Șeful MOL - acuzat la Budapesta pentru a scăpa de mandatele de arestare emise la Zagreb în cazul INA
- Detalii
- Publicat în 09 December 2013
- Scris de Florin Rusu
Bătălia dintre compania maghiară MOL și guvernul croat pentru controlul INA a intrat într-o nouă etapă, după ce un fost angajat al MOL a deschis o acțiune în justiție la Budapesta împotriva CEO-ului MOL, Zsolt Hernádi, acuzat de "comportament necorespunzător și ilegal" în procesul de achiziționare a companiei croate.
Reclamantul nu este un simplu fost angajat, ci este și acționar și a fost identificat de Reuters ca fiind Ilona Banhegyi, fost consilier juridic șef al MOL. Banhegyi reclamă faptul că, în urma achiziționării pachetului INA, acțiunile companiei maghiare s-au depreciat.
În opinia investitorilor, acțiunea fostului angajat MOL ar putea oferi o soluție legală rezolvării impasului dintre Ungaria și Croația pe tema anchetări CEO-ului MOL.
În urmă cu două luni, poliția croată a confirmat emiterea unui mandat european și a unuia Interpol de arestare a a CEO-ului MOL, Zsolt Hernadi, care este suspectat de mituirea fostului prim-ministru croat Ivo Sanader. Poliția a declarat că a trimis cererea oficială la sediul Interpol de la Lyon, după ce un tribunal din Zagreb a emis un ordin de detenție pentru Hernadi la propunerea de procurorilor antic-corupție croați. Un mandat european de arestare a fost emis, de asemenea, a adăugat poliția croată.
Fostul premier croat, condamnat
Fostul premier croat, Ivo Sanader, se află în închisoare, după ce a fost condamnat anul trecut la 10 ani de detenție pentru acte de corupție legate de cedarea controlului asupra INA celor de la MOL.
Principala acuzație a fost că ar fi primit, în 2008, o șpagă de 5 milioane de euro de la unguri pentru a facilita celor de la MOL preluarea controlului executiv asupra companiei croate, acuzație negată atât de Sanader, care a făcut recurs, cât și de partea ungară. În 2008, CEO al MOL era tot Zsolt Hernadi.
Ordinul de reținere emis de Tribunalul din Zagreb pe numele CEO-ului MOL, Zsolt Hernadi, vine după ce, potrivit instanței croate, acesta ar fi refuzat să se prezinte la audierile la care fusese convocat de către Biroul croat anticorupție (Uskok), în cazul de corupție în care a fost condamnat fostul premier Sanader.
Cacealmaua de la Budapesta
Având în vedere că acuzațiile aduse CEO-ului MOL sunt aceleași și la Zagreb și la Budapesta, se estimează că obținerea unui verdict de nevinovăție în Ungaria ar putea stabili un precedent și în procesul din Croația.
"Cred că avem de-a face cu truc”, susține un investitor maghiar, citat de Financial Times. “În cazul în care instanța decide în favoarea domnului Hernádi, ceea ce se va întâmpla mai mult ca sigur, atunci acest verdict va trebui să fie acceptată de către instanțele Uniunii Europene", a declarat acesta. Astfel se va ajunge la anularea în mod eficient a mandatelor de arestare emise de autoritățile de la Zagreb.
Peter Zamecsnik, avocatul domnului Hernádi, a negat cu fermitate că noi procedurile legale sunt creația unei colaborări între reclamant și clientul său, pentru ca acesta să poată fi declarat nevinovat de un tribunal din Budapesta.
"Absolut nu, nu. Nu-l cunosc pe acest acționar privat. Cred că a părăsit compania în 2006”, a declarat Zamecsnik.
Cu toate acestea, el a confirmat că, dacă Hernádi va fi achitat, această decizie va avea implicații asupra procesului de la Zagreb. “Cred că aceasta va fi o situație de res judicata (termen latin care prevede ca un acuzat un acuzat, odată găsit nevinovat de către o instanță, nu poate fi cercetat din nou pe aceeași speță). Dacă vom câștiga acest caz, desigur că ne vom folosi de acest lucru", a recunoscut avocatul.
Acțiunile MOL, care au pierdut peste 20% în ultimul an, au scăzut vinei cu 1,7%.