Un producător eolian reziliază un credit BERD şi vrea bani de la Unicredit
- Detalii
- Publicat în 10 December 2015
Asupra creditelor de 50 de milioane de euro de la BERD, luate pentru parcurile eoliene de la Vutcani (24 MW, Vaslui) şi Sarichioi (35 MW, Tulcea), acţionarii de la EDP şi Renovatio au luat în octombrie hotărârea să le rezilieze. Aceeaşi acţionari au hotărât de curând să ia, cel puţin în primă instanţă, un credit de 50 de milioane de lei (RON), indică un document al VS Wind Farm controlată de acţionarii de mai sus, document consultat de Energy Report.
Creditul din urmă ar urma să fie acordat nu doar pentru VS Wind (firma proiectelor eoliene de mai sus, din Vaslui şi Tulcea) ci şi pentru EDP Renewables Romania, Ialomiţa Power şi Sibioara Wind Farm, toate aceste firme în calitate de împrumutaţi solidari la plată.
Tot în această toamnă, acţionarii de mai sus hotărau ca VS Wind Farm să beneficieze de un împrumut de 40 de milioane de euro de la EDP Servicios Financieros. Rezilierea a vizat creditul de 50 de milioane de euro în urmă cu trei ani de BERD.
Cât despre Ialomiţa Power şi Sibioara Wind Farm... le vom lua pe rând.
Ialomiţa Power este firma care operează al doilea proiect eolian din România ca mărime (cel mai mare parc eolian existent este este cel al CEZ de la Făntănele-Cogealac, în judeţul Constanţa, de 600 de MW) şi în acelaşi timp printre primele din Europa de pe uscat. Ialomiţa Power, a beneficiat recent de o majorare de capital de 58,9 milioane de euro, după ce abia în primăvară capitalul social i-a mai fost majorat cu 10 milioane de euro.
Acţionarii firmei Ialomiţa Power sunt, la fel, Energias de Portugal (EDP), unul dintre “premianţii” certificatelor verzi din România şi Renovatio Group. Parcul eolian este în localitatea Făcăeni din judeţul Ialomiţa. Proiectul este prevăzut pentru o putere instalată totală de 264 de MW.
Sibioara Wind Farm este firma care operează parcul eolian de la Albeşti, Vaslui, are 14 turbine eoliene cu o putere instalată de 28 MW şi are deja licenţă pentru producerea energiei electrice. Încă din aprilie 2014, curentul produs de operatorul Sibioara Wind Farm a fost scos deja la tranzacţionare pe OPCOM. şi pentru această firmă, acţionarii de mai sus, aceeaşi, au hotărât majorarea capitalului social al firmei cu 18,2 milioane de euro.