Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri09202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie România va avea mai mult petrol şi gaze dacă reia licitaţiile pentru zecile de zăcăminte marginale

România va avea mai mult petrol şi gaze dacă reia licitaţiile pentru zecile de zăcăminte marginale

Amromco director Artur Stratan

“Există zeci de perimetre cu zăcăminte marginale de petrol şi gaze pentru care ANRM poate face licitaţii dar nu face, în condiţiile în care există multe companii interesate să stoarcă tot petrolul de acolo. Asta e valabil acum chiar şi pentru zăcămintele care cândva erau considerate ineficiente dar cu evoluţia tehnologică din anii din urmă se pot dovedi zăcăminte profitabile”, Arthur Stratan (foto), director la Amromco şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA).

Având în vedere că în România se extrage ţiţei de peste 150 de ani, fiind printre primele ţări înregistrate în acest sens, există şi multe zăcăminte la care s-a renunţat în timp, din motive economice de exploatare dar există zăcăminte care se pot dovedi rentabile pentru alte companii care activează tocmai pe acest segment, al extragerii hidrocarburilor din câmpurile depletate.

Vorbim de perimetre la a căror concesiune au renunţat OMV Petrom şi Romgaz, din motive economice. Pentru astfel de perimetre, ANRM nu a mai făcut licitaţii din perioada de început a crizei economice dar de atunci, pe de o parte, numărul zăcămintelor marginale s-a mărit iar pe de altă parte, tehnologiile pe acest segment sunt în continuă dezvoltare.

“Cu scăderea producţiei de petrol la care asistăm în România ultimilor ani trebuie încurajate activităţile de explorare şi exploatare. Şi mă refer aici şi la descoperirea recentă a celor de la Exxon şi Petrom din Marea Neagră dar şi la zăcămintele marginale ”, a declarat la rândul său Corneliu Dinu, profesor la Facultatea de Geologie şi Geofizică, în cadrul unei conferinţe organizată de ROPEPCA.

Cât despre încurajarea activităţilor corelate zăcămintelor marginale din partea autorităţilor, singura cale pare a fi aceea a unor poveri fiscale mai reduse.  “Zăcămintele depletate, epuizate, trebuie abordate altfel, astfel încât să stimulăm exploatarea lor”, declara zilele trecute şi Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Deocamdată însă, în ultimii ani licitaţiile lipsesc.

Zăcămintele marginale la care au renunţat Petrom şi Romgaz  au început să fie re-concesionate din 2003. Respectivele zăcăminte au fost apoi preluate în anii care au urmat de companii specializate precum Algoritm, Amromco, Foradex, Toreador, Expert Petroleum şi foarte multe altele.

Ca să dăm şi un exemplu mai recent cu câmpuri mature, în anul 2013, compania petrolieră Expert Petroleum a preluat 13 câmpuri mature de petrol și gaze în regiunea Timișoarei, finanțează operațiunile și s-a dedicat dezvoltării lor viitoare pentru a maximiza producția. Expert Petroleum a obținut pe aceste câmpuri o creștere semnificativă a producției și rezervelor.

 

Tag Cloud