Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Home Revista Presei Energetice Motivația adoptării timbrului de mediu, ecologică sau fiscală?!

Motivația adoptării timbrului de mediu, ecologică sau fiscală?!

newspaper 512

Orice taxă are ca principala menire majorarea veniturilor statului și nu urmărește "interesul public", de multe ori savant și tehnic prezentat în orice expunere de motive care însoțește actul normativ prin care este introdusă. Acesta este redactat a posteriori și are o singură menire: să convingă mass-media și opinia publică că respectiva taxă nu a fost adoptată arbitrar, cu un singur scop: maximizarea veniturilor publice pe spinarea contribuabilului.

Capital preia de pe cursdeguvernare.ro un articol semnat de avocatul Gabriel Biriș, care pune sub semnul întrebării expunerea de motive a noii legi prin care se introduce timbrul verde. "Mie unul mi se pare că modul în care este conceput acest impozit nu are nicio logică, alta decât a mai genera o sursă de venit la bugetul statului. Atunci când taxa a fost introdusă în 2007 s-a spus (şi eu am fost de acord) că slujește interesului naţional. Care era acest interes? În primul rând, să avem un parc auto cât mai nou şi mai puțin poluant. În al doilea rând, să protejăm producătorul local şi importatorii de mașini noi de invazia mașinilor second hand. În al treilea rând, să avem un parc auto cât mai sigur.

Acum, ea s-a transformat doar într-o altă sursă de venit la bugetul statului." Avocatul avansează și o propunere: includerea timbrului de mediu în prețul combustibililor. Ca și cum nu ar fi deja inclusă. Căci cum altcumva a fost motivată introducerea accizei, decât prin eliminarea externalităților negative (a se citi poluare) și prin eterna "armonizare cu legislația europeană". Numai că, în realitate, definiția accizei este una extrem de cinică și nu lasă loc de nicio interpretare: "Taxa suportată de consumatori, una din formele cele mai răspândite ale impozitelor indirecte, care se include în prețul de vânzare al unor mărfuri determinate. Este o taxă specială de consumație care se aplică produselor din țară și din import, suportată de consumatori. Acciza constituie o importantă sursă a veniturilor bugetare. Teoria economica recomandă aplicarea accizelor asupra bunurilor cu cerere inelastică. În aceste condiții, creșterea bunurilor impozitate prin accize nu determină reduceri semnificative ale consumului acestor bunuri, astfel încât veniturile bugetare din accize sunt relativ stabile. În România se aplică unor bunuri precum produsele petroliere, băuturile alcoolice, țigările, cafeaua, etc."

Economica.net informează că pe OPCOM Compania Apele Române vinde energie pe OPCOM la 169 de lei/MWh. Este un preţ foarte bun având în vedere că preţul mediu de pe bursă este acum de circa 220 de lei/MWh.

Ziarul Financiar raportează ca ziua de ieri a fost o zi record pentru vânt: eolienele au produs mai multă energie decât centrala de la Cernavodă, termocentralele pe gaze sau hidrocentralele locale. Potrivit datelor transmise în timp real de Transelectrica, la ora 15:08 aproape 1.600 de MW instalaţi în parcuri eoliene livrau energie în sistemul energetic, aceasta fiind una dintre cele mai bune zile pentru industria eoliană de la începuturile acestui sector în România. În timp ce energia eoliană avea o pondere de 21,4% în producţia de energie, centrala de la Cernavodă avea o pondere de 19,2%, hidrocentralele acopereau 17% iar hidrocentralele aveau o pondere de 18,8%. Termocentralele rămân cea mai puternică formă de energie cu o pondere de 23,5%.

Tag Cloud