Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Motorina Speranțele unui petrol ieftin menit a compensa majorarea accizelor, spulberate chiar de BNR

Speranțele unui petrol ieftin menit a compensa majorarea accizelor, spulberate chiar de BNR

Ponta Voinea Chitoiu IsarescuIluziile guvernului Ponta, ale ministrului bugetului Liviu Voinea și ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu legate de o evoluție internațională favorabilă a prețului petrolului menită a compensa majorarea accizelor au fost spulberate de cine se așteptau mai puțin, de Banca Națională.

BNR și-a modificat în ultimul raport asupra inflației estimarea din noiembrie a prețului internațional al petrolului Brent de la 104,2 la 106,2 dolari pe baril. Cu alte cuvinte, Brent-ul nu se va ieftini cu 4 dolari pe baril față de nivelul mediu înregistrat în 2013 (și în ceilalți doi ani precedenți), ci numai cu 2 dolari pe baril, în opinia experților BNR.

Noul nivel estimat de BNR al prețului Brent-ului ar avea un efect de doar 0,8% asupra prețului carburanților (la o majorare/micșorare de 2,3% a prețului internațional, potrivit formulelor de calcul folosite de companii, carburanții se scumpesc ieftinesc cu 1%). Iar impactul majorării cu 7 eurocenți a accizelor și modificarea modului de calcul (indexarea nivelului acestora la cursul de pe 1 octombrie 2012, de 4,5223 lei/euro cu rata media anuală a inflației din septembrie) va fi de cel puțin 9%.

Prognoză de scumpire a carburanților de 5,4%, deși aceștia s-au scumpit deja cu 5% înaintea majorării cu 41 de cenți din aprilie

Screen Shot 2014-02-12 at 10.08.30Interesantă este și estimarea de majorare a prețului carburanților pentru 2014 cu 5,4% cuprinsă în raportul asupra inflației. Dacă ne-am raporta la prețul benzinei de la finalul lunii septembrie, când a fost anunțată pentru prima dată introducerea accizei de 7 eurocenți, de 5,55 lei/litru, se poate remarca deja o scumpire cu peste 5% a benzinei. În prezent, la benzinăria Petrom de pe Șoseaua Mihai Bravu , nr 321, un litru de benzină costă deja 5,78 lei. Și asta înainte de 1 aprilie, dată la care atât benzina, cât și motorina se vor scumpi cu alți 41 de bani. Dacă cursul de schimb leu/dolar și prețul internațional al petrolului ar rămâne constante până la acea dată, un litru de benzină ar costa 6,2 lei, cu 65 de bani mai mult decât la finalul lunii septembrie. Cu alte cuvinte, benzina s-ar scumpi cu numai puțin de 11,7%. De unde vine optimismul BNR, care anticipează o scumpire de 5,4%, în condițiile în care deja înregistrăm o scumpire de 5% înainte de majorarea accizelor de la 1 aprilie, e greu de explicat.

Optimism debordant al BNR

Iar optimismul BNR nu se oprește aici. "Rata anuală a inflaţiei combustibililor se va înscrie pe un trend ascendent în prima parte a intervalului de proiecție, atingând nivelul de 5,4 la sută la sfârșitul anului curent (revizuit în sus cu 3,2 puncte procentuale), pe fondul modificării regimului fiscal privitor la accize. În a doua parte a intervalului de referință, în condițiile disipării acestor influențe nefavorabile şi ale preconizării reducerii prețului internațional al petrolului, dinamica anuală a grupei se va atenua, pentru decembrie 2015 fiind anticipată o valoare de 2,1 la sută", se precizează în raport.

Revoluția tehnologiei de șist a luat o pauză

Numai că piețele internaționale nu par a fi prietene BNR. Revoluția tehnologiei de șist pare a lua o pauză, prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI) depășind în prezent o sută de dolari barilul, cel mai înalt nivel din acest an. Iar perspectivele, în pofida a ceea ce zice BNR, nu sunt deloc roze. Potrivit ultimelor estimări ale Energy Information Administration (EIA), brațul statistic al Departamentului de Stat al SUA, raportul dintre cerere și oferta de țiței și produse petroliere din acest an și de anul viitor se va deteriora.

SUA: Estimările producției de petrol revizuite negativ, cele ale cererii revizuite pozitiv

EIA și-a redus, în această săptămână, previziunile de creștere a producției de petrol pentru 2014 și 2015, și a majorat estimările de creștere a cererii pentru aceste produse.

Producția din SUA va fi de 8,42 milioane de barili pe zi de petrol brut în acest an, în scădere față de estimarea anterioară de 8,54 milioane de barili pe zi. Pentru 2015, EIA, prognozează o producție de 9,19 milioane de barili pe zi de petrol, în scădere față de prognoza anterioară, de 9,29 milioane de barili pe zi. Principala motivație: iarna grea a stopat procesul de implementare de noi sonde.

În ceea ce privește consumul, EIA se așteaptă ca acesta să se majoreze la 18,91 milioane de barili pe zi în 2014 și la 18,97 milioane de barili pe zi în 2015, în ascensiune față de prognozele anterioare de 18,88 milioane de barili pe zi în 2014 și de 18,96 milioane de barili pe zi anul viitor.

SUA va importa mai mult petrol decât se anticipa

Potrivit Wall Street Journal, noile prognoze arată că SUA va fi nevoită să importe mai mult petrol decât se anticipa. 

Cu toate acestea, ca urmare a ritmului de majorare a producției la nivel global superior celui de majorare a cererii, EIA prognozează un preț mediu pe barilul de WTI de 93 dolari în 2014 și de 90 dolari pe baril în 2015.

În ceea ce privește Brent-ul, EIA anticipează un preț mediu de 105 dolari în 2014 și unul de 101 dolari pentru 2015.

Tag Cloud