OPCOM, de pe o zi pe alta, cu Alstom
- Detalii
- Publicat în 24 March 2014
Alstom se va ocupa de modernizarea sistemului PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare) al OPCOM, concomitent cu implementarea adaptărilor necesare pentru integrarea în proiectul de cuplare a pieţelor a pieţelor din România, Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, se arată într-o hotărâre recentă din AGOA a OPCOM, consultată de Energy Report.
Interesant este că în ultimii ani, pentru mai multe tipuri de servicii solicitate de OPCOM (operatorul pieţei de energie electrică şi gaze din România), singura ofertă a venit frecvent din partea Alstom. De altfel, francezii au o adevărată “tradiţie” în furnizarea de servicii operatorului de piaţă din România.
Alstom a avut parte de contracte cu OPCOM în mai multe rânduri, de peste 10 ani. De la contractul de 3 milioane de euro câştigat în anul 2003, furnizorii francezii de soluţii de inginerie şi echipamente pentru industria energetică şi a transporturilor au fost ca abonaţi la serviciile solicitate de OPCOM.
Şi încă ceva. Din anul 2011 până în prezent, trăsăturile comune ale serviciilor oferite de francezi au fost: o singură ofertă (venită deci doar din partea Alstom) iar ca procedură de achiziţie a serviciilor - negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.
O să ne limităm doar la câteva exemple din ultimii ani.
Spre exemplu, încă din anul 2011, francezii au oferit OPCOM un software de modernizare servere aplicaţie PZU, în 2012 servicii de asistenţă şi suport tehnic pentru modernizare cluster baze de date iar anul trecut, tot francezii au început să se ocupe de modernizarea unui software platformă decontare.
Pentru anul 2014 vorbim despre servicii parte dintr-un obiectiv mai amplu al UE de creare a unei pieţe europene, armonizate de energie electrică pentru ziua următoare.
În ianuarie, bursele de energie din 4M MC au încheiat etapele preliminare pentru implementarea soluţiei Cuplării prin Preţ a Regiunilor (PCR) în infrastructura lor IT. Asta cu scopul de a deveni compatibile cu modelul ţintă al Pieţei interne europene de energie electrică.
Amintim aici că OTE (operatorul pieţei de energie electrică şi gaze din Republica Cehă) a devenit în martie 2013 membru PCR cu drepturi depline, ceilalţi operatori din celelalte trei ţări, HUPX (Ungaria), OPCOM şi OKTE (Slovacia) au finalizat toate activităţile de procurare necesare şi şi-au selectat furnizorul de servicii pentru soluţia PCR.