Benzinărie din Snagov în insolvenţă cu... calculatorul stricat
- Detalii
- Publicat în 25 January 2016
Firma “Universal Premium Oil & Gas”, cu sediul în Cartierul Primăverii din Bucureşti, opera până de curând o staţie de carburanţi pe Şoseaua Ghermăneşti nr. 151 din Snagov.
Ca urmare a unor probleme financiare, firma a intrat în insolvenţă, ultimul termen în dosarul de insolvenţă fiind în prima jumătate a lunii ianuarie 2016. Asociaţii firmei au fost Victor Roşu din Bucureşti cu 95% deţinere şi Bogdan Nica din Râfnov (Prahova) cu 5%, acesta din urmă fiind administratorul statutar al firmei. Administratorul judiciar este acum S&A Insolvency.
Chiar dacă într-o primă fază, reprezentanţii firmei în insolvenţă au susţinut că documentele care trebuiau predate, conform legii, administratorului judiciar, se aflau în gestiunea unei firme de contabilitate, ulterior i-au pus la dispoziţia administratorului judiciar doar o parte a documentelor. Mai precis, au depus doar situaţiile financiare la data de 31.12.2013 şi balanţa de verificare încheiată la 31 august 2014.
Motivaţia? “Nu mai pot pune la dispoziţie alte documente contabile din cauza defecţiunii calculatorului firmei”. După o perioadă, administratorul judiciar a solicitat măcar predarea actelor contabile în forma materială dar... nu a mai primit niciun răspuns. Chiar şi asociatul majoritar susţine că a cerut administratorului statutar documentele contabile fără a primi însă ceva.
Pe de altă parte, printre balanţele contabile pe care administratorul judiciar le avea la dispoziţie se afla şi una aferentă primelor opt luni din anul 2014 unde au fost înregistrate neconcordanţe între înregistrările contabile.
În ceea ce priveşte masa credală, merită spus că asociatul minoritar a solicitat înscrierea în tabel cu o creanţă de recuperat de circa 654.000 de lei, creanţă respinsă însă. Astfel că singurul creditor rămas este o altă firmă, Universal Premium, cu o creanţă de 279.000 de lei.
Până la urmă totuşi, administrator special în insolvenţă a fost ales Victor Roşu, asociatul majoritar. Cum însă nu au fost trimise documente complete şi nici nu s-a propus vreun plan de reorganizare iar la intrarea în insolvenţă firma datornică a rămas fără active în patrimoniu, s-a propus intrarea în faliment.
Administratorul judiciar s-a deplasat la punctul de lucru al debitoarei de pe Şoseaua Ghermăneşti nr. 151 din Snagov unde a constatat că între timp funcţionează o altă societate comercială, Convoy Oil&Gas, dar care nu are asociaţi sau reprezentanţi legali comuni cu firma în insolvenţă.
Astfel că administratorul judiciar a obţinut de la societatea creditoare Universal Premium SA actele care au stat la baza dreptului de folosinţă a spaţiului unde debitoarea are stablit punct de lucru şi a constat că, potrivit unui act adiţional din 2013, la contractul de închiriere din 2011, creditoarea în calitate de locatar al imobilului din Ghermăneşti a transferat către debitoarea Universal Premium Oil & Gas dreptul de folosinţă al imobilului mentionat anterior. E vorba despre o staţie de carburanţi. Durata contractului de închiriere era de 3 ani, respectiv până în octombrie 2015.
Întrebarea care nu şi-a găsit încă răspuns în documentele administratorului judiciar este dacă... s-a reparat calculatorul.