Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun11242024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Gazprom a cumpărat de la filiala sa din Germania jumătate din acțiunile South Transport Stream

Gazprom a cumpărat de la filiala sa din Germania jumătate din acțiunile South Transport Stream

180155897

Gigantul rus Gazprom a aprobat marți achiziționarea de la filiala sa din Berlin a unei participațiuni în valoare de 50% din acțiunile South Transport Stream.

Gazprom Germania va vinde gigantului rus 205.990 acțiuni ale South Transport Stream, companie cu sediul în Olanda, se precizează într-o rezoluție aprobată de Consiliul de Administrație al Gazprom, susține Ria Novosti.

South Transprort Stream, un joint-venture international format din Gazprom, italienii de la ENI, francezii de la EDF și nemții de la Wintershall Holding, se ocupă de construirea porțiunii submarine a gazoductului South Stream.

Luna trecută a fost semnat un contract cu compania italiana Saipem pentru construirea primei din cele patru linii marine aferente proiectului.

Gigantul Gazprom, decis să construiască gazoductul

În pofida creșterii tensiunilor din regiune, ministrul rus al energiei Alexander Novak a declarat săptămâna trecută că Gazprom continuă să lucreze la proiectul gazoductului, având inclusiv consultări cu partenerii europeni pe această temă.

South Stream ar trebui să traverseze Marea Neagră pentru a livra gaz rusesc spre Europa Centrală și de Sud. Pentru secțiunile onshore, Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia și Croația.

Construcția South Stream a început în 2012 în apropiere de orașul rus de Anapa, prima livrare fiind programată pentru primul trimestru al anului 2016, înainte ca gazoductul să deveni vă deplin operațional în 2018.

Bulgaria își vede propriul interes

În prezent, South Stream este obiectul unor critici ale Comisiei Europene, care a solicitat statelor partenere Gazprom renegocierea acordurilor semnate, în sensul eliminării caracterului de monopol acordat Gazprom în ceea ce privește gazul transportat.

Ţările participante la proiectul South Stream au convenit în 2013 să fie reprezentate de Comisia Europeană la negocierile cu Gazprom, astfel încât CE va avea ultimul cuvânt de spus în discuții.

Însă statele par a nu fi dispuse să facă prea multe concesii Comisiei. La începutul lunii aprilie, de exemplu, Parlamentul din Bulgaria a aprobat modificarea legii energiei astfel încât statutul gazoductului South Stream a fost schimbat în cel de interconector de rețea, fapt ce permite ca acesta să iasă de sub incidenţa legislaţiei Uniunii Europene.

Aceste modificări aduse legii energiei elimină, potrivit Mediafax, obligativitatea ca Bulgaria să ofere accesul unor terțe părți la tronsonul South Stream de pe teritoriul său şi scot segmentul de gazoduct de sub incidența reglementărilor reunite în aşa-numitul "Third Energy Package".

Tag Cloud