Romgaz a profitat de liberalizarea pieței și aproape și-a dublat profitul net
- Detalii
- Publicat în 15 May 2014
- Scris de Florin Rusu
Romgaz și-a majorat profitul net în primul trimestru al acestui an cu 82% față de perioada similară a anului trecut, pe baza unei creșteri a cifrei de afaceri în creștere cu cu 25,5%, cauzată nu atât de volum, cât de majorările de prețuri aduse de liberalizarea pieței.
Principala explicație a profitului net de 608, 38 milioane de lei (față de 332,781 milioane în primul trimestru al anului trecut) este majorarea veniturilor din vânzarea gazelor din producția internă.
Deși cantitățile de gaze livrate din producția internă au înregistrat o ușoară creștere, Romgaz recunoaște că majorarea veniturilor din vânzarea de gaze din producția internă se datorează în cea mai mare parte majorării prețurilor de vânzare a gazelor conform calendarului de liberalizare a prețurilor la gaze.
Livrarea de gaze din import s-a diminuat cu 56%
Cantitățile de gaze livrate din import au scăzut în primul trimestru al anului 2014, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, înregistrând o scădere valorică de 56%. Reducerea cantităților de gaze livrate din import se datorează atât scăderii cererii de consum pe piața de gaze naturale, cât și prevederilor Ordinului ANRE nr.24/2013 pentru aprobarea Metodologiei de alocare a cantităților de gaze naturale rezultate din activitatea de producție necesare acoperirii consumului pe piața reglementată, conform căruia producătorii de gaze naturale nu mai au obligația să livreze gaze în amestec intern cu import.
Costul mărfurilor vândute a scăzut și el cu 49,16%, de la 200 milioane lei în trimestrul I al anului 2013 la 102 milioane lei în 2014, în principal ca urmare a diminuării vânzărilor de gaze naturale achiziționate din import.
Cheltuieli suplimentare cu impozitele de minim 100 de milioane de lei
Categoria "Alte cheltuieli" a înregistrat o creștere de 67,91%, cauzată în principal de cheltuielile cu alte taxe și impozite. Astfel, a crescut costurile cu cu redevența pentru gaze naturale ca urmare a creșterii prețului de vânzare a gazelor naturale și a fost înregistrată taxa pentru construcții speciale în sumă de 24,5 milioane lei.
Introducerea, începând cu data de 1 februarie 2013 a impozitului suplimentar asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale a determinat o creștere a cheltuielilor de 80,5 milioane.