Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon12022024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Ucrainenii vor gaze de la slovaci, după ce le-au tras o țeapă penibilă anul trecut

Ucrainenii vor gaze de la slovaci, după ce le-au tras o țeapă penibilă anul trecut

Eurstream

Slovacia și Ucraina vor purta negocieri, marți, asupra posibilității ca ucrainenii să importe gaze de la slovaci prin inversarea fluxului de gaze prin conductele care traversează cele două țări, a anunțat Ministerul slovac al Economiei.

Întâlnirea va avea loc la stația de de comprimare de la Velke Kapusany, de la frontiera ucraineană, și la ea vor participa miniștrii responsabili cu chestiuni energetice din guvernele de la Bratislava și Kiev, un înalt reprezentant al Comisiei Europene, dar nici un reprezentant al Rusiei, deși partea slovacă ar fi vrut să îi implice și pe ruși în aceste discuții.

"Vom propune semnarea unui memorandum privind furnizarea de gaze. Textul memorandumului a fost pregătit de către noi și precizăm că nu a fost preconvenit cu partea ucraineană", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei de la Bratislava.

La rândul său, ministrul slovac al Economiei, Tomas Malatinsky, a declarat că pregătirile tehnice necesare inversării fluxului de gaze naturale prin conductele ce traversează Slovacia și Ucraina ar putea fi gata până în noiembrie anul acesta, operatorul sistemului slovac de conducte de gaze, Eurstream, urmând să investească 20 de milioane de euro în acest proiect.

Și Ungaria s-a declarat, recent, gata să furnizeze gaze naturale Ucrainei prin conductele comune, arătând că toate condițiile tehnice pentru realizarea acestor livrări sunt puse la punct.

Vor garanții, după țeapa de anul trecut

"Orice acord trebuie să respecte contractele aflate în vigoare și va fi stabilit în consultare și cu Gazprom, pentru a evita orice posibile sancțiuni contra Slovaciei din partea Rusiei pentru eventuala încălcare a unor clauze contractuale. De asemenea, Ucraina va trebui să își ia angajamente cu privire la cantitățile de gaze livrate și să ofere garanții cu privire la plata acestora", a spus ministrul.

Partea slovacă a menționat posibilitatea de a utiliza o conductă care unește orașele Vojany din Slovacia și Uzhorod din Ucraina pentru un un flux invers limitat de gaze naturale, de până la 9 miliarde de metri cubi pe an.

În decembrie anul trecut, reprezentanți ai autorităților de la Kiev erau așteptați la Bratislava pentru a semna un acord cu Slovacia privind deschiderea unui flux invers de gaze între cele două țări, însă ucrainenii nu au mai apărut la întâlnire, lăsându-i pe partenerii slovaci să-i aștepte degeaba.

Acordul cu Slovacia ar fi deschis o sursă majoră de aprovizionare cu gaze pentru Ucraina, care și-ar fi redus astfel semnificativ dependența de livrările din Rusia. UE spera ca acest acord să încurajeze autoritățile de la Kiev să intre în asociere cu Bruxelles-ul pe chestiuni economice și politice. Acordul ar fi trebuit semnat la Bratislava între operatorii de transport de gaze naturale din Slovacia (Eurstream) și Ucraina (Ukrtransgaz).

"Partenerii ucraineni pur și simplu nu s-au prezentat la întâlnire", a declarat un înalt oficial slovac, pentru Wall Street Journal. Ultererior, Ukrtransgaz le-a trimis un mail slovacilor, care conținea o variantă nouă a textului acordului, deși se presupunea că cele două părți se înțeleseseră deja asupra termenilor acestuia.

Ce urmărea UE

Prin acordul dintre Ucraina și Slovacia, UE spera să neutralizeze măcar parțial capacitatea de șantaj a Rusiei asupra Ucrainei în chestiunea gazelor naturale. Acordul ar fi însemnat declanșarea fluxului invers de gaze prin intermediul conductelor Eustream, dinspre Occident spre Ucraina, prin care s-ar fi livrat ucrainenilor tot gaze provenite din Rusia, însă achiziționate de state din UE la prețuri mult mai avantajoase.

Gazprom s-a opus acestui flux invers de gaze, punând la îndoială legalitatea procedurii.

În noiembrie 2013, ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavisțki, a declarat că sistemul slovac de conducte ar permite livrări către Ucraina cifrate la peste 10 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce, în combinație cu alte surse, cum ar fi Polonia și Ungaria, ar putea satisface în proporție de 100% nevoia de importuri a Ucrainei.

Asociere cu UE versus Uniune vamală ex-sovietică

Acordul cu Slovacia ar fi presupus ca Eustream să organizeze sesiuni deschise de licitații în intervalul decembrie 2013 – februarie 2014, la care companiile ucrainene interesate ar fi depus cereri de cumpărare de gaze. Ulterior, odată ce s-ar fi asigurat că există suficientă cerere, plus banii necesari pentru achitarea livrărilor, Eustream ar fi trecut la implementarea upgrade-urilor tehnice necesare care să permită fluxul invers de gaze prin conductele sale.

UE vroia încă din vara anului trecut semnarea unui acord tehnic preliminar cu Ucraina, prin care Kiev-ul să poată importa gaze naturale dinspre Vest, prin Slovacia, pentru a nu mai depinde de Rusia. Asta într-un moment în care Rusia presa Ucraina să adere la o Uniune vamală a fostelor state din spațiul ex-sovietic, în timp ce UE dorea semnarea unor acorduri de liber schimb și politice, condiționate însă și de soarta fostului premier Iulia Timoscenko, printre altele.

În octombrie 2013, președintele Comisiei Europene,  José Manuel Barroso, l-a chestionat pe premierul slovac Robert Fico în legătură cu problemele pe care le întâmpină pe această temă. Acestea se refereau în primul rând la capacitatea companiei de transport de gaze din Slovacia, Eustream, de a "inversa" traseul de aprovizionare cu gaz rusesc, astfel încât să poată transporta gaze înapoi în Ucraina. Gazprom se opunea categoric inversării fluxului de gaze, susținând că aceasta încalcă contractele comerciale semnate cu celelalte state, inclusiv Slovacia.

Tag Cloud