Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare UPDATE: Explozie la testarea nou construitului gazoduct Ungheni-Iași. Oficialii amână pentru luna septembrie exportul de gaze în R Moldova

UPDATE: Explozie la testarea nou construitului gazoduct Ungheni-Iași. Oficialii amână pentru luna septembrie exportul de gaze în R Moldova

3403301433 ba182a6e99 b

UPDATE: După publicarea acestui articol, Departamentul pentru Energie a revenit și a precizat că primele schimburi de gaze dintre România și R Moldova ar urma să aibă loc "la începutul lunii septembrie".

Mâine, 15 august, va începe exportul de gaze în Republica Moldova, de circa "12 milioane de metri cubi pe an, la un preţ de piaţă, probabil 80 de lei/MWh", anunța triumfător în urmă cu o sătămână preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ. Fapt ce pare confirmat joi pe pagina sa de Facebok și de Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie anunțând că "astazi, practic, Romania finalizează un proiect important de infrastructură energetică realizat intr-un timp record si cu o cheltuială sub cea din bugetul initial planificat". Potrivit unor surse guvernamentale, însă, ministrul Nicolescu s-a referit la data semnării acordului de export de gaze cu Republica Moldova, și nu efectiv la data la care va începe propriu-zis exportul. Oficialii români se pare că au amânat această dată, de la mijlocul lunii august, cum se exprima în urmă cu o săptămână Gavrileț, până pe 27 august. Ulterior, Departamentul pentru Energie a revenit și a precizat că primele schimburi de gaze dintre România și R Moldova ar urma să aibă loc "la începutul lunii septembrie".

Toate bune și frumoase, numai că oficialii români nu știu sau se fac că nu știu un lucru destul de important: că nu prea au cum să exporte gaz. Cu o numai o săptămână înainte ca Havrileț să anunțe începerea exportului de gaze către frații noștri de peste Prut, mult lăudatul gazoduct Ungheni Iași, pentru care s-a tăiat deja panglica, a cedat la efectuarea unor teste cu aer comprimat, și nu cu gaz, din fericire.

În seara zilei de 26 iulie, s-a produs o explozie la gazoductul Iaşi-Ungheni, în apropiere de satul Zagarancea.  

Potrivit Publika.md, explozia a avut loc în timpul testării țevilor, după ce a fost sporită presiunea. În urma deflagraţiei nu au fost înregistrate victime. Oamenii din localitate au spus că au văzut o flacără. La fața locului s-a deplasat o echipă de pompieri, dar intervenția lor nu a fost necesară.

La faţa locului s-a deplasat o comisie formată din specialişti ai întreprinderii "Ungheni-Gaz", pentru a analiza mai în amânunt cauzele exploziei.

În plus, ministrul uită să precizeze că proiectul gazoductului Iași-Ungheni a beneficiat și de finanțare europeană. Bugetul total al proiectului a fost de 26.496.378,27 de euro, din care 7.000.000,00 de euro (26,42%) reprezinta contributia financiara a Uniunii Europene, prin Programul Operational Comun Romania - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, finantat prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat.

COMUNICATUL DEPARTAMENTULUI PENTRU ENERGIE: Bucureşti, 14 august 2014 – Astăzi, la sediul Departamentului pentru Energie, a fost semnat acordul de operare a gazoductului Iaşi – Ungheni de către reprezentanţii Transgaz (România) şi ai Vestmoldtransgaz (Republica Moldova), în prezenţa oficialilor guvernelor României şi Republicii Moldova. “România finalizează, practic, astăzi, un proiect important de infrastructură energetică realizat într-un timp record şi cu o cheltuială sub cea din bugetul planificat iniţial (circa 26 milioane de euro). Le mulţumesc tuturor celor implicaţi (ANRM, Transgaz, constructori, Comisia Europeană) în finalizarea lucrărilor la acest important proiect de interconectare care va fi inaugurat oficial la sfârşitul lunii august”, a declarat ministrul delegat penru Energie, Răzvan Nicolescu. Finalizarea în următoarele zile a procedurilor de alocare de capacitate şi încheierea unor contracte de furnizare între operatorii din cele două ţări creează premizele ca primele schimburi de gaze naturale dintre România şi Republica Moldova să aibă loc la începutul lunii septembrie.

Tag Cloud