Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie OMV renunță la 30% din perimetrul offshore de hidrocarburi Rosebank din Marea Nordului, din cauza prăbușirii prețurilor la țiței

OMV renunță la 30% din perimetrul offshore de hidrocarburi Rosebank din Marea Nordului, din cauza prăbușirii prețurilor la țiței

OMV Marea Barents

Austriecii de la OMV au scos la vânzare 30% din drepturile asociate concesiunii perimetrului offshore de hidrocarburi Rosebank din apele teritoriale britanice ale Mării Nordului, compania-mamă a OMV Petrom reducându-și investițiile din cauza prăbușirii cotațiilor la țiței pe piețele internaționale.

Procesul de vânzare a participației de 30% la câmpul de hidrocarburi Rosebank, localizat la vest de Insulele Shetland, este administrat de banca britanică Barclays și le-ar putea aduce celor de la OMV până la 500 de milioane de dolari, au declarat surse bancare, citate de Reuters.

În prezent, OMV deține 50% din drepturile asociate concesiunii Rosebank, unul dintre proiectele majorare de explorare ale austriecilor. Perimetrul offshore este operat de americanii de la Chevron, care controlează o participație de 40% la concesiune. Restul de 10% aparține companiei daneze Dong Energy.

Reducerea la jumătate a cotațiilor mondiale la țiței din ultimul an a obligat marile companiii internaționale de petrol și gaze să taie drastic cheltuielile și investițiile și să amâne sau suspende proiecte majore de dezvoltare în valoare totală de circa 200 miliarde dolari, în special foraje de explorare offshore la mare adâncime și terminale de export de gaze naturale lichefiate.

OMV și-a majorat participația la Rosebank de la 20% la 50% în 2013, ca parte a unui deal major prin care austriecii au cumpărat de la compania norvegiană de stat Statoil active upstream în Marea Nordului în valoare totală de 2,65 miliarde dolari, sumă mai mare decât cea cu care austriecii cumpăraseră Petrom de la statul român în 2004. Achiziția era parte a strategiei grupului austriac de a se concentra pe activitățile de explorare și producție de hidrocarburi și de a compensa pierderile suferite în țări instabile politic precum Libia sau Yemen.

OMV estima vârful de producție al perimetrului offshore Rosebank la 50.000 de barili echivalent petrol pe zi, iar costurile de dezvoltare ale concesiunii – la 10 miliarde dolari.

În mai anul acesta, Jaap Huijskes, șeful de explorare al OMV, declara că OMV a început procesul de reducere a participației la Rosebank, cu circa 10-20%.

La rândul lor, cei de la Chevron se află în proces de revizuire a elementelor comerciale și inginerești ale proiectului, decizia finală de investiție urmând a fi luată cel mai devreme la sfârșitul acestui an, potrivit analiștilor. Anterior, Chevron declarase că este prematur să anunțe vreo dată referitoare la decizia finală de investiție.

Tot recent, OMV şi americanii de la Marathon Oil au renunţat la 7 licenţe de explorare de zăcăminte de petrol şi gaze offshore din zona croată a Mării Adriatice, din cauza prăbuşirii cotaţiilor mondiale la ţiţei, care a obligat întreaga industrie petrolieră mondială să-şi reducă investiţiile în proiecte noi.

Statul croat acordase respectivele licenţe în ianuarie consorţiului format din cele două companii. Marathon Oil urma să fie operatorul concesiunilor, cu 60% din drepturi, restul fiind deţinut de OMV.

Potrivit unei surse la curent cu situaţia, citate de Reuters, o altă problemă care a afectat planificarea legată de perimetrele concesionate de cele două companii a fost incertitudinea cu privire la localizarea exactă a demarcaţiei de frontieră dintre Croaţia şi Muntenegru.

Tag Cloud