Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Ucrainenii de la Naftogaz și-au plătit jumătate din datoriile către Gazprom și au cerut păsuire pentru restul

Ucrainenii de la Naftogaz și-au plătit jumătate din datoriile către Gazprom și au cerut păsuire pentru restul

Naftogaz Gazprom datorii

Deși Rusia a virat Ucrainei prima tranșă, în valoare de 2 miliarde de dolari, din împrumutul de 15 miliarde de dolari promis în decembrie anul trecut, pe de altă parte, monopolul energetic ucrainean Naftogaz a plătit "omologului" său rus Gazprom jumătate din datoriile pentru gazele livrate de ruși, respectiv 1,28 miliarde de dolari, cerând păsuire pentru cealaltă jumătate.

Potrivit prospectului unei emisiuni de titluri de stat în euro ale Ucrainei, consultat de Interfax, Naftogaz a plătit Gazprom 1,28 miliarde de dolari din factura aferentă gazelor livrate de ruși anul trecut.

Din aceeași sursă reiese că cei de la Naftogaz au cerut Gazprom o amânare la plată pentru restul sumei datorate, respectiv prelungirea scadenței până la jumătatea lunii aprilie 2014.

În plus, Naftogaz a mai plătit 191 milioane de dolari din factura pentru gazele livrate de Gazprom în cursul lunii ianuarie din 2014.

Anterior, Gazprom anunțase că Naftogaz îi datorează 2,63 miliarde de dolari pentru gazele livrate în 2013 și alte 660 milioane de dolari pentru livrările din ianuarie anul acesta.

Haosul din stradă se transmite pe piețe

Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, în contextul escaladării violenţelor dintre protestatari şi forţele de ordine loiale preşedintelui Viktor Ianukovici, cu scăderi puternice pentru grivnă şi costuri de finanţare aproape de maxime record.

Tranşa de 2 miliarde de dolari plătită marţi de Rusia guvernului ucrainean, parte a împrumutului de 15 miliarde de dolari convenit în decembrie, a avut efecte minime pe pieţele financiare. Astfel, costurile de finanţare ale Ucrainei au scăzut uşor, timp de numai o oră, după încasarea tranşei de la Rusia.

Randamentul mediu al obligaţiunilor de stat ucrainene cu maturitatea în acest an a atins marţi 21,92%, cu 12 puncte procentuale mai mult faţă de titlurile cu scadenţa în 2023. Grivna s-a depreciat cu 7,4% de la începutul acestui an, dolarul urcând pe piaţa ucraineană la maximul ultimilor cinci ani, potrivit CNBC. Tranzacţiile valutare cu maturitatea la trei luni cotează dolarul la 9,65 grivne, în scădere cu 8,2% de la începutul lui 2014, potrivit Bloomberg.

Rezervele băncii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, în urma eforturilor de a limita declinul monedei naţionale. Autorităţle au introdus recent restricţii asupra tranzacţiilor financiare cu valută, în încercarea de a frâna retragerile de capital.

Și leul are de suferit

"Banii din Rusia nu reprezintă o soluţie. Situaţia a scăpat de sub control. Mă tem că va fi mai multă vărsare de sânge", comentează pentru Bloomberg Dmitri Barinov, manager la fondul Union Investment Privatfonds din Frankfurt, cu active de 2,5 miliarde de dolari.

Barinov a afirmat că s-a retras complet din Ucraina după ce agenţia Standard & Poor's a retrogradat, pe 28 ianuarie, ratingul ţării la nivelul "CCC+". Trei zile mai târziu, Moody's a coborât ratingul Ucrainei la "Caa2". În feburarie, şi agenţia Fitch a înrăutăţit calificativul atribuit Ucrainei la "CCC".

Managerul Union Privatfonds anticipează că ratingurile de credit ale Ucrainei ar putea fi reduse în continuare , presiunile pe cursul valutar vor creşte, iar în curând "am putea asista la retrageri masive de depozite bancare".

Situația din Ucraina a făcut ca și moneda naţională românească să se depreciee în prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astfel că BNR a publicat un curs de referinţă cu 0,43 bani mai mare față de marți, de 4,4916 lei/euro.

"Deprecierea leului şi a celorlalte monede din regiune este determinată în principal de situaţia din Ucraina, la care se adaugă factori specifici fiecărei ţări. În cazul României avem situaţia incertă pe plan politic. La deprecierea leului ar putea contribui şi scăderea dobânzilor pe piaţă", a afirmat un dealer, citat de Mediafax.

 

Tag Cloud