Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon11112024

Last updateTue, 29 Oct 2024 8am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Romgaz, luat la întrebări de FP și BERD în legătură cu oportunitatea participării la proiectele Tarnița și cablul submarin România-Turcia

Romgaz, luat la întrebări de FP și BERD în legătură cu oportunitatea participării la proiectele Tarnița și cablul submarin România-Turcia

ROMGAZ BERD FP

Proiectele Tarnița și HVDCC România-Turcia SA (cablul submarin), la care Romgaz ar urma să participe, au trezit mai multe nedumeriri în rândul acționarilor minoritari, Fondul Proprietatea și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) formulând mai multe întrebări conducerii companiei în legătură cu oportunitatea, fezabilitatea și finanțarea acestor proiecte.

În răspunsul dat celor două instituții, Romgaz recunoaște că decizia a fost una politică și nu economică. Propunerea de participare la aceste proiecte a venit de la principalul său acționar, statul roman prin Departamentul pentru Energie (acționar care deține 70.0071% din capitalul social al SNGN Romgaz SA și autoritate tutelara a Romgaz).

Cu toate acestea, în răspunsul transmis celor de BERD, Romgaz recunoaște că studiile de fezabilitate sunt învechite: "Studiul de fezabilitate pentru Hidro Tarnița a fost realizat în 2008. Studiul de fezabilitate pentru proiectul de cablu submarin a fost realizat în 2011. Conducerea executiva a societații Romgaz a propus Consiliului de Administrație, iar Consiliul de Administrație a avizat a abordare în etape a participării Romgaz în cele doua proiecte. Companiile de proiect ar trebui să se ocupe de actualizări, ca prima sarcina. Datele și informațiile cuprinse în versiunile actuale ale studiilor au fost analizate parțial de către Romgaz în scopul unei analize preliminare având drept concluzie principală necesitatea actualizării studiilor de către companiile de proiect (înființate sau care se vor înființa)".

  Întrebări și Răspunsuri FP.

  Întrebări și Răspunsuri BERD.

Romgaz nu poate stabili potențialele beneficii economic

Și mai interesant este răspunsul oferit de Romgaz la solicitarea expresă a Fondului Proprietatea în legătură cu argumentele de natură economică care au stat la baza avizării de către Consiliul de Administrație a participării societății la capitalul social al Hidro Tarnița SA. Potrivit Romgaz, "având în vedere sistemul de raportare la nivelul anului 2008 a studiului de fezabilitate și implicit a indicatorilor economici determinați în cadrul acestuia, Romgaz nu poate stabili cu exactitate în acest moment potențialele beneficii economice și cheltuieli aferente pe care le-ar putea realiza în urma participării la proiect". Totodată, Romgaz a precizat și companiile care au efectuat studiile de fezabilitate: pentru Hidro Tarnița - ISPH București, iar pentru proiectul de cablu submarin - POYRY SwedPower AB.

Romgaz nu știe destinația sumelor alocate

BERD a mai solicitat totodată ca Romgaz să precizeze destinația sumelor de 2 milioane euro, respectiv 8,9 milioane RON și o justificare justificare clara pentru utilizarea acestor fonduri (respective numărul de angajați ai celor doua SPV-uri, numele și cv-urile managementului, costurile cu salariile, chirii, utilități, consultanți, studii de fezabilitate etc.). La această solicitare, compania a precizat că "avizul Romgaz, inclus în Hotărârea CA nr. 2/ 2014, include mecanismul și condițiile în care Romgaz va lua parte la creșterea de capital social/capital social inițial al celor două companii de proiect. Abordarea propusă este de a etapiza contribuțiile în funcție de etapele proiectului și de cheltuielile aferente companiilor de proiect. Detaliile cu privire la utilizarea fondurilor nu au fost încă aduse spre știința societății Romgaz. Aceasta întrebare își va afla însă răspunsul de îndată ce se va furniza planul de implementare (graficul de realizare a proiectului)".

Guvernul adoptă memorandumuri fără argumentare economică

Pe 16 decembrie, a fost adoptat un Memorandum guvernamental, care prevede înființarea cu celeritate a Companiei de Proiect ,HVDCC Romania - Turcia S.A." o companie mixta româno-turcă, fiecare parte deținând 50%, care va fi responsabilă de reevaluarea și actualizarea studiului de fezabilitate în acord cu cerințele partenerului turc, inclusiv mărirea capacității de export de la 800 la 1600 MW, precum și asigurarea finanțării, construcției și operării proiectului, Cablul de interconectare submarin 400 kV Romania -Turcia".

Compania de proiect ,HVDCC Romania- Turcia S.A." ar urma să se înființeze ca o societate pe acțiuni, prin subscrierea de acțiuni, în număr egal de către fondatori, respectiv C.N.T.E.E. Transelectrica SA, S.N. NUCLEARELECTRICA S.A., Societatea COMPLEXUL ENERGETIC OL TENIA S.A., S.C. ROMGAZ S.A., Societatea HIDROELECTRICA S.A., S.C. ELECTRICA S.A. Si S.C. COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A.".

Pe 14 decembrie 2013 a fost adoptat un alt Memorandum guvernamental, care prevede înființarea cu celeritate a Companiei de proiect ,Hidro Tarnița SA", prin participarea unui număr de șase companii din domeniul energiei, având capital integral sau majoritar deținut de stat, respectiv: HIDROELECTRICA S.A., ELECTRICA S.A., NUCLEARELECTRICA S.A., ROMGAZ S.A., COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA S.A. Si COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA S.A.

Tag Cloud