Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon11252024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Rusia adoptă pe scară largă fracturarea hidraulică și forajul orizontal, cu tehnologie cumpărată de la americani

Rusia adoptă pe scară largă fracturarea hidraulică și forajul orizontal, cu tehnologie cumpărată de la americani

Gazprom fracturare hidraulica

Rusia importă masiv tehnologie din Statele Unite, care să-i permită să folosească fracturarea hidraulică și forajul orizontal în industria extractivă, în scopul de a stoarce de resurse câmpuri petroliere îmbătrânite, date în exploatare pe vremea Uniunii Sovietice, dar care mai pot încă aduce încasări de miliarde de dolari companiilor ruse de stat și trezoreriei Kremlinului.

TNK-BP, cel de-al treilea cel mai mare producător de petrol al Rusiei, va utiliza metoda fracturării hidraulice, în combinație cu forajul orizontal, la aproape jumătate dintre sondele pe care le va fora anul acesta, ceea ce reprezintă o creștere de 6 ori în doar 2 ani, a anunțat compania. Rosneft, Lukoil și Gazprom au planuri similare.

Fracturarea hidraulică, procesul prin care se pompează la mare adâncime și cu mare presiune milioane de litri de apă sărată și nisip, amestecate cu un „cocktail” de substanțe chimice, ce are ca efect sfărâmarea rocilor subterane și eliberarea hidrocarburilor vizate, este utilizată de ceva timp de de ruși în Siberia, pentru stimularea producției. Ceea ce este relativ nou este folosirea concomitentă a forajului orizontal, care presupune „culcarea” frezei de foraj la 90 de grade, pentru ca aceasta să pătrundă prin cât mai multe roci purtătoare de petrol.

Cele două metode, fracturarea hidraulică și forajul orizontal, au fost puse la punct în Statele Unite, în scopul de a face viabilă economic exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi din șisturi bituminoase. În Rusia, utilizarea lor a făcut ca producătorii să recupereze cu 15% mai mult țiței din câmpuri petroliere vechi, date în exploatare pe vremea Uniunii Sovietice.

„Este o mare schimbare în felul în care companiile abordează producția, schimbare care s-a produs în ultimul an și jumătate. Am făcut un progres imens”, spune vice-CEO-ul Gazprom Neft.

Trebuie îndepliniți indicatorii de plan

Creșterea extracțiilor din câmpuri vechi de decenii este necesară pentru menținerea producției de țiței a Rusiei la 10 milioane de barili pe zi pentru al patrulea an la rând, nivel situat peste cele consemnate de Arabia Saudită și Statele Unite, spune Cliff Kupchan, analist la Eurasia Group. Pe lângă statul rus, care își încasează jumătate din veniturile anuale din petrol și gaze, au de câștigat de pe urma aplicării pe scară largă a fracturării hidraulice și a forajului orizontal furnizorii de echipamente speciale necesare acestor metode, cum ar fi Schlumberger Ltd., Weatherford Ltd. și C.A.T. Oil AG.  

„Rosneft devine o companie din ce în ce mai avansată din punct de vedere tehnologic”, a declarat CEO-ul celui mai mare producător de petrol al Rusiei, Igor Sechin, într-un discurs susținut la Houston luna aceasta.

Rosneft, controlată de statul rus, va folosi fracturarea hidraulică la 50 de sonde anul acesta, față de doar 3 în 2012. Gazprom Neft, divizia petrolieră a Gazprom, își va dubla în 2013 numărul de sonde unde va folosi metoda respectivă.

Lukoil, al doilea producător de petrol al Rusiei, are în plan folosirea fracturării hidraulice la 55 de sonde orizontale în următorii nouă ani, pentru a majora cu 15% producția extrasă la Urevskoe, un câmp din Siberia unde se extrag în prezent 60.000 de barili pe zi și care a fost dat în exploatare în 1970.

Rusia și SUA colaborează

„Toată lumea folosește acum forajul orizontal și fracturarea hidraulică, pentru că sunt cele mai directe și mai eficiente metode de maximizare a randamentelor”, spune Lev Snikov, partener la Greenwich Capital din Moscova.

Fracturarea hidraulică a permis exploatarea unor rezerve de gaze naturale ale Statelor Unite pe care, anterior, industria le considera inutile, întrucât era mult prea dificilă și costisitoare, și deci nerentabilă, recuperarea lor prin metode clasice. În acest fel, SUA a detronat Rusia din poziția de lider mondial în producția de gaze naturale. Forajul orizontal a potențat eficiența fracturării hidraulice prin faptul că a permis accesul la o cantitate mai mare de roci purtătoare de gaze.

Producția de petrol a Statelor Unite a ajuns la 7 milioane de barili pe zi în decembrie 2012, cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, reducând cererea de importuri de țiței, potrivit US Energy Information Administration.

Pe măsură ce producția americană de hidrocarburi avansează, președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a trasat petroliștilor ruși sarcina de a menține producția la peste 10 milioane de barili pe zi. Aceasta a ajuns la un record post-sovietic de 10,4 barili pe zi în septembrie 2012 și va stagna sau va crește strict marginal anul acesta, potrivit vicepremierului Arkadi Dvorkovici, responsabil cu chestiuni legate de energie.

Furnizorii de echipamente și servicii pentru industria petrolieră pun și ei umărul la amânarea reducerii producției extrase de Rusia din actualele câmpuri de țiței, exportându-le rușilor tehnologie și know-how. Printre cele mai importante astfel de companii se numără firme americane cum ar fi Schlumberger și Weatherford, dar și jucătorul rus C.A.T. Oil.

De exemplu, Schlumberger poate pune la dispoziția petroliștilor interesați un număr de 12 așa-numite „flote de fracturare hidraulică”, conținând atât echipamentele, cât și muncitorii necesari. Rușii de la C.A.T. susțin că dețin 15.

Se va trece la exploatarea șisturilor bituminoase

Boom-ul forajului orizontal va face ca numărul de metri forați anual să crească cu 40% până la sfârșitul acestui deceniu, potrivit unui raport de cercetare al Renaissance Capital.

„Sub conducerea lui Putin, Rusia este hotărâtă să își mențină nivelul producției de hidrocarburi”, conchide Kupchan de la Eurasia Group.

Piața crește extrem de rapid. Lukoil nu a folosit deloc fracturarea hidraulică și forajul orizontal în Siberia până în 2011, potrivit unui oficial al companiei. De atunci, a săpat 215 astfel de sonde, majorându-și în acest fel producția cu 19 milioane de barili, și plănuiește forarea altor 450 în următorii 3 ani.

TNK-BP, care este în curs de a fi achiziționată de către Rosneft, are în plan forarea, anul acesta, a 102 sonde orizontale, unde se va folosi fracturarea hidraulică, dublu față de 2012 și reprezentând aproape jumătate din totalul sondelor sale noi din 2013. 

În timp, fracturarea hidraulică și forajul orizontal nu vor mai fi folosite doar la stoarcerea de hidrocarburi a câmpurilor vechi, ci și la dezvoltarea zăcămintelor neconvenționale. 

Câmpul de șisturi bituminoase Bazhenov, egal ca dimensiune cu Franța, aflat sub câmpurile petroliere aflate în producție din Siberia, conține mai mult țiței decât rezervele Arabiei Saudite, potrivit autorității ruse însărcinate cu chestiuni legate de resursele subsolului. Geologia sa este similară cu cea a șisturilor Bakken din Dakota de Nord din SUA, unde producția s-a dublat în ultimii doi ani, la 700.000 de barili pe zi.

Gazprom Neft și partenerul său de consorțiu, Royal Dutch Shell, vor investi 200 de milioane de dolari în următorii trei ani în regiunea Salym a câmpului Bazhenov, iar americanii de la Exxon Mobil și rușii de la Rosneft intenționează și ei să deruleze lucrări de explorare în regiune.

Tag Cloud