Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Chevron încalcă o cutumă a industriei și face deal-uri cu o companie naționalizată, de dragul șisturilor argentiniene. Va beneficia și de o lege „cu dedicație”

Chevron încalcă o cutumă a industriei și face deal-uri cu o companie naționalizată, de dragul șisturilor argentiniene. Va beneficia și de o lege „cu dedicație”

Chevron YPF

Americanii de la Chevron au semnat un acord cu compania argentiniană de stat YPF potrivit căruia urmează să investească suma de 1,24 miliarde de dolari în dezvoltarea câmpului de petrol și gaze de șist Vaca Muerta, despre care se estimează că ar conține printre cele mai mari zăcămine de acest tip din emisfera vestică.

Este prima investiție majoră în sectorul petrolier al Argentinei după ce președintele Cristina Fernandez a ordonat naționalizarea activelor YPF, deținute de compania spaniolă Repsol, în mai 2012, naționalizare motivată de autorități prin aceea că spaniolii nu ar fi investit suficient în Argentina.

Pe de altă parte, statul argentinian încearcă să pună frână unui trend îndelungat de scădere a producției naționale de petrol și gaze, care a afectat excedentul comercial al țării.

Cele două companii au în plan forarea a 100 de sonde într-o primă fază de dezvoltare a proiectului. O a doua va presupune forarea a încă 1.500. În prezent, câmpul produce 10.000 de barili echivalent petrol pe zi.

Privilegii de la guvern

Cu câteva zile înainte de semnarea acordului între Chevron și YPF, guvernul Argentinei a dat un decret prin care permite companiilor petroliere să exporte fără taxe până la 20% din producția lor locală de petrol și gaze.

Mai mult, companiile care derulează explorări la Vaca Muerta și urmează să exporte din producția obținută din câmpul respectiv vor putea să-și păstreze încasările în monedă străină în afara țării, o discriminare limpede față de alte firme străine, cărora nu li se permite să-și repatrieze profiturile.

Compania argentiniană Bridas Energy a încheiat și ea un deal preliminar cu YPF, pentru a fora la Vaca Muerta, însă cei de la Chevron au fost primii care au și finalizat planuri de investiție pentru câmpul respectiv.

Spaniolii de la Repsol au dat în judecată toate cele trei companii, la un tribunal din Madrid, justiția urmând a decide dacă este cazul sau nu să suspende acordurile cu YPF pentru Vaca Muerta, din cauza naționalizării anterioare a activelor YPF controlate de Repsol.

După unele studii, câmpul de la Vaca Muerta ar putea conține cel de-al doilea cel mai mare zăcământ de hidrocarburi de șist din lume, fiind mai mare decât mult mai celebrul Marcellus din Statele Unite.

Au încălcat o lege nescrisă

Deși Chevron ar putea obține profituri imense de pe urma acordului care îi dă acces la petrolul și gazele de șist de la Vaca Muerta, pe termen lung, pierderile ar putea fi mai mari și nu doar pe plan financiar, se arată într-o analiză a CNN Money. Asta pentru că respectivul câmp este unul dintre principalele active confiscate de statul argentinian de la Repsol în urma naționalizării YPF. Trecând de partea Argentinei, Chevron nu doar că își atrage oprobriul altor companii petroliere, ci riscă, în plus, să piardă procesul și chiar să suporte eventual, la un moment dat, un tratament similar din partea executivului de la Buenos Aires.

„Între marile companii energetice există un acord tacit - <Întotdeauna este vorba de noi împotriva lor>. În acest caz, este vorba, pe de o parte, de mari firme private cum ar fi Chevron și, de cealaltă parte, de acele state bogate în resurse și de companiile pe care acestea le controlează. Acordul tacit constă în aceea că, dacă o companie privată este prejudiciată de unul dintre aceste state, fie prin expropriere, fie prin încălcarea unor contracte sau prin majorări bruște de redevențe și taxe, celelalte mari companii private se angajează să nu profite de problemele cu care se confruntă aceasta. În acest fel, firmele private au reușit să-și păstreze o poziție dominantă în raport cu statele cu resurse”, se afirmă în comentariul CNN Money.

Până să se hotărască să acționeze în justiție, cei de la Repsol au încercat tot felul de metode de a pune presiune pe Chevron, Christophe de Margerie, pentru a nu semna deal-ul Vaca Muerta, inclusiv în comunicare. Astfel, l-au citat pe CEO-ul gigantului energetic francez Total spunând că firma sa nu va încerca să profite de problemele Repsol și să pună mâna pe activele argentiniene ale acesteia, chiar dacă, cel mai probabil, le-ar putea cumpăra destul de ieftin, dat fiind întreaga situație.

„Nu e stilul nostru să facem asta”, a spus șeful Total.

Clemență de la Curtea Supremă a Argentinei

În context, trebuie amintit că facilitățile legale acordate de Argentina celor de la Chevron cu privire la încasările din exportul de hidrocarburi nu sunt singurele servicii pe care statul argentinian le-a făcut pentru americani. La începutul lunii trecute, Curtea Supremă a Argentinei a desființat o sentință a unei instanțe inferioare din țară, care punea sechestru asigurător asupra activelor Chevron din Argentina.

Sechestrul confirma de fapt o decizie a unui tribunal din Ecuador și se baza pe un acord internațional de recunoaștere reciprocă a deciziilor judecătorești semnat între Ecuador, Argentina și Columbia.

Celor de la Chevron li se cer despăgubiri în Ecuador pentru faptul că firma Texaco, preluată de Chevron în 2001, a poluat timp de zeci de ani jungla amazoniană și bazinul fluviului, câtă vreme a extras petrol în regiunea respectivă.

Dat fiind că americanii nu dețin nici un fel de active în Ecuador, judecătorii au hotărât, pe baza unui tratat internațional de recunoaștere reciprocă a deciziilor judecătorești semnat între Ecuador, Argentina și Columbia, instituirea sechestrului asigurător asupra activelor Chevron din Argentina. Cereri similare de sechestru au fost înaintate în legătură cu active ale Chevron din Canada, Brazilia și Columbia.

Tag Cloud