarea capitalului social al AGRI LNG Project Company SRL cu 80.000 de euro la AGA companiei de proiect care urmează a fi convocată luna aceasta, precum și participarea Romgaz cu 20.000 de euro la această majorare de capital.

Proiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia – Romania Interconnector) vizează transportul de gaze naturale din Azerbaidjan către Georgia, printr-o conductă. În Georgia, gazul va fi lichefiat și transportat pe Marea Neagră, pe nave specializate. Procesul de regazeificare va avea loc pe țărmul românesc, la Constanța. Din România, proiectul ar urma să aprovizioneze și Ungaria.

Compania de proiect SC AGRI LNG Project Company SRL a fost înființată în februarie 2011 și are ca asociați companiile SOCAR (Azerbaidjan), Oil and Gas Corporation (Georgia), MVM (Ungaria) și Romgaz.

Luna trecută, Mitică Savu, director în cadrul companiei de proiect, a declarat că studiul de fezabilitate pentru primul terminal de gaze naturale lichefiate din cadrul AGRI a fost finalizat. Acesta a fost realizat de către grupul britanic de inginerie în domeniul petrolului și gazelor Penspen Limited. Costul proiectului este estimat între 1,2 miliarde și 4,5 miliarde de euro, în funcție de capacitatea terminalelor – între 2 și 8 miliarde de metri cubi anual.

Proiectul românesc de construire a unui terminal de gaze naturale lichefiate la Constanța a fost declarat de către Comisia Europeană ca fiind eligibil pentru finanțare prin fonduri europene în 2013, ca parte a planului privind interconectorul de gaze Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector (AGRI), în care mai intră proiectul gazoductului Constanţa - Arad - Csanadpalota (Ungaria).

România, Georgia şi Azerbaijan au semnat, în 2010, la Bucureşti, un acord privind un proiect de transport al gazelor naturale către UE prin intermediul AGRI, care prevede construcţia a două terminale de gaze naturale lichefiate, unul la Constanța și unul în Georgia, proiect despre care autoritățile susțineau la acea dată că ar putea fi dezvoltat mai repede decât Nabucco. Costurile erau estimate la 4-6 miliarde de euro.

Tag Cloud