Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed10092024

Last updateTue, 08 Oct 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Ce sume va achita OMV Petrom în contul noilor impozite pe cifra de afaceri

Ce sume va achita OMV Petrom în contul noilor impozite pe cifra de afaceri

 

Cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, OMV Petrom, va achita aproximativ 50 de milioane de euro/an în contul noilor taxe pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025, urmând ca începând cu 2026 suma să scadă la aproximativ 20 milioane de euro, numai o companie a grupului, OMV Petrom Marketing, achitând un impozit pe profit inferior procentului de 1% aplicat cifrei de afaceri cifrei de afaceri.

Începând cu anul viitor, guvernul a instituit un impozit minim pentru plătitorii de impozit pe profit cu o cifră de afaceri anuală peste 50 milioane euro. Prin excepţie, persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, vor datora suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri de 0,5% din cifra de afaceri.

“Taxa de 0,5% se aplică numai pentru 2024 şi 2025. Ceea ce spune legislaţia este că, după 2025, companiile ar trebui să aplice rata de 1%, astfel şi companiile de petrol şi gaze naturale ar trebui să aplice rata de 1%. Acum, în cazul nostru, acest 1% se aplică după cum ştiţi, doar dacă impozitul pe profit este sub 1% din cifra de afaceri, ceea ce nu este cazul nostru (OMV Petrom SA - n.r.). Prin urmare, pentru companiile de petrol şi gaze naturale ca a noastră, aceasta se aplică numai pentru 2024 şi 2025”, a explicat directorul financiar (CFO) al companiei, Alina Popa, analiştilor.

Potrivit acesteia, actul normativ publicat în Monitorul Oficial prevede propriu-zis 2 taxe.

“Deci, cele două noi taxe sunt: una este de 0,5% din veniturile aplicabile companiilor de petrol şi gaze naturale în anii 2024 şi 2025. Acesta este prima. Şi, în al doilea rând, există un impozit de 1% pentru toate companiile pentru care impozitul pe profit nu se ridică la nivelul de 1% din cifra de afaceri. Acest lucru nu se aplică OMV Petrom SA, ci uneia dintre companiile din grupul nostru, OMV Petrom Marketing, care are un impozit pe profit mai mic de 1% din cifra de afaceri. Deci, (la această cmpanie -n.r.) vom avea un impact. De aceea am precizat că ambele taxe au un impact cumulat în 2024 şi 2025 de mai puţin de 50 de milioane de euro pe an. După 2026, vom rămâne cu mai puţin de 20 de milioane de euro pe an, pentru că doar una dintre ele (OMV Petrom Marketing - n.r.) va rămâne”, susţine CFO-ul OMV Petrom.

OMV Petrom a achitat sau a raportat elemente speciale în valoare de 2,35 miliarde lei în primele 3 trimestre ale acestui an în contul contribuţiei de solidaritate pe ţiţeiul rafinat introduse de guvernanţi în luna mai a acestui an pentru petrolul rafinat în 2022 şi 2023. În absenţa acesteia, profitul companiei înainte de impozitare ar fi scăzut doar cu 46%, de la 10,8 miliarde lei la 5,8 miliarde lei şi nu cu 70%.

Ministerul Finanţelor anticipează că impozitul pe cifra de afaceri introdus recent va aduce la buget 1,8 miliarde de lei anul următor, 2,5 miliarde de lei în 2025 şi alte 2,8 miliarde de lei în 2026, astfel că, pentru perioada de estimare de trei ani, se ajunge la 7,1 miliarde de lei, conform datelor obţinute de Profit.ro. La nivelul anului 2022 au avut cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro un număr de 1.061 de companii.

 

Tag Cloud