SUA au scos la vânzare petrol din rezerva strategică, transmițând Rusiei mesajul că pot influența prețul petrolului
- Detalii
- Publicat în 13 March 2014
- Scris de Florin Rusu
Statele Unite ale Americii (SUA) vor vinde pentru prima dată după 1990 petrol provenind din stocurile sale strategice, în cadrul unei operațiuni pe care analiștii au catalogat-o drept un mesaj subtil adresat Rusiei de administrația Obama.
Potrivit Reuters, Departamentul de Energie al SUA a anunțat că vânzarea test a unei cantități de 5 milioane de barili este programată de mai multe luni și este menită a satisface cererea provenită de la rafinăriile care ies din operațiunile anuale de întreținere.
Trader-ii de produse energetice au remarcat faptul că efortul Rusiei de a prelua regiunea Crimeea din Ucraina a dus la intensificarea presiunilor efectuate pentru disponibilizarea resurselor abundente din SUA pentru a diminua dependența de gazele naturale rusești a Europei și Ucrainei.
În urma anunțului punerii pe piață a celor 5 milioane de barili din rezerva strategică a SUA, prețul internațional al petrolului a atins cel mai scăzut nivel din ultima lună.
Vanzare-test pentru piața internă
Oficialii americani insistă că vânzarea test nu are nimic de-a face cu evenimentele internaționale.
"Având în vedere creșterea recentă dramatică a producției interne de țiței, au avut loc schimbări semnificative în sistemul infrastructurii de transport", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Energie, Bill Gibbons. Această operațiune de vânzare, care se va încheia peste două zile, a fost necesară pentru a "evalua în mod corespunzător capacitățile sistemului, în cazul unor probleme" a adăugat acesta.
Creșterea producție de petrol provenit din formațiuni de șist din SUA a afectat sistemul de conducte de pe piața americană, inversând fluxul. Astfel, dacă în mod tradițional acestea transportau petrol din Golful Mexic către regiunea de de Centru-Vest, mai nou transportul este efectuat din zone cu surplus de petrol provenit din formațiuni de șist, precum Dakota de Nord, către sudul SUA.
Petrolul WTI s-a ieftinit cu 2 dolari
Analiștii americani susțin însă că președintele Barack Obama a fost mult mai receptiv decât predecesorii săi la ideea apelării la rezervele strategice pe timpul unor conflicte internaționale. Aceștia amintesc că un eveniment similar s-a întâmplat în 2011, ca parte a unui răspuns internațional la războiul civil în Libia. În timp ce în 2011, Departamentul de Energie a recunoscut respectiva vânzare de urgență, în prezent el insistă că avem de-a face cu o operațiune test ce ține exclusiv de piața internă.
Mulți experți se întreabă dacă cele 5 milioane de barili sunt suficiente pentru a atrage atenția Rusiei, cu atât mai mult cu cât legislația SUA interzice încă exportul de țiței. SUA are în prezent o rezervă strategică menită a acoperi importurile de țiței pentru aproximativ 80 de zile.
"Acesta ar putea fi un mesaj al președintelui Obama către guvernul rus, prin care să-i atragă atenția că poate influența oricând prețul internațional al petrolului", a declarat Dominick Chirichella, de la Institutul de Management Energetic din New York.
În urma anunțului, petrolul West Texas Intermediate (WTI) a pierdut numai puțin de 2 dolari, ajungând la mijlocul zilei de joi la 97 dolari pe baril.