Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Marea Britanie reduce cu peste jumătate impozitul pe veniturile din producția de gaze de șist, la 30%. Război între lobbyștii cu interese opuse

Marea Britanie reduce cu peste jumătate impozitul pe veniturile din producția de gaze de șist, la 30%. Război între lobbyștii cu interese opuse

Cameron gaze de sist

Guvernul Marii Britanii a anunțat că va reduce cu peste 50% impozitul aplicat veniturilor rezultate din vânzarea gazelor de șist, pentru a încuraja investițiile în acest sector, susținând că, în acest fel, Regatul Unit va dispune de cel mai generos sistem de stimulente pentru explorarea și exploatarea de gaze de șist din lume.

Proiectul, care va sta în dezbatere publică timp de 3 săptămâni, reduce impozitul pe veniturile din vânzarea producției de gaze de șist la 30%. În Marea Britanie, veniturile din petrol și gaze în general sunt taxate cu o cotă de 62%.

„Vrem să creăm cele mai bune condiții industriei de profil pentru a explora și a scoate la suprafață acest potențial, într-o modalitate care să permită comunităților din zonele respective să beneficieze de pe urma acestor activități. Acest nou regim de impozitare, pe care intenționez să-l fac cel mai generos din lume, va contribui la asta”, a declarat ministrul de Finanțe al Marii Britanii, George Osborne.

Trezoreria britanucă a anunțat, totodată, că va insista pentru ca firmele care vor desfășura activități de explorare și exploatare a gazelor de șist să furnizeze comunităților din zonele în care se situează zăcămintele vizate beneficii în valoare de cel puțin 100.000 de lire sterline pentru fiecare sondă forată. În plus, vor trebui să cedeze respectivelor comunități 1% din veniturile generate de fiecare locație de producție.

La șistul lăudat

Premierul britanic, David Cameron, s-a declarat recent gelos pe succesul din domeniu al Statelor Unite, unde exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică a generat supraproducție, reducând prețurile de vânzare, în beneficiul consumatorilor casnici și industriali.

Luna trecută, cel mai recent sondaj geologic oficial, derulat în zona Bowland din nordul Angliei, a estimat că acolo se găsesc 1,3 mii de miliarde metri cubi de gaze naturale, dublu față de estimările inițiale.

Pe de altă parte, un raport recent al Comitetului pentru Energie și Climă al Camerei Comuntelor afirmă că, deocamdată, până nu se va intra efectiv în faza de producție, resursele de gaze de șist ale Marii Britanii nu pot fi estimate în mod pertinent. Remarca se adaugă la îngrijorările comunităților locale și ale grupurilor ecologiste, potrivit cărora tehnologia fracturării hidraulice poluează resursele de apă, sporește emisiile de gaz metan
În atmosferă și crește vulnerabilitatea la cutremure.

În plus, Tom Greatrex, ministru al Energiei în guvernul „din umbră” al opoziției laburiste, a declarat că nu există nici o dovadă că dezvoltarea exploatării gazelor de șist în Marea Britanie va duce la aceeași reducere a prețurilor la energie ca în SUA, dat fiind că prețul gazelor naturale a scăzut deja foarte mult. Pe de altă parte, acesta și-a exprimat sprijinul „prudent” pentru gazele de șist.

Război între lobbyști

Săptămâna trecută, cotidianul britanic The Independent a declanșat un scandal public, dezvăluind că un număr semnificativ de persoane cu funcții de consilieri în domeniul energetic pentru guvernul Marii Britanii fac parte din top managementul unor companii cu interese directe în dezvoltarea industriei gazelor de șist.

În plus, principalul consultant electoral al premierului David Cameron și al Partidului Conservator, Lynton Crosby, deține o firmă de lobby printre ai cărei clienți de top se numără Australian Petroleum Production and Exploration Association, principala organizație a industriei de petrol și gaze de la Antipozi, cunoscută pentru campaniile sale agresive în favoarea gazelor de șist și a fracturării hidraulice.

Pe de altă parte, ironia face ca printre cei care se declară îngrijorați de influența lobby-ului pro-gaze de șist să fie un executiv de top al gigantului energetic Electricite de France (EDF), controlat de statul francez. Avântul producției de gaze din surse neconvenționale ar putea slăbi poziția francezilor la negocierile cu statul britanic cu privire la construirea unei centrale nucleare în Regatul Unit, la Hinkley Point, în Somereset.

Departamentul pentru Energie al UK negociază de luni de zile cu EDF asupra prețului de vânzare pe care autoritățile britanice ar urma să îl garanteze pentru livrările de curent electric ale viitoarei centrale nucleare construite de francezi și care le-ar aduce acestora miliarde de lire sterline pe durata de viață a contractului, de 40 de ani. Unele surse susțin că se discută un interval de preț garantat de 90 – 95 de lire sterline/MWh.

Însă recentele estimări oficiale cu privire la resursele de gaze de șist ale Marii Britanii și proiectul legiferării unui sistem generos de stimulente pentru explorarea și exploatarea lor ar da guvernului de la Londra un atu important în negocieri, permițându-le să le impună, eventual, un preț garantat de livrare mai mic celor de la EDF, întrucât gazele de șist ar reduce dependența energetică a Regatului Unit.

Tag Cloud