Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Gazprom și-ar putea majora profitul cu 1,5%, chiar dacă prețul gazelor exportate în Ucraina va fi redus cu 15%

Gazprom și-ar putea majora profitul cu 1,5%, chiar dacă prețul gazelor exportate în Ucraina va fi redus cu 15%

Gazprom Grecia

Pierderile anticipate de 3,5 de miliarde de euro pe care Gazprom le-ar putea avea în urma micșorării cu 15% a prețului gazelor furnizate Ucrainei ar putea fi compensate, dar chiar și depășite, de câștigurile obținute în urma majorării volumului de gaze furnizat fostului stat sovietic.

Potrivit unor analiști citați de Reuters, o creștere a volumului de gaze cu 10 miliarde de metri cubi anul viitor ar anula efectul negativ al micșorării prețului.

Ucraina este cel de-al doilea mare client al Gazprom, după Germania, chiar și în condițiile în acre în 2013 volumul de gaze exportat de Gazprom în statul vecin s-a micșorat co o cincime în perioada ianuarie-octombrie, ajungând la 21,6 metri cubi. Pe durata întregului an 2012, Ucraina a importat 33 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, un volum la rândul lui mai redus decât cel din 2011, de 40 de miliarde de metri cubi.

Ucraina intenționează să importe 33 miliarde de metri cubi în 2014

De altfel, ministrul ucrainean al energiei, Eduard Stavitsky, a anunțat deja că Ucraina intenționează să importe din Rusia 33 de miliarde de metri cubi de gaze în 2014. Volumul anunțat nu este suficient pentru a acoperi deficitul de 3,5 miliarde de dolari, însă va atenua o mare parte din acesta.

"Credem că să micșorarea prețului gazelor rusești va implica o majorare a cererii din partea ucraineană. Estimăm că dacă cererea Ucrainei va reveni la nivelul înregistrat în 2012, profitul Gazprom va beneficia de un efect pozitiv de 1,5%", susține Bank of America Merrill Lynch într-o notă adresată investitorilor.

Gazprom ar putea face economii și la construirea South Stream

Din cauza neînțelegerilor din trecut avute Ucraina, Gazprom a construit conducta North Stream menită a furniza gaze Germaniei direct prin Marea Baltică, care a costat 46 de miliarde de dolari.

În condițiile în care zvonurile privind preluarea controlului unei părți a sistemului de transport de gaze ucrainean, zvonuri confirmate neoficial de Gazprom, se adeveresc, însă, compania rusă ar putea face alte economii prin reducerea cheltuielilor cu proiectul South Stream. Proiect din cauza căruia se află deja la cuțite cu Comisia Europeană care refuză să accepte statutul de furnizor și transportator, totodată, pe care l-ar avea Gazprom. De altfel, CE a somat statele membre să renegocieze acordurile semnate cu Gazprom și chiar susține că are mandat din partea acestora să se implice direct în negocieri.

În prezent, prin sistemul de conducte ucrainean este transportată peste jumătate din gazul comercializat de Gazprom pe piața UE.

Preț de 268,5 dolari pe mia de metri cubi

Reducerea prețului gazelor furnizate Ucrainei cu o treime, de la 400 de dolari la 268,5 dolari pe mia de metri cubi va provoca o pierdere anuală de 3,5 miliarde de dolari companiei Gazprom, în condițiile în care aceasta își va păstra actualul nivel al volumului de gaze furnizate Nafptogaz, compania de gaze ucraineană, de 25 de miliarde metri cubi, susține analistul Serghei Vakhrameyev, de la Ankorinvest. 

Potrivit oficialităților de la Kiev, noul preț al gazelor rusești exportate către Ucraina va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014 și va fi valabil până în 2019.

Mai mult, Putin a anunțat că guvernul rus va debloca 15 miliarde de dolari din fondul său de urgență, cu care va cumpăra titluri de stat ale Ucrainei.

În plus, Rusia va ridica barierele comerciale impuse Ucrainei la începutul acestui an, într-un moment în care Ucraina părea gata să semneze un acord de asociere cu UE. Între timp, Viktor Ianukovici și-a modificat poziția cu 180 de grade, suspendând negocierile cu UE, ceea ce a declanșat masive proteste de stradă în Ucraina.

Tag Cloud