Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Ministerul Energiei propune suspendarea prevederilor OUG de liberalizare a prețului gazelor la producători în cazul în care sunt introduse în România gaze exclusiv din import

Ministerul Energiei propune suspendarea prevederilor OUG de liberalizare a prețului gazelor la producători în cazul în care sunt introduse în România gaze exclusiv din import

gazoduct Iasi Ungheni

Prevederile Ordonanței de urgență 64/2016 prin care a fost liberalizat prețul gazelor la producători ar putea fi suspendate în cazul în care sunt introduse pe piaţa din România cantități de gaze naturale exclusiv din import, contractate de furnizori, în calitate de cumpărători, se precizează într-un document guvernamental, care prezintă amendamentele pe care Ministerul Energiei ar dori să le promoveze la adoptarea în Parlament a legii de aprobare a respectivei ordonanțe.

Totodată, Ministerul mai propune ca textul ordonanței să nu se aplice nici în cazul în care “alimentarea unei zone de consum se realizează din sursă unică, din cauza soluţiei tehnice de alimentare, care nu permite de facto accesul fizic la alte posibile surse de aprovizionare”.

Ministerul Energiei vrea să introduceră și definiţia de stoc strategic, înțeles ca reprezentând “cantitatea de gaze naturale înmagazinată în depozitele de înmagazinare subterană necesară pentru asigurarea aprovizionării cu gaze naturale în condiţii climatice dificile sau în situaţia unor întreruperi în aprovizionare ca urmare a afectării înfrastructurii principale de transport, a depozitelor sau a terminalelor GNL sau a întreruperii aprovizionării de către furnizori din terţe ţări”.

Potrivit documentului, acesta s-ar înființa începând cu ciclul de injecţie al gazelor naturale în depozitele de înmagazinare, aferent anului 2018 și va fi destinat utilizării exclusive în situaţiile de urgenţă în aprovizionarea cu gaze naturale.

Legea de aprobare a OUG 64 se află în dezbaterea Parlamentului, Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, aprobând mai multe amendamente, printre care și cel privind introducerea obligativității vânzării de către producători a unui procent de minim 70% (și nu de 30%, cât propune Ministerul Energiei) din producție pe piețele centralizate (inițial adoptase un amendament prin care întreaga producție trebuia vândută pe piețele centralizate). Plenul Camerei a decis în două rânduri retrimiterea către comisie a raportului, împotriva adoptării amendamentului respectiv pronunțându-se atât Guvernul, producătorii sau ANRE, cât și Comisia Europeană, prin intermediul unor scrisori trimise șefului Comisiei, social-democratul Iulian Iancu, sau președintelui Camerei, Liviu Dragnea. Iulian Iancu a redactat la rândul său o scrisoare către șeful său, Liviu Dragnea, prin care solicită discutarea OUG 64 în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

În documentul citat, Ministerul Energiei critică mai multe amendamente adoptate de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților, condusă de social-democratul Iulian Iancu. Printre acestea se numără amendamentul care prevede ca un operator de înmagazinare să poată face parte dintr-un operator economic integrat pe verticală, și care trebuie să fie independent cel puţin în ceea ce priveşte forma juridică, organizarea şi procesul de luare a deciziilor faţă de activitatea de transport. Potrivit ministerului, prin formularea propusă, acesta încalcă prevederile directivei europene privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale.

În opinia Ministerului Energiei, Parlamentul României trebuie să finalizeze, cât mai curând posibil, procesul de adoptare a legii pentru aprobarea OUG nr. 64/2016, într-o formă care să asigure atât “continuarea investițiilor operatorilor off-shore din Marea Neagră, în scopul adoptării deciziilor finale de investiţii, care să confere declararea noilor descoperiri a calităţii de zăcăminte comerciale”, cât și “cadrul legal predictibil, transparent, concurenţial şi nediscriminatoriu, în deplină concordanţă cu principiile europene de funcţionare a pieţei gazelor naturale, necesar funcţionării pieţei gazelor naturale şi valorificării producţiei de către concesionari”.

Tag Cloud