Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Anomalie pe piața gazelor: Importuri majorate cu 14% la un consum în scădere cu 1%

Anomalie pe piața gazelor: Importuri majorate cu 14% la un consum în scădere cu 1%

gazoduct Iasi Ungheni

România și-a majorat importurile de gaze cu 14% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în pofida unui consum mai redus cu 1,05%.

Potrivit Romgaz, unul dintre cei doi mari producători autohtoni, alături de OMV Petrom, în pofida unui consum la nivel național mai redus (de 49,77 TWh, cu 1,05% mai mic decât cel înregistrat în primul trimestru al anului trecut), importul de gaze naturale a crescut. În primul trimestru al acestui an România a importat o cantitate de 8,3 TWh, cu 14% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2017. Însă nu numai importul a crescut, ci și producția Romgaz s-a apreciat cu 2,3% față de cea înregistrată în perioada similară a anului precedent.

De ce este important? Nivelul majorat al importurilor de gaze poate fi explicat prin situația de dezechilibru în care a fost sistemul de transport gaze în câteva zile ale primului trimestru, în urma căreia ANRE a aplicat mai multor companii amenzi de peste un milion de lei. Scăderea presiunii din sistemul de transport a putut fi contracarată numai prin efectuarea unor importuri de gaze rusești.

Astfel, au fost afectate și rezultatele financiare ale Romgaz, prin majorarea costului mărfurilor vândute cu 131,28% față de trimestrul întâi al anului 2017, respectiv cu 639,52% față de trimestrul precedent în principal ca urmare a majorării cantității de gaze achiziționate din import, în vederea revânzării.

Explicația: din stocurile de gaze ale Romgaz aflate în depozitele subterane s-a extras cu 11,9 TWh mai puţin decât în aceeași perioadă a anului 2017. O explicație ar putea fi dată de tehnologia de extracție învechită, dar și, paradoxal, de impunerea de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a unui volum de gaze obligatoriu de înmagazinat prea mare.

Și mai interesantAnual, ANRE stabilește fiecărui furnizor o cantitate obligatorie de gaze care trebuiesc înmagazinate. Numai că, la presiunea politicienilor (în special cei din Comisia de Industrii a Camerei Deputaților) și a Transgaz, cantitatea este de mute ori excedentară, iar la finalul ciclului, furnizorii rămân cu o cantitate de gaze depozitată (pentru care plătesc suplimentar Romgaz și un tarif de înmagazinare) neextrasă.

În această iarnă însă, se pare că furnizorii au decis să apeleze cât mai rapid la cantitatea de gaze depozitată, și anume în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Așa se face că, potrivit raportului anual, Romgaz și-a majorat veniturile din activitatea de înmagazinare a gazelor naturale cu 46,44%, la 505,76 milioane lei, ca urmare a vânzării în anul 2017 a unei cantități de gaze proprii din depozite mai mari cu 56,4%. În plus, Romgaz a recunoscut că în cursul anului 2017, cantitățile de gaze proprii Romgaz, extrase din depozite au fost mai mari decât cele injectate, ceea ce înseamnă că input-urile Romgaz în sistemul național de transport au fost considerabil mai mari decât output-urile, ceea ce a creat inițial o presiune suplimentară în sistem, pentru ca mai apoi să creeze un deficit de gaze în sistem. De altfel, potrivit raportului Romgaz, compania a facturat în 2017 servicii de extracție a gazelor din depozite pentru 1,75 miliarde de metri cubi, volum cu 21,1% sau 300 milioane de metri cubi mai mare decât cel din 2016.

Extracțiile masive din trimestrul al patrulea al anului trecut au condus la o scădere a cantității de gaze depozitate pentru trimestrul întâi al acestui an. În plus, și evoluția prețului de import, de 83,8 lei pe MWh, în scădere cu 20% față de anul precedent și la jumătate față de nivelul din anul 2015 a contribuit la politica furnizorilor. Pe piața internă, prețul unui MWh a fost în 2017 de 66 lei/MWh. Iarna însă, acestuia i se adaugă și tariful de depozitare, ceea ce scumpește gazele înmagazinate la ordinul ANRE uneori și peste prețul celor de import (mai ales dacă se ia în calcul și impozitul suplimentar pe liberalizarea prețului lka =gaze, achitat doar de companiile autohtone, nu și de importatori).

Romgaz deține practic monopolul activității de depozitare a gazelor, prin Sucursala Ploiești, care operează șase depozite de înmagazinare de gaze: Bilciurești, Urziceni, Bălăceanca, Ghercești, Sărmășel și Cetatea de Baltă. Singurul depozit nedeținut de Transgaz este Depomureș.

Tag Cloud