Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun11242024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse UE va avea drept de veto pe tema acordurilor bilaterale semnate de statele membre cu terți în domeniul gazelor naturale

UE va avea drept de veto pe tema acordurilor bilaterale semnate de statele membre cu terți în domeniul gazelor naturale

gazprom steag

Consiliul European a decis luni, 6 iunie, ca orice acord interguvernamental legat de furnizarea și transportul de gaze naturale între state membre și terți să fie supus unui proces de aprobare din partea Comisiei Europene înainte de a fi semnat. ÎN ceea ce privește celelalte acorduri, care nu sunt legate de respectiva marfă (gazul natural), vor fi aplicate proceduri mai “prietenoase”.

Decizia a fost luată, potrivit Euractiv, la o reuniune a miniștrilor energiei din statele membre la Luxembourg, care au decis să acorde undă verde unei propuneri mai vechi de un an a Comisiei Europene, redactată în urma concluziilor trase pe tema unui proiect deja abandonat: construcția gazoductului South Stream, care ar fi trebuit finanțat în mare parte de gigantul rus Gazprom.

În decembrie 2013, Comisia Europeană a constatat că toate acordurile bilaterale semnate în vederea construirii South Stream între Rusia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croația și Austria încalcă legislația europeană. Poriectul a fost abandonat în decembrie 2014.

Drept de veto a priori al CE

Securitatea alimentării cu gaz a UE rămâne o temă extrem de importantă pe agenda Comisiei Europene, în special din cauza tensiunilor existente între Rusia și Ucraina.

Potrivit noilor prevederi, Comisia va avea un drept de veto a priori asupra acordurilor semnate de statele membre, care vor fi obligate să informeze executivul european în legătură cu proiectele care ar putea fi subiectul unui acord cu state non-membre ale uniunii înainte semnării respectivelor acorduri. În plus, Comisia va fi informată despre evoluția fiecărei etrape de negociere a proiectelor legate de gazul natural.

În ceea ce privește proiectele care nu sunt legate de furnizarea și transportul de gaz natural, rămâne la latitudinea statelor dacă vor sau nu să solicite Comisiei o analiză a priori.

Următoarea etapă în vederea implementării acestei reglementări este demararea de negocieri între membrii Consiliului European și cei ai Parlamentului European.

România ar pute fi obligată să alimenteze cu prioritate cu gaze și energie consumatorii casnici din alte state în detrimetul propriei industrii

Totodată, consiliul a dat undă verde și planurilor regionale preventive de acțiune și de urgență propuse de Comisie în vederea atenuării efectelor unor eventuale întreruperi majore a livrărilor de gaz. Potrivit unui raport al Comisiei Europene din 2014, statele din Europa Centrală și de Sud, ca și cele baltice sunt extrem de vulnerabile la acest fenomen.

Potrivit unui principiu de solidaritate, statele vor trebui să acorde prioritate consumatorilor vulnerabili ai statelor vecine în detrimentul necesității de gaze a industriei proprii.

Statele din Uniunea Europeană vor trebui să alimenteze cu curent clienții casnici și serviciile de sănătate din statele vecine în caz de criză majoră.

Deși au convenit că este nevoie de o cooperare regională î domeniu, miniștrii n-au ajuns la niciun consens cu privire la propunerea Comisiei, state precum Franța, Germania, Belgia, Italia și Austria avansând propuneri alternative.

Tag Cloud