Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon11252024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie OMV Petrom vrea să vândă 35 de zăcăminte marginale onshore, pentru optimizarea portofoliului

OMV Petrom vrea să vândă 35 de zăcăminte marginale onshore, pentru optimizarea portofoliului

OMV Petrom Tazlau

OMV Petrom vrea să renunțe la un număr de 35 de zăcăminte marginale de hidrocarburi, pentru optimizarea portofoliului său de concesiuni, și va aplica o ajustare de depreciere pentru activele din segmentul de explorare și producție, care să reflecte noua situație din piață, în condițiile unei perioade prelungite în care cotațiile internaționale ale țițeiului se mențin la o medie de 50 dolari/baril.

Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 56% în 2014, comparativ cu anul anterior, la 2,1 miliarde lei, în principal ca urmare a scăderii cotațiilor internaționale la țiței, iar costurile de producție ale companiei în România s-au majorat cu 13%, în principal din cauza impozitului pe construcții speciale introdus anul trecut, așa-numita "taxă de stâlp", și a costurilor mai mari cu personalul.

Astfel, potrivit raportului OMV Petrom pe trimestrul al IV-lea al anului trecut, prețul mediu al țițeiului Ural a scăzut cu 10% în 2014, comparativ cu 2013, la 97,55 dolari/baril, iar prețul mediu la țiței realizat la nivelul grupului OMV Petrom s-a redus cu 11%, la 86,67 dolari/baril.

Potrivit directorului general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, având în vedere mediul volatil și o probabilă menținere a condițiilor de piață deteriorate, OMV Petrom își reduce planurile de investiții pentru 2015 și își intensifică programele de optimizare a costurilor, menținându-și, totodată, proiectele cu potențial de creștere din Marea Neagră.

Programul actual de investiții este estimat în intervalul 0,8 – 1,1 miliarde euro pentru 2015, în scădere cu 25-30% față de 2014, din care aproximativ 85% va fi dedicat proiectelor din segmentul de explorare și producție.

“În 2015, ne așteptăm ca discuțiile publice referitoare la mediul fiscal și de reglementare să continue, așa cum a fost anunțat de către autorități, și vizăm obținerea unui cadru stabil, predictibil și favorabil investițiilor, o condiție-cheie pentru investițiile viitoare”, a spus Mariana Gheorghe.

OMV Petrom estimează că, în 2015, prețul mediu al țițeiului Brent va înregistra o valoare medie de 50 - 60 dolari/baril, iar diferențialul Brent-Urals va rămâne relativ mic.

Tag Cloud