Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon12092024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Presa austriacă: noul șef de explorare și producție al OMV ar putea fi o persoană din interiorul companiei, care a restructurat cu succes Petrom

Presa austriacă: noul șef de explorare și producție al OMV ar putea fi o persoană din interiorul companiei, care a restructurat cu succes Petrom

Petrom T1 2013

Printre persoanele luate în calcul pentru poziția de șef al diviziei de explorare și producție a OMV se află și "un candidat intern nenumit, care a primit note bune pentru restructurarea businessului Petrom", iar Bernhard Schmidt, un fost director de explorare și producție al companiei germane Wintershall, parte a grupului BASF, se află în fruntea topului potențialilor înlocuitori ai lui Gerhard Roiss în postul de CEO al grupului austriac.

Informațiile au fost obținute de publicația austriacă Format, care citează o listă scurtă de candidați la posturile respective, întocmită de firma de headhunting Korn Ferry, scrie Reuters.

Acționarii OMV au decis, în octombrie anul trecut, că CEO-ul Gerhard Roiss va părăsi conducerea companiei în iunie 2015, cu aproape doi ani înainte de terminarea mandatului său, în condițiile în care acționarii și investitorii pun tot mai multă presiune pe OMV și se îndoiesc de șansele de reușită ale ambițioaselor planuri de expansiune ale companiei, în special de cele de explorare și producție din Marea Nordului, iar grupul austriac întâmpină probleme în a-i convinge că poate face în condițiile tot mai dificile de pe piețele internaționale de petrol și gaze.

Bernhard Schmidt, fost director de explorare și producție al Wintershall, este în prezent partener în firma Petroleum Equity, un fond britanic de private equity. Wintershall, subsidiară a BASF, a fost implicată anul trecut într-un schimb eșuat de active între BASF și rușii de la Gazprom. În plus, Wintershall este una dintre firmele intermediare prin care Gazprom exportă gaze naturale în Europa, inclusiv în România

Note bune pentru restructurarea Petrom

"Sunt încrezător că aș putea face față exigențelor postului, dar sunt multe condiții prealabile de clarificat", ar fi declarat Schmidt pentru revista austriacă Format. Contactați de Reuters, reprezentanții OMV nu au comentat, iar cei ai holdingului austriac de stat OIAG, principalul acționar al OMV, au declarat că "decizia cu privire la noul CEO aparține Consiliului de Supraveghere independent al OMV".

Pe lista potențialilor candidați la funcția de CEO al OMV se mai află Peter Reichetseder, un fost executiv al E.ON, precum și fostul șef al Wien Energie, Mark Hall.

Printre candidații la postul de șef al diviziei de explorare și producție a OMV se află și "un candidat intern nenumit, care a primit note bune pentru restructurarea businessului Petrom", susțin cei de la Format. Alți candidați pentru acest post esențial în cadrul companiei sunt actualii manageri OMV Erwin Kroell și Georg Wachtel.

În septembrie anul trecut, OMV anunța că, precum CEO-ul Gerhard Roiss, și directorul de explorare și producție al companiei, Jaap Huijskes, va părăsi grupul austriac înainte de terminarea mandatului său, respectiv în prima jumătate a lui 2016 în loc de 30 septembrie 2018.

Statul își întărește controlul

Luna trecută, guvernul de coaliție de la Viena a luat o serie de decizii menite să întărească controlul și să sporească influența politică a executivului austriac asupra companiilor de stat din Austria, prin reformarea holdingului care administrează participațiile statului la companii precum OMV AG, compania-mamă a OMV Petrom, Telekom Austria sau Oesterreichische Post.

Astfel, structura care administrează aceste participații, Oesterreichische Industrieholding (OIAG), va fi transformată din societate comercială în agenție guvernamentală, i se vor reduce puterile, atribuțiile și autonomia și va trece în subordinea Ministerului de Finanțe de la Viena.

În plus, OIAG va avea nevoie de aprobarea explicită a guvernului pentru toate deciziile majore pe care va intenționa să le ia în privința companiilor de stat administrate, cum ar fi vânzări de active, fuziuni și achiziții sau majorări de capital.

"Structura OIAG de până acum nu a fost satisfăcătoare pentru noi. Guvernul avea responsabilitate politică, dar nici o influență asupra OIAG. Dacă statul este proprietar, atunci statul trebuie să-și exercite responsabilitatea într-un mod adecvat", a declarat vice-cancelarul austriac Reinhold Mitterlehner.

Decizia de restructurare a OIAG, condusă în prezent de Rudolf Kemler, care este și președintele Consiliului de Supraveghere al OMV, vine după ce, anul trecut, la vârful companiei-mamă a OMV Petrom au avut loc schimbări pe care cancelarul austriac Werner Faymann le-a caracterizat drept "haotice".

OMV reduce investițiile

La sfârșitul lunii trecute, austriecii de la OMV au anunțat că intenționează să-și reducă cheltuielile anuale de capital cu 20 până la 35%, de la o proiecție medie anterioară, pentru intervalul 2014 – 2016, de 3,9 miliarde euro pe an la una de 2,5-3 miliarde euro pentru perioada 2015 - 2017, ca urmare a prăbușirii prețurilor la țiței pe plan mondial și a incertitudinilor cu care se confruntă austriecii în privința nivelului producției de hidrocarburi din Libia.

Circa 80% din cheltuielile de capital ale OMV reprezintă investiții în sectorul upstream, adică în explorare și producție. Acestea vor fi reduse de asemenea cu până la 35%, de la o proiecție medie anterioară, pentru intervalul 2014 – 2016, de 3,1 miliarde euro pe an la una de 2-2,4 miliarde euro pentru perioada 2015-2017, se arată într-o prezentare a OMV.

Bugetul de explorare al OMV pentru 2015 se ridică la 530 milioane euro, în scădere cu 25% față de anul trecut. În ultimul trimestru al anului trecut, cheltuielile de explorare au scăzut semnificativ comparativ cu trimestrul anterior, precizează OMV.

În aceste condiții, OMV va încerca, acolo unde va fi posibil, să încetinească ritmul de lucrări la proiectele de explorare aflate în execuție, cum ar fi cele de la câmpul gazeifer Nawara din Tunisia, precum și cele din perimetrele Schiehallion și Aasta Hansteen din apele teritoriale norvegiene ale Mării Nordului. Incertitudinea cu privire la acest plan este dată de faptul că acordurile de concesiune pentru explorări de petrol și gaze prevăd programe obligatorii de lucrări pe perioade date, care nu pot fi revizuite decât de comun acord cu partenerii guvernamentali.

Explorările din Marea Neagră continuă

OMV nu a anunțat reduceri de investiții sau întreruperi de lucrări la proiectul de explorare de hidrocarburi din Marea Neagră. ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom au început în iulie forajul celei de-a doua sonde de explorare, Domino-2, în apa de mare adâncime a blocului Neptun din Marea Neagră.

Cele două companii au anunţat în februarie 2012 că au făcut o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. Reprezentanţii OMV Petrom au spus de mai multe ori că extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului.

În trimestrul al treilea din 2014, investițiile în explorare ale OMV Petrom au crescut până la 370 milioane lei, reflectând, în cea mai mare parte, forajul sondei Domino-2 în zona de adancime a Mării Negre (utilizand instalatia de foraj Ocean Endeavor), precum și forajul cu succes al sondei Marina-1 in apele de mica adâncime ale Marii Negre.

Pe primele nouă luni ale anului trecut, investitiile OMV Petrom au crescut la valoarea de 4,480 miliarde lei, ca urmare a investitiilor semnificativ mai mari in E&P si R&M.

Investitiile in E&P (3,698 miliarde lei) au reprezentat 83% din valoarea totala inregistrata in primele noua luni ale anului 2014, fiind cu 21% peste nivelul din perioada similara din 2013. Aceste investitii au fost directionate catre forajul sondelor de dezvoltare, lucrari de reparatii capitale si operatiuni de adancime, instalatii de suprafata, proiecte de redezvoltare a zacamintelor, precum si catre proiectul “Neptun Deep”.

Tag Cloud