Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon12092024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Petrom își intensifică investițiile în stoarcerea de țiței din zăcăminte vechi: încă 90 de milioane de euro, pentru 30 de sonde suplimentare la Oprișenești

Petrom își intensifică investițiile în stoarcerea de țiței din zăcăminte vechi: încă 90 de milioane de euro, pentru 30 de sonde suplimentare la Oprișenești

Suplacu de Barcau BUN

OMV Petrom va cheltui circa 90 de milioane de euro până la finalul acestui an pentru redezvoltarea zăcământului de țiței de la Oprișenești, din județul Brăila, vechi de peste 50 de ani și care acoperă circa 2% din totalul producției de petrol a Petrom în România. La finalul lunii martie, Petrom anunța investiții de 200 de milioane de euro în intervalul 2013-2015 pentru îmbunătățirea ratei de recuperare a resurselor de hidrocarburi din zăcământul de la Suplacu de Barcău, din nord-vestul României.

Petrom a anunțat implementarea proiectului de redezvoltare a zăcământului de țiței de la Oprișenești, situat în sud-estul țării, în județul Brăila. Proiectul presupune investiții de circa 90 milioane euro până la finalul lui 2013.

 „OMV Petrom investeşte constant în tehnologii noi şi în metode secundare de recuperare pentru redezvoltarea zăcămintelor mature din România, în vederea îmbunătăţirii ratei de recuperare de ţiţei şi gaze şi a stabilizării nivelelor de producţie. În acest fel putem să prelungim durata de exploatare a zăcămintelor, cu impact pozitiv asupra furnizării de energie pe termen lung pentru România”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom și responsabil cu activitățile de explorare şi producție:

Oprișenești este un zăcământ matur de țiței, exploatat de aproape 50 de ani, a cărui producție zilnică reprezintă circa 2% din producția totală de țiței a OMV Petrom în România.

Redezvoltarea zăcământului are ca scop deblocarea unor rezerve suplimentare totale de hidrocarburi de 8 milioane bep, echivalent cu circa 30% din producția anuală de țiței a OMV Petrom în România, prin forarea de sonde suplimentare, represurizare prin injecție de apă, modernizarea echipamentelor și implementarea de tehnologii noi.

Proiectul de redezvoltare Oprișenești vizează forarea a 30 de sonde, utilizând injecția de apă și stații de injecție de înaltă presiune. În plus, proiectul include construirea unei stații de tratare a apei, pentru reducerea emisiilor de gaze în atmosferă și a surselor de poluare, precum și construirea unei rețele noi de conducte de transport și a trei stații noi de pompare.

Mai e loc de extras

La sfârșitul anului 2012, patru proiecte de redezvoltare a zăcămintelor erau în fază de proiectare, iar două au depășit stadiul deciziei finale de investiție, respectiv Oprișenești și Suplacu de Barcău. Producția aferentă celor 6 zăcăminte reprezintă circa 40% din producția curentă a OMV Petrom. Investițiile necesare pentru implementarea celor 6 proiecte, inclusiv Oprișenești, se vor ridica la circa 400 milioane de euro pentru perioada 2013-2015.

La finalul lunii martie, Petrom anunța investiții de 200 de milioane de euro în intervalul 2013-2015 pentru îmbunătățirea ratei de recuperare a resurselor de hidrocarburi din zăcământul de la Suplacu de Barcău, din nord-vestul României.

Suplacu de Barcău este un zăcământ matur de țiței, exploatat de peste 50 de ani, a cărui producție zilnică reprezintă circa 10% din producția de țiței a OMV Petrom în România.

„Proiectul de redezvoltare de la Suplacu prevede forajul suplimentar a 105 sonde, implementarea de tehnici de ultimă oră pentru creșterea factorului de recuperare a hidrocarburilor, construirea unui nou parc de colectare și a unei instalații de tratare a apei reziduale, precum si modernizarea sistemului de evacuare a gazelor și a sistemului de comprimare a aerului”, spuneau cei de la OMV Petrom.

Potrivit sursei citate, în prezent, rata medie de recuperare a rezervelor, la cele 238 de zăcăminte operate de catre companie, este de circa 25% pentru țiței și 49% pentru gaze.

„Practic, cu ajutorul tehnologiilor noi, vom reuși să extragem mai mult din zăcăminte care sunt în exploatare de zeci de ani. Noi credem că există încă potențial în aceste zăcăminte mature”, declara Gabriel Selischi, director Zone de Producție Interne OMV Petrom.

Tag Cloud