Gazprom raportează o scădere cu 10,8% a profitului pe trimestrul al treilea și o creștere cu 3,8% pe primele 9 luni ale anului trecut
- Detalii
- Publicat în 23 January 2014
- Scris de Florin Rusu
Gigantul rus Gazprom a anunțat joi o scădere a profitului net pe cel de-al treilea trimestru cu 10,8% față de perioada similară a anului trecut din cauza cheltuielilor operaționale mai mari și a scăderii veniturilor financiare.
Cu toate acestea, pe primele 9 luni ale anului, profitul net al Gazprom a crescut cu 3,8% fata de aceeași perioada din 2012, an în care profiturile companiei au scăzut ca urmare a reducerii vânzărilor pe piața europeană. Până în septembrie 2013, susține Gazprom vânzările în Europa au crescut cu 6,4% față de aceeași perioadă din 2012.
Profitul net al Gazprom pentru cel de-al treilea trimestru al anului trecut au fost de 276.1 miliarde de ruble (8,1 miliarde dolari). Chiar dacă a înregistrat un profit mai redus în acest trimestru, veniturile companiei au crescut cu 7,4%, la 1,2 trilioane de ruble, susține Wall Street Journal.
Profitul net pe primele nouă luni al gigantului rus a fost, potrivit Upstreamonline, de 876.3 miliarde de ruble (25,7 miliarde dolari), comparativ cu 846.6 miliarde ruble, profitul înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior.
Venituri mai mari din vânzări atât pe piața internă, cât și în Europa
Creșterea are ca principală explicație majorarea veniturilor din vânzări până la 3,8 mii de miliarde de ruble, de la un nivel de 3,4 mii de miliarde de ruble în primele nouă luni ale lui 2012.
Cele 126,8 miliarde de metri cubi de gaze vândute Europei în acest interval au generat venituri de 1,2 mii de miliarde de ruble, cu 15% mai mult decât veniturile realizate în perioada similară a anului precedent.
Gazprom a generat, de asemenea, cu 6% mai multe venituri din vânzarea de gaz în la piața internă, care au fost mai mari cu 28,7 miliarde de ruble, creșterea prețului mediu al gazelor pe plan intern compensând scăderea volumului cu 7% de la an la an, de la 183,3 miliarde de metri cubi până la 170,8 miliarde de metri cubi.
Acești factori au compensat o scădere de 25% a veniturilor din vânzarea de gaze naturale pentru țările fostei Uniuni Sovietice, care au contribuit cu numai 289.7 miliarde ruble la veniturile companiei pentru cele 42,2 miliarde metri cubi de gaze naturale vândute.
Gazprom a atribuit scăderea veniturilor în regiune pe seama volumului mai mic de gaze naturale vândute și a scăderii prețurilor medii în termeni de ruble.