Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed12042024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Rușii de la Gazprom și canadienii de la East West Petroleum susțin că nu caută gaze de șist și nu vor folosi fracturarea hidraulică în vestul României

Rușii de la Gazprom și canadienii de la East West Petroleum susțin că nu caută gaze de șist și nu vor folosi fracturarea hidraulică în vestul României

NIS Gazprom servicii petroliere

Compania sârbă de petrol și gaze NIS, controlată de Gazprom Neft, subsidiara petrolieră a gigantului rus Gazprom, și canadienii de la East West Petroleum, care dețin patru concesiuni în vestul României, așteaptă eliberarea autorizațiilor legale pentru declanșarea operațiunilor de prospectare seismică și explorare, susținând că nu caută gaze de șist pe perimetrele respective și că în procesul de explorare nu vor folosi tehnologia fracturării hidraulice.

„Compania vrea să sublinieze și să se asigure că toți investitorii și persoanele interesate înțeleg că forajul sondelor va fi efectuat utilizând tehnologii convenționale. NIS și East West Petroleum vor căuta resurse convenționale de hidrocarburi, utilizând tehnologii convenționale, neavând în vedere formațiuni de șisturi bituminoase. Mai mult, sondele nu vor fi forate prin fracturare hidraulică sau alte tehnologii neconvenționale asociate cu dezvoltarea gazelor de șist”, se arată într-un comunicat al East West Petroleum.

În 2011, firma canadiană East West Petroleum a încheiat un acord cu NIS pentru explorarea a patru blocuri petrolifere din vestul României, din judeţele Bihor şi Timiş. Conform acordului anunţat atunci, NIS urma să finanţeze toate lucrările, inclusiv cele de foraj, revenindu-i 85% din drepturile comerciale.

NIS Gazprom şi Acoustic Geophysical Services din Ungaria au încheiat, recent, un contract în baza căruia firma ungară va realiza prospecţiuni seismice 2D şi 3D în România, pe o suprafaţă de 545 kmp şi 84 km liniari, în perimetrul Tria din Bihor.

În plus, Naftagas Naftni Servisi, subsidiara de servicii petroliere a NIS, a obținut recent autorizațiile neceare pentru a derula afaceri în Uniunea Europeană, precum și autorizații naționale pentru a opera în România și Ungaria, pregătindu-se totodată să deschidă o reprezentanță la București.

În comunicatul East West Petroleum se mai spune că acordurile de concesiune pentru perimetrele de la Băile Felix, Periam și Biled se află în proces de revizuire la ultimul dintre ministerele implicate în acest proces, urmând ca, ulterior, acordurile revizuite să fie înaintate premierului Ponta, pentru aprobare finală din partea Guvernului.

Se așteaptă ca procesul de selectare a companiei care va oferi servicii de prospectare seismică pentru cele trei concesiuni menționate să înceapă în următoarele câteva săptămâni. Pentru cel de-al patrulea perimetru, cel de la Tria, procesul de autorizare a prospecțiunilor seismice este în curs de desfășurare.

„Așteptăm demararea forajelor de explorare în România. Prima fază a programului de lucru include realizarea de prospecțiuni seismice și forarea a câte trei sonde de explorare pe fiecare dintre cele patru perimetre”, se mai precizează în comunicatul East West Petroleum.

În februarie anul acesta, NIS Gazprom anunța că intenționează să demareze anul acesta exploatarea comercială a zăcămintelor de petrol și gaze deținute în România și că vrea ca, în următorii trei ani, să ajungă să concureze de la egal la egal, pe segmentul de benzinării, cu cei mai buni operatori europeni de profil prezenți în piețele din România, Bulgaria, Serbia și Bosnia-Herțegovina.

Cei de la NIS Gazprom esunt prezenți și pe piaţa românească a distribuţiei de carburanţi, cu zece benzinării, sub brandul Gazprom, şi intenţionează să extindă reţeaua de staţii la 120 de unităţi până la sfârşitul anului 2015, în urma unei investiţii totale de peste 150 milioane euro.

Tag Cloud