Contractele la curent pe temen lung se fac pe termen scurt
- Detalii
- Publicat în 19 September 2014
Chiar dacă nimeni nu ştie cât o să coste energia electrică peste un an sau peste trei şi nici ce fel de taxe vor mai fi introduse, taxe care vor modifica artificial preţul, pe OPCOM au fost încheiate deja contracte pe termen lung pentru circa 50-60% din consumul pe 2015, aproximativ 40% pentru 2016 şi 20% pentru 2017, a declarat Victor Ionescu, directorul general al OPCOM (foto), într-o conferinţă de presă pe teme energetice.
Problema e că astfel de contracte (cu cantităţi oricât de mici şi pe orice perioadă) se mai fac doar pentru o scurtă perioadă, ca urmare a faptului că ANRE le interzice începând cu 1 ianuarie 2015. Până acum, se încheiau contracte pe mai mulţi ani şi chiar pentru 0,001 MWh/h, cu preţ de pe piaţa spot.
S-a trecut însă de la o extremă la alta. Mai precis, s-a plecat de la interzicerea contactelor bilaterale făcute netransparent de către companii de stat, sub preţul pieţei şi, în loc să se încerce eliminarea corupţiei din acest sector şi încurajarea transparenţei, se interzic contractele bilaterale şi li se impune companiilor să tranzacţioneze pe bursă. Nu oricum, nu oricât.
Asta în condiţiile în care, aminteşte directorul OPCOM, contractele bilaterale încheiate pe OPCOM sunt publice şi pot fi consultate timp de 5 zile.
Victor Ionescu a mai amintit că în luna august au intrat pe pieţele administrate de OPCOM nu mai puţin de 22 de companii noi. La finele lui august, la Piaţa pentru Ziua Următoare erau înregistraţi 231 participanţi, la Piaţa Intra-zilnică 81 participanţi, la Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale de energie electrică erau 569 de participanţi iar la la Piaţa Centralizată cu negociere dublă continuă a Contractelor Bilaterale de energie electrică (PC-OTC) 45 companii. În plus, la Piaţa de energie electrică pentru clienţii finali mari (PMC) erau înregistrati doi participanţi.
De asemenea, pe Piaţa Certificatelor Verzi erau înscrişi 712 participanţi la 31 august, în timp ce pe Platforma de Tranzacţionare a Certificatelor de Emisii de gaze cu efect de seră (PTCE) erau 12 firme înregistrate. Tot la sfârşitul lui august, 13 companii figurau ca participanţi înregistraţi la Piaţa Centralizată de Gaze Naturale.