Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri10112024

Last updateThu, 10 Oct 2024 7pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Erste: Ne așteptăm la triplarea nivelului redevențelor petroliere în România, începând cu 2015

Erste: Ne așteptăm la triplarea nivelului redevențelor petroliere în România, începând cu 2015

Erste Petrom

 Analiștii Erste Group se așteaptă ca, începând cu anul 2015, nivelul redevențelor petroliere din România să se tripleze, față de situația din momentul de față, ceea ce, pentru OMV Petrom, ar însemna o majorare a redevenței medii plătite pentru producția de hidrocarburi de la 7,5% la 22,5%.

"Există discuții în culise despre noul sistem de taxare a producției de hidrocarburi, care cu certitudine se vor finaliza cu impunerea de taxe mai mari, dat fiind că, în 2004, de când este în vigoare actualul sistem, prețul țițeiului era de circa 20 de dolari/baril (în prezent este de circa 100 – n.r.). Ne așteptăm la o triplare a redevențelor, , ceea ce, pentru Petrom, ar însemna că actualul nivel mediu al redevențelor plătite pentru producția de hidrocarburi, de 7,5%, s-ar tripla, ajungând la 22,5% de la sfârșitul anului 2014", se arată într-un raport de analiză al Erste Group cu privire la acțiunile OMV Petrom listate la Bursa de Valori București (BVB).

Cei de la Erste precizează că, de asemenea, este posibil ca România să implementeze un sistem cu totul nou de taxare a producției de hidrocarburi sau să îl simplifice pe cel complex aflat în prezent în vigoare.

"Există zvonuri despre stabilirea de cote de redevență diferite pentru petrol și gaze și, de asemenea, pentru producția onshore și cea offshore. Odată cu schimbarea sistemului de redevențe, la sfârșitul lui 2014, va expira și actualul impozit de 60% pe veniturile suplimentare obținute de producători ca urmare a liberalizării prețurilor la gaze naturale", afirmă analiștii Erste Group.

Marea Neagră ca instrument de negociere

Foarte important, se subliniază în raport, zăcămintele masive de gaze naturale descoperite de OMV Petrom în Marea Neagră, în perimetrul Neptun, în parteneriat cu americanii de la ExxonMobil, ar putea constitui un atu în negocierile cu statul român, care să ajute Petrom să obțină un deal mai avantajos în privința redevențelor.

"Este vorba despre zăcăminte offshore situate la mare adâncime, a căror exploatare presupune costuri investiționale mari și care s-ar dovedi rentabilă doar la un anumit nivel al prețurilor interne la gaze naturale (dat fiind că exportul sub formă de gaze naturale lichefiate nu constituie o opțiune reală) și cu cote mici de redevență, stabilite pe termen lung. Ne așteptăm ca OMV Petrom să ajungă la un acord cu Guvernul în cursul anului 2014. OMV Petrom încearcă, de asemenea, să mențină redevențele pentru producția onshore la niveluri cât mai joase, întrucât ar dori să folosească banii câștigați din exploatarea câmpurilor tradiționale de hidrocarburi pentru finanțarea proiectelor sale offshore", se arată în raportul citat.

Erste Group consideră că noul sistem de taxare a producției de hidrocarburi va afecta profitabilitatea Petrom în 2015, profitul operațional (EBITDA) urmând, potrivit estimărilor Erste, să scadă de la 9 la 7,9 miliarde lei, în condițiile menținerii neschimbate a volumelor vândute și a prețurilor de vânzare, astfel încât reducerea ar avea ca unică explicație modificarea cotelor de redevență.

Perspective pozitive

Pe de altă parte, OMV Petrom va profita de majorarea prețurilor la gaze naturale, convenită de România cu FMI, spun analiștii Erste. Potrivit raportului, producția de petrol și gaze a Petrom se va menține la niveluri constante în anii următori, iar declinul extracției din câmpurile mature de hidrocarburi operate de companie nu va începe decât din 2020 încolo.

"Profitabilitatea diviziei de explorare și producție este impulsionată de prețurile mari la gaze naturale. Pentru țiței, ne bazăm pe o estimare de preț de 100 de dolari/baril", se precizează în raport.

Pe partea de rafinare și marketing, cei de la Erste se așteaptă la ca upgradarea rafinăriei Petrobrazi, care se va finaliza în 2014, precum și revenirea economică a României, să aibă un impact pozitiv asupra profitului Petrom.

"Divizia de gaze și electricitate suferă din cauza marjelor reduse la vânzările de gaze, precum și a profitabilității scăzute a centralei electrice de la Brazi. Îmbunătățirea activității economice în România va îmbunătăți și rezultatele acestei divizii", conchid analiștii Erste.

 

Tag Cloud