Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Azerbaijan: Autorul scenariului filmului de Oscar „Burnt By The Sun” de Nikita Mihalkov va candida la președinție contra dictatorului hidrocarburilor, Ilham Aliev

Azerbaijan: Autorul scenariului filmului de Oscar „Burnt By The Sun” de Nikita Mihalkov va candida la președinție contra dictatorului hidrocarburilor, Ilham Aliev

Azer

Familia actualului președinte azer Ilham Aliev conduce statul caucazian bogat în petrol și gaze de peste 40 de ani.

Ilham Aliev a ajuns la putere în urmă cu 10 ani, succedându-i tatălui său, Heydar Aliev. Acesta, fost general KGB, le este cunoscut românilor prin aceea că, din rațiuni nu foarte limpezi, posibil legate de proiectul Nabucco, i s-a ridicat o statuie în București, în Parcul Tei.

Evoluțiile economice, sociale și geostrategice din ultima perioadă, ca și apariția unui posibil contracandidat cu greutate, ar putea pune pentru prima oară serios în pericol poziția poziția clanului dominant din Azerbaijan. Rustam Ibrahimbaiov, scriitor și câștigător al premiului Oscar, spune că două lucruri sunt sigure în privința alegerilor prezidențiale de anul acesta, unde se va confrunta cu președintele Aliev: că va obține mai multe voturi decât acesta și că Aliev va frauda rezultatul final.

„Ce se va întâmpla după aceea va depinde de voința poporului”, spune Ibrahimbaiov, 74 de ani, într-un interviu acordat Bloomberg la două zile după ce a reușit performanța de a uni întreaga opoziție azeră în spatele candidaturii sale.

Petrol și Facebook

El adaugă că a efectuat vizite la Washington și Moscova pentru a-i informa pe oficialii americani și ruși despre escaladarea tensiunilor politice din Azerbaijan și pentru a le cere sprijinul în vederea asigurării unui proces electoral corect și democratic.De asemenea, are programată o întâlnire cu oficiali ai UE la Bruxelles, pe 7 iulie, dar nu dezvăluie subiectele care vor fi abordate.

Producția de petrol a Azerbaijanului, ca și întreaga sa economie, s-au triplat în ultimii 10 ani, de când Ilham Aliev i-a urmat la putere tatălui său, în urma unor alegeri al căror rezultat oficial a fost vehement contestat de opoziție. Acest lucru s-a datorat investițiilor de peste 40 de miliarde de dolari ale giganților petrolieri multinaționali, printre care BP Plc.

Evoluția pozitivă a economiei i-a permis lui Aliev să adopte o poziție pro-occidentală, într-o țară de 9,3 milioane de locuitori, cei mai mulți dintre ei musulmani șiiți. A întărit legăturile regionale ale Azerbaijanului cu Turcia și Israelul și a reușit să se mai elibereze de sub tutela tradițională a Rusiei și Iranului. Pe de altă parte, nu s-a confruntat decât cu proteste izolate, mult mai slabe ca amploare decât cele care au zguduit Orientul Mijlociu, în ceea ce s-a numit „primăvara arabă”.

Lucrurile s-au schimbat. Producția de petrol e în scădere, iar avântul rețelelor virtuale de socializare subminează tot mai mult controlat exercitat de aparatul de stat asupra mass media. Ar putea urma cea mai grea încercare din cariera politică a lui Aliev. „Nu se mai poate trăi așa. Avem de a face cu cea mai longevivă dictatură din lume”, spune contracandidatul său, prin telefon de la Moscova. Rustam Ibrahimbaiov se deplasează frecvent în Rusia în interes de serviciu și are dublă cetățenie.

"Nu ne vindem țara!"

Producția de petrol a Azerbaijanului, care aduce mai mult de jumătate din veniturile anuale ale Guvernului, a scăzut la 43 de milioane de tone anul trecut, de la 51 de milioane de tone în 2010, iar cei de Fitch Ratings estimează că va continua să scadăn într-un ritm relativ rapid în următorul deceniu. Pe de altă parte, scrie Bloomberg, peste un milion de azeri au acum conturi de Facebook, care în ultima vreme a devenit în întreaga lume principala armă de comunicare pentru organizarea de proteste antiguvernamental.

Președintele Aliev, în vârstă de 51 de ani, i-a atacat dur pe liderii opoziției, în cadrul unei întâlniri recente cu comandanții Poliției. El a acuzat opoziția că vrea să predea țara străinilor și a mulțumit forțelor de ordine pentru că au prevenit o „revoluție portocalie”, angajându-se totodată să reacționeze „cu fermitate” la orice „dezordini” sau „provocări”.

„Acești oameni nu au nici un fel de considerație pentru independența Azerbaijanului. Au o psihologie de sclavi, care își cheamă frații mai mari să îi ajute”, a declarat Aliev, potrivit unei declarații postate pe site-ul personal.

Rustam Ibrahimbaiov a scris, alături de Nikita Mihalkov, scenariul filmului Burnt By The Sun („Ars de soare”) din 1994, regizat de cel din urmă, care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. În luna mai a acestui an, a reușit să unească diferitele grupări disparate de opoziție în cadrul unei alianțe pe care o conduce.

Americanii par să susțină o schimbare

„Este un semn de maturizare a opoziției, faptul că au reușit să se unească și să susțină un candidat comun la președinție. De zece ani tot încearcă să facă asta și este pentru prima oară când reușesc”, spune analistul Sabine Freizer de la compania de cercetare Atlantic Group.

Platforma alianței conduse de Ibrahimbaiov face apel la o „tranziție pașnică spre democrație”, într-un interval de doi ani de la eventuala victorie electorală a candidatului ei. Programul include un referendum de modificare a Constituției, pentru conferirea de puteri sporite Parlamentului și diminuarea celor ale președintelui, precum și noi alegeri. Ibrahimbaiov a promis că va demisiona în 2015, dacă coaliția sa va câștiga.

„Vrem să reformăm țara în mod pașnic, prin alegeri democratice. Experiențele din Egipt, Siria și din alte părți arată că războiul civil e cel mai periculos lucru care se poate întâmpla”, spune Ibrahimbaiov. El susține că guvernul a fraudat alegerile din 1993 încoace, de când tatăl actualului președinte, Heydar Aliev, s-a întors la putere prin lovitură de stat și, potrivit opoziției, a jefuit resursele de petrol ale țării. Acuzațiile sunt negate de către actualul regim.

Ambasadorul american la Baku, Richard Morningstar, a declarat că administrația Obama ca continua să facă presiuni asupra guvernului azer pentru organizarea de alegeri corecte. „Dorim foarte mult ca aceste alegeri să fie cinstite și corecte”, le-a declarat acesta, recent, reporterilor azeri.

Ibrahimbaiov mai spune că speră că poporul azer va avea parte de o tranziție pașnică, fără violență, și că SUA, UE și Rusia vor veghea pentru ca voința azerilor, exprimată la urne, să fie respectată. „Nu vreau să ne sprijine pe noi, ci democrația ca atare. Cred că Statele Unite înțeleg că situația din Azerbaijan este foarte dificilă și că este nevoie de schimbare. Poporul azer știe că țara se îndreaptă acum spre pieire”, conchide Ibrahimbaiov.

Tag Cloud