Guvernul bulgar "ordonă", pentru a doua oară, suspendarea South Stream
- Detalii
- Publicat în 19 August 2014
- Scris de Florin Rusu
Guvernul bulgar a "ordonat", printr-un comunicat publicat luni pe site-ul Ministerului Economiei și Energiei, ca toate acțiunile legate de construcția South Stream, nu numai lucrările, să fie suspendate imediat, deoarece nu îndeplinesc criteriile Comisiei Europene.
"Ministrul Economiei și Energiei Vasil Shtonov a ordonat companiei bulgare Energy Holding să înceteze orice activitate legată de proiect", se precizează în comunicatul citat.
Potrivit Russia Today, noua interdicție se referă nu numai la lucrări, ci și la semnarea și intrarea în execuție a unor noi contracte legate de South Stream.
Acesta este al doilea ordin de suspendare a proiectului South Stream, după cel emis, la începutul lunii iunie de premierul Plamen Oresharski.
În ultimul timp, mai ales după declanșarea conflictului din Ucraina, UE a exercitat presiuni asupra guvernului bulgar pentru suspendarea proiectului. În prezent Comisia Europeană este consultată pas cu pas pentru a se asigura că proiectul respectă legislația UE.
Legislația europeană pe tema concurenței interzice ca aceeași companie (Gazprom, în acest caz) să dețină și să opereze în același timp un gazoduct. Gazprom a semnat în acest sens un acord bilateral cu guvernul bulgar pe această temă.
Bulgaria este prima țară europeană pe teritoriul căreia ar trebui să treacă gazoductul celor de la Gazprom, după ce aceasta va traversa Marea Neagră. După Bulgaria, South Stream ar urma să traverseze Serbia, Ungaria, Slovenia și Austria.
Celelalte state care urmează a fi străbătute de South Stream și-au reafirmat decizia de a continua construcție gazoductului, în pofida opoziției Comisiei Europene.
South Stream este un proiect al Gazprom, estimat la o valoare de 45 de miliarde de dolari. Construcția gazoductului ar trebui încheiată în 2018, iar acesta ar putea alimenta piața europeană cu 64 de miliarde de metri cubi anual.
Gazprom speră ca prin construcția South Stream să-și limiteze dependența de sistemul de transport de gaze din Ucraina și să poată asigura cantitățile contractate de clienții europeni indiferent de instabilitatea politică sau de negocierile pe tema prețului gazelor purtate cu autoritățile de la Kiev. Gazprom a oprit în două rânduri, în iarna anului 2006 și cea a anului 2009, livrarea de gaze către Europa, ca urmare a eșecului negocierilor cu Kievul pe tema prețului la gaze, rușii acuzând totodată Ucraina că fură din fluxul destinat clienților lor europeni.