Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11072024

Last updateTue, 29 Oct 2024 8am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Gazprom a început să folosească fracturarea hidraulică în Banatul sârbesc

Gazprom a început să folosească fracturarea hidraulică în Banatul sârbesc

Acid NIS Gazprom

NIS, compania sârbă controlată de monopolul rusesc Gazprom, prin divizia petrolieră Gazprom Neft, a început să utilizeze tehnologia fracturării hidraulice cu spumă la câteva dintre câmpurile sale petroliere din Voivodina (Banatul sârbesc), în parteneriat cu americanii de la Halliburton, ca parte a programului de creștere a eficienței activităților de explorare și producție ale NIS Gazprom.

"Este cea mai modernă metodă utilizată în exploatarea zăcămintelor inaccesibile de hidrocarburi. Tehnologia respectă în totalitate standardele UE legate de protecția mediului", a anunțat NIS Gazprom.

Fracturarea hidraulică, utilizată mai ales la exploatarea gazelor și petrolului de șist, este procesul prin care se pompează la mare adâncime și cu mare presiune milioane de litri de apă sărată și nisip, amestecate cu un „cocktail” de substanțe chimice, ce are ca efect sfărâmarea rocilor subterane și eliberarea hidrocarburilor vizate.

În legătură cu această tehnologie există temeri că ar prezenta riscuri semnificative de mediu, cum ar fi cel legat de poluarea rezervelor subterane de apă sau de amplificarea activităților seismice.

Proiect-pilot

Implementarea programului de fracturare hidraulică cu spumă a fost dezvoltată de către divizia de cercetare a NIS, NIS Scientific and Technical Research Center, alături de specialiști din compania-mamă Gazprom Neft. Proiectul este unul pilot care, dacă se va dovedi de succes, va fi utilizat pe scară largă în activitățile de explorare și producție ale NIS Gazprom.

Valoarea proiectului-pilot este de circa 1 milion de euro și urmează să fie demarat până la finalul acestui an la un număr de cinci sonde ale companiei de pe teritoriul Serbiei, urmând a se pune accentul pe acele câmpuri unde zăcămintele de hidrocarburi sunt considerate a fi inaccesibile.

"Locațiile prioritare unde vom utilia fracturarea hidraulică vor fi câmpurile petroliere Turija North, Eremir și Martonos West, unde, din cauza presiunii reduse din straturi, este nevoie de tehnologii moderne, cum ar fi fracturarea hidraulică cu spumă", a declarat directorul departamentului de Inginerie Extractivă al NIS Gazprom, Slobodan Andjusic.

Toate cele trei locații se află în regiunea Voivodina din Serbia (Banatul sârbesc), la mică distanță de granița cu România.

Suspiciuni în vestul țării

În România, Gazprom deţine în prezent, prin intermediul NIS, şase perimetre petrolifere în România: patru în parteneriat cu canadienii de la East West Petroleum, unul în colaborare cu irlandezii de la Moesia Oil and Gas şi unul cu britanicii de la Zeta Petroleum. Acestea sunt situate în vestul țării, în județele Bihor și Timiș.

În noiembrie, Guvernul României a aprobat trei acorduri petroliere semnate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de concedent, şi East West Petroleum Corp., în calitate de concesionar, în urma unei licitaţii care a avut loc în anul 2010.

Atunci, ANRM a transmis, legat de informaţiile privind posibile lucrări de explorare-exploatare a gazelor de şist în perimetrul Băile Felix, că acordul semnat cu compania East West Petroleum se referă doar la gaze naturale şi ţiţei.

"Resurse neconvenţionale, precum gazul de şist, nu fac obiectul acestui acord. Lucrările de explorare se vor realiza prin metodele tradiţionale resurselor convenţionale", precizează ANRM.

Precizările ANRM au fost transmise după ce atât presa centrală, cât şi cea locală din Oradea şi Timişoara, au scris că acordurile ar permite exploatarea eventualelor zăcăminte de gaze de şist de la Băile Felix, după ce pe plan local avuseseră deja loc o serie de manifestări anti-exploatare de gaze de şist.

Fracturare cu granule ceramice

Ingredientul activ utilizat de NIS Gazprom pentru fracturare hidraulică este propantul, constând în granule ceramice de dimensiuni identice, care este injectat cu mare presiune în straturile purtătoare de țiței. "Potrivit estimărilor curente, această tehnologie este absolut sigură din punct de vedere ecologic, iar utilizarea ei va permite eficientizarea operațiunilor la sonde care, altfel, ar fi intrat în conservare", a adăugat Andjusic.

Utilizarea tehnologiei fracturării hidraulice cu spumă permite minimizarea riscurilor de mediu în producția de țiței, susține compania. Conceptul tehnologic include pomparea unui amestec de spumă și gel în straturile purtătoare de petrol, având ca rezultat creșterea producției de țiței.

Utilizarea spumei în fracturarea hidraulică permite evitarea oricăror prejudicii asupra straturilor de roci, având totodată un efect pozitiv asupra eficienței producției, se arată în documentul citat. "Tehnologia și reactivii utilizați în astfel de operațiuni sunt sigure din punct de vedere al mediului", spun cei de la NIS Gazprom. 

 

Tag Cloud