Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Grup Servicii Petroliere are noroc deocamdată: interzicerea de către UE a colaborării cu petroliștii ruși în Arctica nu se aplică retroactiv

Grup Servicii Petroliere are noroc deocamdată: interzicerea de către UE a colaborării cu petroliștii ruși în Arctica nu se aplică retroactiv

Arctica GSP

UE a înăsprit, vineri, sancțiunile la adresa Rusiei, interzicând companiilor europene să participe cu tehnologie, echipamente și personal specializat la proiecte de explorare și exploatare offshore de țiței în sectorul rusesc din Oceanul Arctic, la proiecte petroliere rusești offshore de mare adâncime, precum și la proiecte de dezvoltare de zăcăminte de petrol din șisturi bituminoase din Rusia, însă sancțiunile nu se vor aplica retroactiv, neafectând contractele în vigoare, semnate înainte de 12 septembrie 2014.

Astfel, sancțiunile nu afectează deocamdată operațiunile din Rusia aflate în derulare ale companiei românești de foraj petrolier maritim Grup Servicii Petroliere (GSP), controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, însă ar putea bloca semnarea de către GSP a noi contracte cu rușii, pentru proiecte de tipul celor aflate sub regimul sancțiunilor.

În iunie, GSP a început lucrările de foraj în Marea Pechora, din sud-estul Mării Barents din Arctica, pe platforma continentală a Federației Ruse, la 75 de kilometri de coastele rusești. GSP forează o sondă de explorare la adâncimea de 3.500 de metri în câmpul petrolier Dolginskoye, având un contract pe doi ani semnat cu Gazprom Neft, brațul petrolier al gigantului rus Gazprom.

Contractele în vigoare merg mai departe

Potrivit documentului de impunere a sancțiunilor, publicat în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, companiilor din UE le este interzis să furnizeze servicii pentru lucrări de explorare și producție de țiței offshore de mare adâncime, pentru lucrări de explorare și producție de țiței offshore în Oceanul Arctic și pentru lucrări de explorare și producție de țiței din șisturi bituminoase din Rusia.

Interdicțiile acoperă operațiunile legate de foraj, testare și monitorizare de sonde, precum și furnizarea de vase și aeronave specializate pentru astfel de operațiuni.

"Interdicțiile nu afectează îndeplinirea obligațiilor generate de contracte sau acorduri încheiate înainte de 12 septembrie 2014 sau de contracte subsecvente necesare pentru ducerea la îndeplinire a contractelor menționate. Interdicțiile nu se aplică acolo unde serviciile respective sunt necesare pentru prevenirea sau remedierea urgentă a efectelor unui eveniment de natură să afecteze serios și semnificativ sănătatea și siguranța oamenilor sau a mediului înconjurător", se stipulează în documentul de impunere a sancțiunilor.

Viitorul e incert

Operațiunile din Marea Pechora din Arctica sunt departe de a fi singura colaborare a GSP cu rușii. De altfel, în 2013, compania și-a deschis o filială la Moscova. Anul trecut, GSP anunța că va participa la licitația organizată de NK Priazovneft, companie controlată indirect de Rosneft, cel mai mare producător de ţiţei din Rusia, pentru forarea unei sonde de explorare în Marea Azov, perimetrul Temruksko – Akhtarskly.

În 2011, GSP a finalizat lucrările de instalare a unei conducte submarine cu o lungime de 159,5 km, pentru Gazprom, iar la inaugurarea proiectului, în valoare de 269 de milioane de dolari, a participat şi premierul rus, Vladimir Putin. Conducta submarină a fost instalată în sectorul platformei continentale ruse din nord-estul Mării Negre, pe traseul Dzhubga-Lazarevskoe-Sochi, la o distanţă de 4,5 km de ţărm. GSP a mai prestat și servicii de cercetare și suport pentru proiectul gazoductului South Stream.

De altfel, clientul pentru care GSP forează în Marea Pechora din Arctica, Gazprom Neft, a anunțat că nu exclude posibilitatea de a apela la alți contractori decât cei europeni și americani, afectați de sancțiuni, pentru a-și atinge țintele de producție la câmpul petrolier offshore de mare adâncime Prirazlomnoye, aflat tot în Marea Pechora din Arctica.

În iulie, GSP a semnat un contract cu Gazprom Neft pentru furnizarea de servicii de cazare, transport și transfer de personal pentru lucrările derulate pe câmpul Prirazlomnoye. În acest scop, GSP a deplasat în Marea Pechora vasul GSP Falcon, cu lungimea de 153 de metri. Contractul a fost semnat pe o lună, cu posibilitate de extindere pe încă două. Pe baza contractului, GSP furnizează servicii un număr de 160 de persoane care lucrează pe platforma maritimă Prirazlomnaia a Gazprom Neft.

"Suntem foarte mulțumiți de câștigarea celui de-al doilea contract în Marea Pechora, care va întări reputația GSP de partener de încredere pentru dezvoltarea resurselor offshore din regiunea arctică. Suntem în grafic cu planul nostru pe termen lung de a ne intensifica prezența și de a ne diversifica serviciile pe care suntem pe deplin calificați să le oferim în regiune", declara, în iulie, șeful GSP, Gabriel Comănescu.

Europenii ar putea fi înlocuiți de asiatici și ruși

Vineri, prim vice-CEO-ul Gazprom Neft, Vadim Iakovlev, a declarat ziariștilor, chiar pe platforma maritimă Prirazlomnaia, înainte de anunțul înăspririi sancțiunilor occidentale la adresa Rusiei, că este convins că Gazprom Neft va putea să continue să-și dezvolte proiectele pe termen lung chiar și în condițiile sancțiunilor dictate de SUA și UE.

"Pe moment, nu cred că sancțiunile ne vor afecta planurile pe termen lung. Însă dacă evenimentele vor evolua în direcția celui mai pesimist scenariu posibil, luăm în calcul obținerea de echipamente de foraj din surse alternative, din Asia sau chiar de la producători ruși", a spus Iakovlev, refuzând să dea nume. Potrivit acestuia, companiile străine execută mai puțin de jumătate din lucrările derulate pe platforma Prirazlomnaia, inclusiv operațiuni de foraj și mentenanță a echipamentelor.

Gazprom Neft se află deja sub regimul sancțiunilor UE, fiindu-i interzis accesul la contractarea de finanțări în Europa, și se numără, totodată, printre cele cinci companii energetice rusești sancționate de către SUA.

Prirazlomnoye este primul câmp petrolier arctic aflat în producție al Rusiei, iar Iakovlev a declarat că vârful de producție, de 5,5 milioane de tone pe an, va fi atins în 2021, după care câmpul va produce peste 4 milioane de tone pe an timp de trei ani. Oceanul Arctic este esențial pentru planurile viitoare de dezvoltare a producției de țiței a Rusiei.

Se estimează că Oceanul Arctic conține circa 20% din rezervele nedescoperite de hidrocarburi ale lumii. Rusia se bazează pe regiunea arctică și pe zăcămintele onshore de țiței de șist, considerate cele mai mari la nivel global, pentru a-și consolida producția de petrol. În prezent, Rusia extrage cantități foarte mici din zăcăminte arctice offshore și mai puțin de un milion de tone pe an din zăcăminte neconvenționale.

Tag Cloud