Total a numit doi înlocuitori în pozițiile de CEO și președinte, ocupate de Margerie
- Detalii
- Publicat în 23 October 2014
- Scris de Florin Rusu
Șeful diviziei de rafinare al gigantului francez Total, Patrick Pouyanne, a fost numit CEO al grupului, în timp ce unul din foștii șefi executivi, Thierry Desmarest, a fost numit președinte al grupului, în urma morții lui Christophe de Margerie în accidentul aviatic de la Moscova.
Potrivit BBC, Consiliul de conducere al grupului a decis ca funcțiile de director general și de președinte, anterior ambele deținute de de Margerie să fie divizate temporar.
Thierry Desmarest, de 68 de ani, a fost director general al companiei în perioada 1995-2007 și a fost numit în 2010 președinte onorific al Comitetului de conducere al Total. Compania franceză a anunțat că Desmarest se va pensiona la sfârșitul lui 2015, după ce funcțiile de director general și de președinte vor fi recombinate.
Patrick Pouyanne, în vârstă de 51 de ani, este licențiat în inginerie și înainte de a veni la Total, în 1997, a lucrat mulți ani în Ministerul Industriei.
Șoferul mașinii de dezăpezit, aflat sub influența alcoolului
CEO-ul și președintele grupului petrolier Total, Christophe de Margerie, a murit într-un accident aviatic la Moscova în care a fost implicat avionul privat în care călătorea și o mașină de dezăpezit, al cărei șofer se afla sub influența alcoolului.
Cunoscut pentru opiniile sale tranșante pe tema sancțiunilor impuse Rusiei, de Margerie se afla la Moscova într-o vizită de afaceri. În pofida sancțiunilor impuse de Occident Rusiei, Total, cel de-al 13-lea producător de petrol la nivel global și cel de-al doilea din Europa, și-a continuat activitatea în fostul stat comunist unde are semnat un parteneriat pentru exploatarea de gaze naturale în Yamal, alături de rușii de la Novatek și chinezii de la CNPC.
Opinii controversate
Fostul CEO al gigantului francez Total era cunoscut pentru pozițiile sale realiste pe tema relațiilor Occidentului cu Moscova.
“Putem trăi fără gaz rusesc în Europa? Răspunsul e nu. Există motive să încercăm acest lucru? Cred, și nu apăr interesele Total în Rusia, că nu", a declarat de Margerie într-un interviu acordat Reuters în cursul verii.
De Margerie avea o opinie mai puțin la fel de o poziție la fel de tranșantă pe tema actualului monopol deținut de dolar pe piața tranzacțiilor din industria petrolieră.
"Nu există niciun motiv ca plata petrolului să se facă numai în dolari", declara acesta pentru Reuters. Faptul că prețul internațional al petrolului e exprimat în dolari, nu înseamnă că și plata trebuie să se facă în respectiva monedă, afirma acesta.