Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun11242024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Se retrage Lukoil din România? Gigantul rus intenționează să vândă o parte din activele din Europa de Est

Se retrage Lukoil din România? Gigantul rus intenționează să vândă o parte din activele din Europa de Est

Lukoil

Sancțiunile economice impuse de SUA și UE Rusiei vor avea efecte și pe piețele est-europene, inclusiv pe piața autohtonă. Iar aceste efecte s-ar putea produce într-un ritm accelerat.

Prima companie rusă care și-a anunțat intențiile de a-și revizui planurile de afaceri din regiune este Lukoil, cel de-al treilea actor de pe piața autohtonă de carburanți, cu peste 300 de stații de distribuție.

Astfel, CEO-ul Lukoil, Vagit Alekperov, a anunțat astăzi că sancțiunile occidentale impuse Rusiei ar putea forța compania să-și revizuiască programul de investiții ca urmare a accesului limitat la fonduri. SUA și UE au interzis accesul mai multor companii rusești pe piețele de capital occidentale, în special în ceea ce privește finanțarea pe termen mediu și lung.

Vagit Alekperov a mai precizat că Lukoil intenționează să-ți vândă o parte din activele sale din Europa de Est, în scopul de "a se concentra pe proiectele din Rusia”, precizează Reuters. Șeful Lukoil a refuzat însă să dea alte amânunte pe această temă.

“Ne aflăm în plină operațiune de optimizarea a portofoliul nostru de active. În prezent, compania se concentreaza pe proiectele din Rusia", a declarat șeful Lukoil.

Lukoil nu este deocamdată subiectul sancțiunilor occidentale. Cu toate aceste, Alekperov a declarat că gigantul rus își va revizui programul de dezvoltare, în sensul adaptării sale la eventuale noi măsuri punitive .

“Analizăm mai multe opțiuni, și, desigur, faptul că accesul la finanțare va fi împiedicat va afecta atât programele noastre de reducere a costurilor, cât și pe cele de investiții", a declarat CEO-ul Lukoil.

"Sancțiunile sunt legate de țară, suntem o companie din Rusia, deci acestea ne vor afecta, la fel ca pe toată lumea.”

Lukoil a alocat 20 miliarde dolari în investiții pentru acest an, cea mai mare parte a cheltuielilor fiind alocate dezvoltării zăcământului West Qurna-2 din Irak. Compania intenționează totodată ca anul viitor să înceapă producția la un zăcământ offshore din  Marea Caspică.

Nu este încă destul de clar la ce active se referă Alekperov și dacă România va fi una dintre țările din care Lukoil intenționează să-și vândă active.

Concentrare pe Bulgaria

Pe piață circulă de multă vreme zvonul că Lukoil vrea să renunțe la rafinăria Petrotel, mai ales după declanșarea procesului de modernizare și de majorare a capacității de rafinare a rafinăriei Lukoil de la Burgas (Bulgaria). Rafinăria Lukoil de la Burgas va avea o capacitate de rafinare mai mare decât cea cumulată a celor trei rafinării deținute de cele mai importante companii din domeniu din România (Petrom, Rompetrol și Lukoil).

În ceea ce privește stațiile de distribuție, pentru a ieși de pe piața românească, Lukoil va trebui să găsească un cumpărător pentru cele peste 300 de stații pe care le administrează în prezent, lucru mai greu de realizat.

Adevărul: "parteneriat strategic" cu MOL

În urmă cu patru luni, Adevărul susținea, citând surse apropiate tranzacției, că Lukoil negociază cu MOL semnarea unor contracte de "parteneriat strategic" prin care Lukoil va desfășura livrări preferențiale către MOL, iar în ultima fază se vor închide și apoi vinde depozitele zonale ale Lukoil către MOL. Astfel de unități, vitale pentru operațiunile Lukoil in România, se află la Brașov și Iași (MOL deține astfel de depozite doar în județele Giurgiu și Bihor).

Potrivit Adevărul, respectivele depozite zonale ale Lukoil au fost deja dotate după unele standarde specifice MOL, iar în echipa de conducere a Lukoil Romania a fost adus, în toamna anului trecut, Anatolie Zolotko, fost membru al echipei manageriale a Lukoil din Ungaria, unde s-a întâmplat același lucru.

Lukoil vinde benzinăriile din Ucraina

Ce este însă sigur e faptul că Lukoil a anunțat joi vânzarea către societatea austriacă AMIC Energy Management GmbH a activelor Lukoil-Ukraina, care deține 240 de benzinării și șase spații de depozitare de petrol pe teritoriul statului ucrainean, pentru a 'optimiza structura activelor', relatează joi agențiile Reuters și Ria Novosti, citate de Agerpres.

Negocierile ar fi fost inițiate de firma austriacă, care a manifestat interes față de activele companiei ruse în Ucraina.

Vicepreședintele Lukoil, Vadim Vorobiev, a estimat că vânzarea benzinăriilor din Ucraina companiei austriece AMIC va permite 'optimizarea structurii activelor și a sistemului de gestionare a rețelei de distribuție în Europa de Est'.

La ora actuală, părțile se pregătesc să semneze un contract de vânzare-cumpărare. Aspectele financiare ale tranzacției nu sunt făcute publice.

Lukoil-Ukraina figurează printre cei cinci lideri pe piața de combustibil în Ucraina după numărul de stații și volumul vânzărilor cu amănuntul a produselor petroliere. Compania planifica investiții de cel puțin 141 milioane dolari în activele sale în Ucraina în perioada 2014-2019, însă de când a început conflictul în estul Ucrainei compania rusă s-a aflat sub presiunea forțelor politice radicale locale.

Potrivit Ria Novosti, combatanți ucraineni din organizația radicală 'Pravâi Sektor' au blocat zilele trecute mai multe benzinării ale Lukoil din regiunea Ivano-Frankivsk, cerând companiei ruse să aloce 2-3 tone de benzină lunar (aproximativ o sută de litri pe zi) pentru nevoile armatei ucrainene, angajată în prezent într-o operațiune specială împotriva insurecției proruse în estul țării.

Aceste acțiuni de presiune față de Lukoil-Ukraina sunt menționate într-un raport al misiunii OSCE în Ucraina, dat publicității anterior, potrivit agenției citate de presă.

Tag Cloud