Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu12052024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Noul ministru al Energiei se repliază în confruntarea cu Niță: vrea să comunice securizat cu directorii de companii de stat, prin intermediul STS

Noul ministru al Energiei se repliază în confruntarea cu Niță: vrea să comunice securizat cu directorii de companii de stat, prin intermediul STS

Furnizori energie rata rentabilitate BUN

Noul ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, i-a convocat pe directorii de companii energetice de stat în cadrul unei întâlniri unde s-a discutat, printre altele, realizarea, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), a unui sistem de comunicaţii între companiile de stat şi Departamentul pentru Energie. În plus, ministrul le-a spus directorilor de companii, dar și angajaților Departamentului pentru Energie, că nu are în vederi demiteri în rândurile lor, că are încredere în bunele lor intenții și că vrea să-i implice pe primii în procesul de elaborare a strategiei energetice naționale.

Pe de altă parte, Nicolescu le-a transmis directorilor că susține, cel puțin deocamdată, menținerea interdicției de încheiere de contracte bilaterale negociate direct pe piața de energie electrică, contestată de furnizorii de curent electric, dar și de traderii de energie.

Întâlnirea convocată de ministru survine în contextul în care Ministerul Economiei, condus de pesedistul Constantin Niță, a elaborat un proiect de ordonanță de urgență potrivit căruia atribuțiile Departamentului pentru Energie privind privatizarea companiilor din subordinea sa vor fi preluate de o instituție nouă, Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (DPAPS), care va fi înființată prin reorganizarea Oficiului Participațiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) și va fi în subordinea Ministerului Economiei, adică a lui Niță și a PSD.

Are încredere, dar vrea sistem de comunicații realizat de STS

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit vineri cu directorii companiilor energetice de stat pentru a stabili implicarea acestora în procesul de elaborare a strategiei energetice naţionale, document aflat în prezent în dezbatere publică.

Cu acest prilej, s-a discutat realizarea, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), a unui sistem de comunicaţii între companiile de stat şi Departamentul pentru Energie, pentru a eficientiza colaborarea dintre cele două părţi, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

“Am încredere în bunele intenţii, atât ale directorilor companiilor de stat din domeniu, cât şi ale tuturor angajaţilor Departamentului pentru Energie. Nu intenţionez să fac schimbări nefondate din funcţii şi contez foarte mult pe sprijinul şefilor societăţilor de stat în a asigura o coordonare transparentă, profesionistă şi integră a sistemului energetic naţional”, a declarat ministrul Răzvan Nicolescu.

Se opune contractelor bilaterale

O altă temă abordată a vizat modul de vânzare a energiei electrice, ministrul delegat pentru Energie exprimându-se în privinţa tranzacţionării centralizate, transparente şi nediscriminatorii, cel puţin până la adoptarea tuturor regulilor de guvernanţă corporativă, stabilite prin Ordonanţa de Urgenţa a Guvernului nr. 109/2011.

Asta în condițiile în care companiile grupate în Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) solicită eliminarea interdicției legale privind încheierea de contracte bilaterale negociate direct pe piața en-gros de energie electrică de către producătorii și furnizorii de energie electrică, susținând că acest lucru afectează capacitatea de investire.

Respectivele contracte, semnate pe termen lung la prețuri extrem de reduse, foarte avantajoase pentru cumpărători, au reprezentat ani la rând o modalitate de "căpușare" a producătorilor de energie controlați de stat de către așa numiții "băieți deștepți", ducând, printre altele, la insolvența Hidroelectrica.

"Dezvoltatorii de proiecte în sectorul de producere a energiei electrice, nou intraţi pe piaţă, nu pot încheia contracte pe termen lung cu furnizorii, contracte ce reprezintă o garanţie solicitată de către bănci pentru obţinerea creditelor necesare dezvoltării proiectelor. (...) Înţelegem că, prin prevederile actuale privind tranzacţionarea energiei electrice numai prin intermediul pieţelor centralizate administrate de un unic operator de piaţă, s-a dorit să fie înlăturate tranzacţiile realizate anterior de anumiţi producători din portofoliul statului. În opinia noastră, soluţia pentru eliminarea practicilor anticoncurenţiale este un management profesionist, adaptat unei pieţe concurenţiale", susține AFEER.

Război cu Niță și PSD

Întâlnirea convocată de ministru survine în contextul în care Ministerul Economiei, condus de pesedistul Constantin Niță, a elaborat un proiect de ordonanță de urgență potrivit căruia atribuțiile Departamentului pentru Energie privind privatizarea companiilor din subordinea sa vor fi preluate de o instituție nouă, Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (DPAPS), care va fi înființată prin reorganizarea Oficiului Participațiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) și va fi în subordinea Ministerului Economiei, adică a lui Niță și a PSD.

Potrivit documentului citat, împuternicirea reprezentanților în adunarea generală a acționarilor pentru societățile la care Ministerul Economiei își exercită autoritatea prin Departamentul pentru Energie va fi aprobată prin ordin emis de ministrul Economiei, la inițiativa ministrului delegat pentru Energie.

Cu alte cuvinte, Constatin Niță va avea ultimul cuvânt în privința persoanelor care vor reprezenta statul în AGA la societățile din energie unde statul mai deține participații, printre care se numără Romgaz, OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, GDF Suez, E.ON, Termoelectrica, ELCEN, Hidroelectrica, CE Hunedoara, CE Oltenia, Nuclearelectrica, Electrica sau Compania Națională a Huilei.

Tag Cloud