Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun11242024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Consumatorii casnici din România plătesc cele mai mici facturi la gaz din UE. De ce era nevoie de plafonarea prețului?!

Consumatorii casnici din România plătesc cele mai mici facturi la gaz din UE. De ce era nevoie de plafonarea prețului?!

Gaz Est Vaslui

Prețul final al gazului achitat de consumatorii casnici din România a rămas în trimestrul al patrulea al anului trecut cel mai redus din Uniunea Europeană, de 3,51 eurocenți/KWh, în pofida majorării cu aproximativ 20% față de ultimul trimestru al anului trecut, arată datele unui raport al directoratului general de energie al Comisiei Europene. Datele nu fac decât să întărească semnele de întrebare ale CE cu privire la motivarea plafonării prețului gazelor de către actualul executiv de la București.

De ce este important? România va trebui să răspundă până pe 25 mai Comisiei Europene, care a declanșat pe 7 martie un proces de infringement pentru aplicarea incorectă a Directivei gazelor. “Pe 7 martie s-a votat un infringement împotriva României pentru aplicarea incorectă a Directivei gazelor, pentru care am început deja discuțiile cu Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Externe, chiar și cu Comisia și am obținut o amânare. Termenul până la care trebuie să dăm răspuns la punerea în întârziere este 25 mai. Noi speram la o amânare de două luni. Am primit doar două săptămâni, mai puțin de 20 zile”, a declarat, la începutul lunii aprilie vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

Potrivit CE, există încă diferențe semnificative de prețuri între statele europene. Rata diferențialului de preț dintre statul cu cel mai ieftin gaz pentru populație (România) și cel cu cel mai scump gaz (Suedia) este de 3,3. În Suedia, prețul unui KWh plătit de consumatorii casnici este de 11,47 eurocenți.

Prețul gazelor pentru consumatorii casnici în statele UE

Prețul gazelor pentru pentru populație în România era, la finalul anului trecut, aproape de două ori mai scăzut decât prețul mediu de 6,22 eurocenți/KWh înregistrat la nivelul întregii UE.

În ceea ce privește prețul gazelor pentru consumatorii industriali, care ar fi trebuit și el plafonat potrivit variantei inițiale a OUG 114, acesta a fost în trimestrul al patrulea al anului trecut de 2,55 eurocenți/KWh, sub media europeană de 2,62 eurocenți/MWh. Între timp guvernul a renunțat la ideea plafonării prețului pentru consumatorii industriali, dintre persoanele juridice numai centralele care produc energie termică pentru încălzirea populației urmând a beneficia de un astfel de preț.

Prețul gazelor pentru consumatorii industriali în statele UE

În rândul opiniei publice din România, există convingerea că populația unui stat producător de gaze trebuie să beneficieze de prețuri mai reduse. Datele DG Energy contrazic această ipoteză.

Consumatorii casnici din cele două state mari producătoare de gaze din UE, Marea Britanie și Olanda, achită prețuri mult mai ridicate la gaze decât cei români. Britanicii plătesc 4,92 eurocenți/KWh, iar olandezii 8,52 eurocenți/KWh (cu 40% peste prețul mediu din UE).

În ceea ce-i privește pe consumatorii industriali, cei din Marea Britanie au achitat un preț similar celui din România (2,2 eurocenți/KWh,), în timp ce cei din Olanda un preț de 2,75 eurocenți/MWH, cu 5% peste media UE de 2,62 eurocenți/KWh.

Consumatorii casnici din capitala României au plătit, la rândul lor un preț redus la gaze, doar locuitorii Budapestei, unde prețul este reglementat, achitând un preț marginal mai mic. Și asta în pofida unei scumpiri de 21% față de ultimul trimestru al anului precedent, ca urmare a majorării cu 42% a componentei de furnizare.

Prețul gazelor pentru populație în capitalele UE

Totuși, aceasta nu este o scumpire specifică României, la nivelul UE, prețul componentei de furnizare a gazului majorându-se cu 28%. În plus, față de UE, unde consumul a scăzut cu 3% în ultimele trei luni ale anului trecut comparativ cu perioada similară a anului precedent, în România acesta s-a majorat cu 8%. Producția din România s-a diminuat la rândul său cu 6% în ultimul trimestru al anului trecut.

Tag Cloud