Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare OMV Petrom a vândut Petrom Distribuţie Gaze, companie aflată pe pierdere în ultimii cinci ani

OMV Petrom a vândut Petrom Distribuţie Gaze, companie aflată pe pierdere în ultimii cinci ani

LogoPDG 1OMV Petrom a vândut participația de 99,99% în Petrom Distribuţie Gaze (PDG) SRL, compania de distribuţie gaze către clienți comerciali și consumatori individuali aflată pe pierderi în ultimii cinci ani și care nu făcea obiectul activităţii de bază a Petrom, către Ligatne SRL (Ligatne), A cărei principal acționar este de asemenea acționarul majoritar al SC Gaz Sud SA (Gaz Sud) si SC Grup Dezvoltare Rețele SA (GDR). 

PDG are aproximativ 250 de angajați și a înregistrat pierderi încă de la înfiinare și până în prezent. În 2008 a avut o pierdere netă de 8 milioane lei la o cifră de afaceri de 48 milioane lei, în 2009 una de 10 milioane lei la o cifră de afaceri de 47,2 milioane lei, în 2010 performanța s-a îmbunătățit relativ, fiind înregistrată o pierdere netă de 6 milioane lei la o cifră de afaceri de 49 milioane lei, pentru ca în 2011, profitabilitatea companiei să se înrăutățească, ajungând la o pierdere netă de 15,49 milioane lei la o cifră de afaceri de 52,2 milioane lei. PDG și-a început activitatea la 1 octombrie 2007, prin separarea și externalizarea activității de distribuție a gazelor naturale desfășurate de Petrom S.A. Separarea acestei activități a fost rezultatul aplicării legislației romanești și a Directivelor Uniunii Europene,  care au stabilit ca distribuția de gaze trebuie să fie separata de alte activități derulate în cadrul aceleiași firme. La sfârșitul anului 2012, reţeaua de distribuţie a PDG SRL avea o lungime totală de circa 1.000 de km şi deservea peste 21.000 de clienţi.  PDG acționează ca distribuitor de gaze în 43 de sisteme de distribuție aflate în județele Bihor, Arad, Timiș, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ialomița și Buzău.

Potrivit unui comunicat OMV Petrom, decizia corespunde strategiei companiei de a optimiza operaţiunile downstream în vederea îmbunătăţirii eficienţei. Părţile au agreat sa păstreze confidențialitatea valorii tranzacției; finalizarea tranzacției este condiționată de aprobarea prealabilă a Consiliul Concurenţei.

„Conform strategiei noastre vom continua să ne concentrăm asupra activităţii de furnizare de gaze către clienţii industriali şi comerciali. Vânzarea activității de distribuţie de gaze a OMV Petrom către consumatorii finali este în concordanta cu aceasta strategie. Totodată, având in vedere prezenta Gaz Sud si a GDR pe piața din Romania, am convingerea ca tranzacția încheiata cu Ligatne reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru PDG SRL.", a declarat Cristian Secoşan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Gaze şi Energie.

Screen Shot 2013-07-10 at 5.44.35 PM

Gaz Sud şi GDR operează împreuna în prezent o rețea de distribuție gaze cu o lungime de aproximativ 700 km şi care deservește peste 22.000 de clienți localizați în principal în zonele din vecinătatea Bucureștiului. Ligatne a fost selectat în urma unui proces de vânzare care a început în iunie 2012. Atât Gaz Sud cât şi GDR se concentrează asupra pieței de distribuție gaze din România, în special în zona Bucureștiului.

Această tranzacție nu are un impact material asupra situației financiare a OMV Petrom (i.e. se situează sub pragul de 10% din valoarea totală a activelor OMV Petrom, respectiv din valoarea cifrei de afaceri nete a companiei în 2012).

Tag Cloud