Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon11252024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Romgaz își angajează avocați pentru a se judeca cu ANAF și cu grupul Interagro al lui Ioan Niculae

Romgaz își angajează avocați pentru a se judeca cu ANAF și cu grupul Interagro al lui Ioan Niculae

Romgaz salariati salarii

Acționarii producătorului de gaze naturale Romgaz au aprobat, luni, contractarea de servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică de specialitate pentru gestionarea litigiilor companiei cu ANAF și Interagro.

Astfel, potrivit documentelor companiei, ANAF a derulat o inspecție fiscală la Romgaz în perioada mai – septembrie 2014, în urma căreia a pus în sarcina Romgaz obligații fiscale suplimentare totale în sumă de 22,4 milioane lei, reprezentând impozit pe profit și TVA, precum și penalități și majorări de întârziere.

În replică, Romgaz consideră că ANAF i-a impus în mod greșit obligații fiscale suplimentare și a contestat decizia de impunere la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, cea care a efectuat inspecția fiscală menționată mai sus, urmând ca, în cazul respingerii contestației, să atace decizia de impunere în instanță.

"Având în vedere, pe de o parte, faptul că suma contestată este una semnificativă, cu potențial impact negativ în activitatea societății, cu proiecție directă pe profit și posibil a genera efecte nedorite care ar putea leza drepturile și interesele acționarilor și pe de altă parte ținând cont de faptul că domeniile care trebuie abordate în acest caz sunt foarte complexe, cu implicații de natură comercială, juridică și fiscală, apreciem că este oportun și în interesul Romgaz ca atât consultanța, cât și reprezentarea în fața instanțelor de judecată să fie asigurată de către persoane specializate independente pe fiecare domeniu în parte", arată Romgaz.

Acționarii Romgaz au aprobat angajarea de avocați și pentru rezolvarea diferendelor de natură comercială-civilă și potențial penală rezultate ca urmare a derulării relațiilor comerciale cu consumatorul de gaze naturale Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae.

Romgaz arată că Interagro îi datorează aproape 162 milioane lei pentru gaze naturale livrate și neplătite.

"La data prezentei, s-a reușit poprirea asupra conturilor debitorului, indisponibilizarea părților sociale unde este acționar Interagro SA, admiterea cererii de către Judecătoria sector 6 privind validările de popriri asupra terților popriți care au refuzat să pună în practică obligațiile stabilite de executorul judecătoresc și emiterea ordinului de vânzare a pachetului de 235.000.000 acțiuni deținute de Interagro SA la Cerealcom Teleorman", precizează Romgaz.

Compania mai precizează că, în ceea ce privește ancheta penală derulată în acest caz, a pus la dispoziția DIICOT toate documentele solicitate de instituție, inclusiv înregistrări audio ale ședințelor CA și AGA din perioada 2007 – 2011. Romgaz mai arată că, în caz că organul de cercetare penală va stabili că a existat un prejudiciu pentru Romgaz și că acesta trebuie recuperat, compania se va constitui parte civilă în procesul penal, fapt care justifică o dată în plus angajarea de avocați independenți.

Interagro este cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din România, cele șase combinate chimice din holdingul controlat de Ioan Nicolae consumând, cumulat, circa 2,5 miliarde de metri cubi de gaze.

În 2013, Romgaz a întrerupt furnizarea de gaze către Interagro, din cauza datoriilor istorice neplătite de zeci de milioane de dolari ale Interagro, pentru gazele livrate în trecut, iar Ioan Nicolae a început să-și alimenteze combinatele cu gaze mai scumpe, cumpărate de la OMV Petrom.

În 2011, Interagro și Romgaz au semnat un memorandum privind achitarea eșalonată a datoriilor, cifrate atunci la circa 100 de milioane de dolari.

Foștii miniștri ai Economiei, Adriean Videanu și Varujan Vosganian, sunt acuzați de procurorii DIICOT că, în perioada 2006 – 2010, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri prin care se acordau discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale de către Romgaz către Interagro, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

În acest dosar, inițial, Ioan Niculae a fost pus sub acuzare în acest dosar alături de alte 40 de persoane, funcționari publici cu funcții de conducere din cadrul SNGN Romgaz, Ministerul Economiei, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și reprezentanți ai unei societăți comerciale din municipiul București, pentru săvârșirea infracțiunilor de complot și subminarea economiei naționale. Acuzațiile au fost schimbate apoi în sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.

Tag Cloud